Pokud se poohlížíte po novém mixéru, základem správného výběru je stanovit si, k čemu jej vlastně budete potřebovat. Na trhu totiž najdete velké množství značek a typů lišících se od sebe nejen cenou, ale i výkonem nebo designem. Které parametry byste před koupí měli sledovat?
Záleží na výkonu, funkcích i materiálu
Při výběru mixéru je potřeba zohlednit zejména tyto faktory:
Výkon
Základním parametrem je výkon, který vám napoví, zda mixér dokáže rozemlít i tvrdé a husté suroviny, například led nebo ořechy. Obecně platí, že čím má přístroj vyšší příkon, tím slibuje i lepší výkon. Zatímco pro rozmixování sypkých surovin, těst nebo méně tvrdé zeleniny či ovoce se jako ideální jeví příkon mezi 200 až 500 W, pro drcení tvrdých potravin sáhněte raději po mixéru s příkonem okolo 600 W nebo více. Na zpracování vařené zeleniny vám stačí 450 W, pro rozmixování syrových plodů už budete potřebovat 800 W a na mixování ořechů, ledu či obilovin se doporučuje příkon nad 1 000 W.
Neplatí to tak ale u všech. Například modely švýcarské značky Bamix mají příkon 200 W, na druhou stranu jsou ale opravdu výkonné, čemuž nasvědčuje i vysoký počet otáček. Díky tomu spotřebovávají významně méně energie a jsou tak úspornější.
Počet otáček
S výkonem pak souvisí i počet otáček, tedy kolikrát se mixovací nože otočí za minutu. Čím rychleji sekají, tím lépe, jemněji a rovnoměrněji suroviny zpracují. Zatímco u klasického šlehače stačí na vyšlehání bílků 1 000 otáček, pro sekání oříšků nebo hodně tvrdých potravin pak potřebujete od 15 000 otáček výše.
Funkce, nástavce a další příslušenství
Na dražších modelech oceníte i speciální funkce, které významně usnadňují práci. K těm patří například pulzní provoz nebo více stupňů rychlosti. Díky speciálním nástavcům a doplňkům, jako je šlehací nástavec, míchací nástavec, sekáček nebo food processor si poradíte i s vyšleháním bílků, s přípravou krémových polévek a omáček, sekáním a drcením masa, loupaných skořápkových plodů i ledu. S některými modely dokonce zvládnete také napěnit mléko pro perfektní cappuccino.
Materiál i design
Nezapomínejte ani na konstrukci a materiál. Levnější výrobky jsou z plastu, my však doporučujeme investovat do těla z kovu, které má mnohem delší životnost a také větší bytelnost. Všímejte si i tvaru a počtu mixovacích nožů, jež by měly být vyrobeny z nerezi.
V případě, že hledáte mixér, který bude designovou třešničkou vaší kuchyně, může být pro vás určujícím parametrem také vzhled nebo barva. Na první pohled ikonické modely mají například značky jako KitchenAid, Smeg nebo Zwilling, které kombinují unikátní design i inovativní technologie.
O službu se hlásí několik adeptů
Mixér je multifunkční pomocník, který zvládne mnoho úkolů. Záleží tedy, jak velká očekávání od něj máte. Pokud ho chcete použít jen párkrát za měsíc pro přípravu smoothie, vystačíte si s méně výkonným přístrojem. V případě, že ale toužíte po drcení ledu, sekání oříšků nebo dalších náročnějších úkonech, vyplatí se investovat do dražších modelů, které mají dlouhou životnost a poradí si i s tvrdšími ingrediencemi, jako je mražené ovoce nebo obiloviny.
Obecně lze mixéry rozdělit do několika typů:
Šlehací mixéry (šlehače)
Ruční mixér neboli šlehač je ideálním pomocníkem zejména při pečení. Standardní výbavu tvoří dvě šlehací metly a hnětací háky. Mezi rozšířené doplňky pak často patří například mixovací nástavec, turbošlehač nebo další speciální metly. Většinou mají několik různých rychlostí, od pomalého míchání přes míchání dortového těsta až po rychlé šlehání bílků.
Mezi oblíbené značky šlehačů patří KitchenAid. Ruční šlehač KitchenAid má devět rychlostí pro optimální zpracování surovin. Součástí výbavy jsou navíc dva hnětací háky, dva turbošlehače, šlehací metla a mixovací tyč. Díky tomu s nimi našleháte bílky, připravíte dortové těsto, krémy, pomazánky nebo dipy.
Na trhu už naleznete ale i bezdrátovéruční šlehače, jako je kompaktní bezdrátový ruční šlehač KitchenAid. Ten oproti ostatním přístrojům nemusíte mít v zásuvce, protože má integrovanou dobíjecí baterii, jež do plna nabijete za pomocí přiložené nabíječky už za dvě hodiny.
