Kynutý závin s ořechovou náplní podle Pepy Maršálka

17. ledna 2024 Josef Maršálek https://pottenpannenprod.blob.core.windows.net/ppmedia/sharedmedia/pottenpannencz/pottenpannenmedia/auto%C5%99i/pepa_marsalek01b.png?ext=.png
Kynutý závin s ořechovou náplní podle Pepy Maršálka

Dobrá zpáva: ořechy už dozrávají, vlašáky začínají padat! Pecky plodů ořešáku, nám známé jako vlašské ořechy jsou pochutinou, kterou využijete nejen při vánočním pečení. Svou nezaměnitelnou chutí dokáží ozvláštnit sladké i slané pomazánky, dezerty i chléb. A navíc jsou i zdravé...Receptů, které s nimi pracují je mnoho, vyzkoušejte jeden z těch nových od známého cukrářského mága.


Ořechový kynutý závin s cukrovou krustou 
Celková doba přípravy: cca 3,5 hodiny, z toho pečení 30–35 minut, celková doba kynutí: 2,5 hodiny

1 kus, suroviny odpovídají obdélníkové formě 15 x 36 cm

Kynutý závin s ořechovou náplní podle Pepy Maršálka

Věděli jste, že vlašské ořechy patří mezi top 10 antioxidačních potravin? Obsahují velké množství zdraví prospěšných látek, mimo jiné zvyšují i aktivitu mozku, protože jsou bohaté na Omega 3 mastné kyseliny, jód, selen a vitamíny skupiny B, zlepšují metabolismus a podporují snížení hladiny tzv. špatného cholesterolu. Můžete je mlsat jen tak samotné anebo si zkuste s námi připravit jeden z oblíbených moučníků cukráře Josefa Maršálka. Náš tip pro to, aby se vám kynutí povedlo zní: dbejte na to, aby všechny suroviny na těsto měly stejnou, a to pokojovou teplotu.

Ingredience

těsto: 

  • 300 g špaldová mouka hladká
  • 150 g plnotučné mléko
  • 60 g máslo
  • 50 g cukr krupice
  • 10 g droždí
  • 4 g sůl
  • 1 vejce velikost M

ořechová náplň:

  • 225 g strouhané vlašské ořechy
  • 200 g bílý jogurt
  • 50 g rozinky
  • 40 g cukr krupice
  • 3 g mletá skořice
  • 2 g sůl
  • 1 bio citron- kůra

na dokončení:

  • 1 žloutek
  • 20 g mléko
  • 40 g směs cukru krupice a moučka

Postup

Mísa na těsto Mason Cash

1. Do mísy navažte mouku s cukrem, promíchejte. Pak uprostřed těsta udělejte důlek, do něj rozdrobte droždí a vlijte mléko. Po povrchu jen lehce zamíchejte a nechejte alespoň 30 minut kynout

Mísa na těsto Mason Cash

2. Do takto připraveného omládku přidejte vejce a sůl a opět lehce promíchejte aby se všechny ingredience dobře spojily.

Mísa na těsto Mason Cash

3. Přidejte změklé, na kousky nakrájené máslo a pomocí vařečky vytvořte hladké a elasticky pevné těsto.

Mísa na těsto Mason Cash

4. Hladké těsto v míse zakryjte utěrkou e nechejte 1 hodinu v pokojové teplotě kynout do cca dvojnásobného objemu.

5. Všechny ingredience na náplň smíchejte v další míse, nejlépe pomocí stěrky. Nechejte v lednici odpočinout do doby nakynutí těsta. Ořechy tak nasají tekutinu a nápň zhoustne. 
Mísy na těsto a silikonová stěrka Innovative Kitchen Mason Cash

6. Vykynuté těsto přendejte na pomoučený vál. Rozválejte pomocí válečku obdélník o velikosti cca 30 x 25 cm. Po celé ploše jej pečlivě potřete připravenou náplní a pak stočte do tvaru rolády.Emile Henry, obdélníková koláčová forma, calanque modrá

7. Závin přeneste do olejem dobře vymazané koláčové formy, potřete jej vodou a  v pokojové teplotě nechejte opět kynout do dvou a půl násobného objemu, cca 1 hodinu.
Emile Henry, obdélníková koláčová forma, calanque modrá

8. Po vykynutí jej potřete směsí dobře rozmíchaného žloutku s mlékem a pomocí sítka bohatě pocukrujte. Pečte v troubě vyhřáté na 170 °C po dobu cca 30 – 35 minut.  Obdélníková koláčová forma 15 x 36 cm od Emile HenryEmile Henry, obdélníková koláčová forma, calanque modrá

Je-li moučník hotov jednoduše zjistíte pomocí špejle. Pokud doprostřed závinu zapíchnutá špejle zůstane suchá, můžete dezert vytáhnout z trouby. Na mřížce nechejte vychladnout a podávejte.

Související a doporučené produkty