Chalupa jednoho z majitelů Potten & Pannen – Staněk, Miloše Staňka, bývala za 1. republiky vesnickou školou a původní byt školníka je nyní přestavěn na srdce každého domova – kuchyni.
Miloš je nejen skvělý hostitel, ale také výborný kuchař. Během návštěvy se podělil o svůj oblíbený recept na řízek z roštěnce, který poprvé ochutnal kdesi v Alpách. Zjistíte, že stačí pár jednoduchých úprav plátku masa a z obyčejného řízku je jedinečný kulinární zážitek.
Obtížnost: nízká
Doba přípravy: 1 hodina
Počet porcí: 4
Ingredience
Řízek:
- 4 plátky hovězího roštěnce (každý cca 1,5 cm silný)
- 4 stroužky česneku
- sůl
- čerstvě mletý pepř
- 2 vejce
- strouhanka
- olej na smažení
Příloha:
- brambory
- bylinky podle chuti (např. rozmarýn, tymián)
- pažitka, petrželka a rozpuštěné máslo
Co se bude hodit při přípravě
Postup
1. Krásný lehce prorostlý roštěnec naporcujete na plátky asi tak centimetr a půl vysoké. Pak každý kousek rozklepete na cca půl centimetru tlustý plátek.
2. Hovězí plátky potřete třeným česnekem se solí, můžete na ně namlít trošku víc nahrubo pepř a obalíte je v rozšlehaném vajíčku.
3. Nakonec maso obalíte ve velmi jemně proseté strouhance. Zkuste vzít co nejjemnější cedník! Je to důležité.
4. Smažíte na lehce rozpáleném oleji dozlatova.
Miloš Staněk pokračuje : „Jako přílohu k tomu mám rád vařené brambory s různými bylinkami. Dle vaší fantazie. Brambory pak krásně voní. Servírovat můžete s pažitkou nebo petrželkou a rozpuštěným máslem. Já nedávám citron, protože ten změní chuť masa, ale je to individuální. Každopádně se snažte roštěnou osmažit co nejrychleji, aby maso zůstalo šťavnaté. Je to jednoduché rychlé jídlo a nedá se vůbec srovnat s klasickým smaženým vepřovým, a už vůbec ne kuřecím řízkem. “
Rada nad zlato: strouhanku na obalení prosijte přes co nejjemnější cedník.
Aby maso zůstalo pěkně šťavnaté. snažte se plátky osmažit co nejrychleji.
další recepty známých osobností
19. června 2024
Pho polévka podle Filipa Sajlera
18. září 2023
Citrónové tartaletky s meringue podle Besky
19. února 2024
Hovězí s cajunským kořením podle Pavla Maurera
17. dubna 2023