Tyčové mixéry
Tyčové ponorné mixéry mají mixovací nohu, která je u některých modelů dokonce odnímatelná. Řada z nich také disponuje několika vyměnitelnými nástavci, jako je například šlehací metla, sekáček nebo mlýnek na koření. Běžnou součástí u některých výrobců bývá i nádoba. Tyčový mixér je tak velmi všestranný kuchyňský nástroj, který má mnoho využití. Ideální je pro mixování polévek a krémů, na přípravu omáček a dipů, rozdrcení ledu, rozmixování oříšků a semínek na oříšková másla, na přípravu smoothie, a dokonce pro přípravu domácí majonézy.
Mezi kvalitní tyčové mixéry patří značky, jako je Bamix, KitchenAid, případně Smeg. Sice jsou oproti ostatním značkám dražší, nicméně mají nejen silný a tichý motor, ale i nabitou základní výbavu a ostatní příslušenství. Díky tomu jsou všestranně využitelné a mohou nahradit hned několik jiných přístrojů.
Pokud si ale nejste jisti, do jaké značky investovat, jeví se jako nejlepší volba právě švýcarský výrobce Bamix. Tato společnost před více než šedesáti lety vynalezla ve městě Mettlen vůbec první tyčový mixér na světě. Má patentovaný systém otevřené mixovací hlavy, díky čemuž je nejen rychlejší a plynulejší ve zpracování surovin, ale také se lépe čistí. Oproti ostatním značkám nabízí výrobce také mimořádnou desetiletou záruku. Překvapí i jeho bohatá výbava, která zahrnuje čtyři pracovní nástavce – multifunkční, šlehací, míchací a nůž na maso. Přikoupit však můžete i další nástroje jako Food processor na mletí, drcení a jemné sekání nebo univerzální krouhač SliceSy se sedmi výměnnými noži.
Stolní mixéry
Stolní mixéry lze považovat za nejvšestrannější a nejvýkonnější pomocníky. Na jejich tělo se nasazuje nádoba, která má spodní část vybavenou mixovacími noži. Díky silnému motoru si tak poradí opravdu se vším, jsou to idelní mixéry pro sekání ledu, mixování vařených či surových potravin, zpracování ořechů nebo tvrdých surovin. Některé slibují zároveň i mletí mouky.
Jeho nevýhodou může být však to, že je velký, a tak potřebuje v kuchyni dostatek místa – a to nejlépe na lince, protože jeho skladování a manipulace může být někdy složitá. Na druhou stranu si ale poradí prakticky se vším, a pokud si ho jednou pořídíte, nejspíš vám vydrží pěknou řádku let.
Mezi nejoblíbenější stolní mixéry se řadí značky KitchenAid, Zwilling nebo Smeg. Ty mají silné nože z nerezové oceli, několik rychlostí mixování i programy jako drcení ledu nebo pulzní mixování. Zároveň jsou také krásnými designovými kousky, které se stanou ozdobou vaší kuchyně.
Řada KitchenAid má navíc k dispozici velké množství doplňkového příslušenství, od nádob několika velikostí po lahve To Go, případně i lis na citrusy, který zvládne dokonale odšťavnit čerstvé pomeranče, grepy, limetky a další citrusy.
Smoothie mixéry
Smoothie mixér využijete zejména na přípravu ovocných nebo zeleninových smoothies, případně pro zpracování mléčných koktejlů nebo proteinových drinků. Pokud má ale silný motor, zvládne navíc nadrtit led pro osvěžující koktejl, jako je například oblíbené mojito, frozen margarita nebo ovocné daiquiri.
Díky malým rozměrům může smoothie maker stát na kuchyňské lince a vy jej tak budete mít kdykoliv po ruce. Ideální k přípravě zdravého smoothie k snídani, proteinového shaku, mléčného koktejlu nebo osvěžujícího frozen koktejlu. Hlavní výhodou smoothie mixéru je také to, že má odnímatelné to go nádoby, které si můžete vzít s sebou do práce, školy nebo na cesty.
A jakou značku vybrat? Rozhodně nešlápnete vedle, když si pořídíte smoothie mixér Zwilling Enfinigy, která má velmi tichý a výkonný motor s příkonem 600 W. Jeho hlavním benefitem je patentovaná křížová čepel vyrobená z té nejkvalitnější oceli, jež má ostří doplněné o malé hroty. Ty dokážou nasekat tvrdé potraviny, pekanové ořechy i kostky ledu. Nádoba mixéru je z tritanu – materiálu, který je velmi odolný a přitom lehký, a navíc jej s sebou můžete vzít jako to go lahev.
Více o výběru správného smoothie mixéru najdete v našem článku na blogu Jak vybrat správný mixér na smoothie?
Další články, které vám poradí s výběrem kuchyňských spotřebičů
19. ledna 2022
Jak vybrat správný mixér (maker) na smoothie?
13. března 2023
Jak vybrat topinkovač?
17. února 2023