K přípravě doporučujeme použít kuchyňský robot, který vám usnadní přípravu těsta i náplně.
Obtížnost: střední
Příprava: 1 hodina
Doba pečení: 30 minut
Počet porcí: 20
Ingredience
Odpalovaná hmota:
- 100 g vody
- 110 g mléka
- 80 g másla
- 10 g cukru krupice
- 3 g soli
- 165 g hladké mouky
- 220 g vajec
- 50 g nahrubo nasekaných arašídů
Slaný karamel:
- 50 g másla
- 80 g cukru krupice
- 80 g smetany ke šlehání
- 2 g soli
- 1/2 vanilkového lusku
Šlehaná čokoládová ganache:
- 750 g smetany ke šlehání
- 150 g hořké čokolády
- 20 g medu
- 5 g želatiny v plátcích
- 1 tonka fazole
CO BY SE VÁM MOHLO HODIT K PŘÍPRAVĚ A SERVÍROVÁNÍ
Postup
Odpalovaná hmota:
- Do hrnce navažte vše, kromě mouky a vajec. Přiveďte směs k varu. Přidejte mouku a míchejte, dokud nemáte kompaktní nelepivé těsto. Sejměte z ohně.
- Připravené těsto dejte do robotu a zhruba minutu nechte promíchávat plochým šlehačem. Do směsi postupně přidejte vejce. Nechte míchat, dokud se vám těsto nespojí s vajíčky.
- Sáčkem s hvězdicovou trubičkou vytvarujte věnečky. Měly by mít asi asi 6 cm v průměru.
- Posypte nasekanými arašídy a pocukrujte moučkovým cukrem.
- Pečte ve vyhřáté troubě při 180 stupních dozlatova. Během pečení, které bude trvat zhruba 30 minut, neotvírejte troubu.
Slaný karamel:
- Do hrnce dejte máslo, cukr a sůl a za stálého míchání si připravte světlý karamel.
- K připravené směsi přidejte vařící smetanu s vyškrabanou vanilkou a dobře provařte.
- Nechte vychladnout.
Šlehaná čokoládová ganache:
- Želatinu nechte nabobtnat ve studené vodě.
- Polovinu smetany s nastrouhanou tonka fazolí přiveďte k varu a poté přidejte čokoládu.
- Sejmeme z ohně a přidejte vymačkanou želatinu a med. Tyčovým mixérem následně rozmixujte dohladka.
- Přidejte zbylou smetanu a ještě krátce promixujte.
- Směs nechte přes noc uležet v lednici (minimálně 12 hodin).
- V robotu vyšlehejte do pevné konzistence.
Věnečky prořízněte. Na spodní část naneste pomocí zdobícího sáčku karamel. Na karamel nastříkejte ozdobnou špičkou vyšlehanou ganache, přiklopte a můžete servírovat.
Další recepty Josefa Maršálka
10. srpna 2022 Josef Maršálek
Spálený cheesecake podle Josefa Maršálka
10. listopadu 2021 Josef Maršálek