Slunečné dny jsou konečně tady!
Co si počít, když zbožňujete čaj, ale rozhodně ho nechcete pít horký? A to ani za cenu ověřeného tvrzení, že horký nápoj v létě dokonale hydratuje vaše tělo a uhasí žízeň na delší dobu. Řešení je překvapivě snadné! Připravte si velký džbán ledového čaje. Jsme si jistí, že už jen ten název „ledový čaj“ ve vaší mysli vyvolá představu kostek ledu plovoucích v chutném nápoji jantarové barvy …
A první věc, kterou byste měli vědět, je, že ledový čaj lze připravit dvěma způsoby, a to ledová infuze a horká infuze.
Ledová infuze – postup
Díky tomuto způsobu přípravy zachováte plnou chuť čaje. Způsob přípravy za studena trvá déle – doporučujeme připravit si džbán s čajem den předem. Lístky se v nálevu pomalu otvírají, čímž uvolňují chuť beze stopy jakékoliv hořkosti a tak výsledek rozhodně stojí to čekání!
- Při přípravě byste měli použít vodu pokojové teploty, pokud nemáte vodu z pramene, filtrovaná voda umožňí lépe rozvinout chutě a vůni samotného čaje.
- Nálev (infuze) by měl trvat alespoň 30 minut, ale klidně i několik hodin, v závislosti na vašich chuťových preferencích.
Vyberte si džbán na ledovou infuzi
Horká infuze – postup
Nicméně rozumíme tomu, že někdy prostě spěcháte, nebo jste se rozhodli pro čajový dýchánek na poslední chvíli. Pokud jste se ocitli v takové situaci, zvolte raději horkou infuzi, při které se díky použití vroucí vody lístky v nálevu otvírají mnohem rychleji. Při horké infuzi metodě přípravy stačí postupovat následovně:
- Do džbánu nalijte 500 ml vroucí minerální vody nebo filtrované vody, která zaručí lepší chuť nápoje.
- Nechejte 7 minut louhovat velký čajový sáček vašeho oblíbeného ledového čaje.
- Následně čaj nechte ještě 30 minut odpočinout.
Nebo raději konvici na horkou infuzi?
Stejně jako v případě přípravy horkého čaje doporučujeme použít i na čaje ledové čerstvou, nejlépe jemně perlivou vodu. V ideálním případě byste měli použít vodu z pramene nebo filtrovanou vodu, aby nedošlo ke změnám chutí čaje. Nezapomeňte použít tu samou vodu, pokud budete připravovat kostky ledu nebo ledovou tříšť, které můžete přidat až po okraj. A nezapomeňte také na různé směsi bylinných a ovocných čajů bez kofeinu; například i maté a rooibos chutnají skvěle vychlazené!
V čem nejlépe popíjet ledový čaj?
Servírování
Kromě toho, že je tento nápoj lehký, delikátní a osvěžující, a to zejména když teploty stoupají, ledový čaj může také potěšit všechny naše smysly. Koneckonců z něho můžete vytěžit úplné maximum! Zvolte krásný průhledný džbán, abyste vystavili na odiv barvu čaje. Kolem džbánu rozmístěte ozdobené sklenice. Nakonec nápoji dodejte šmrnc podle vlastní fantazie – přidat kousky ovoce, ochucený sirup, med, koření nebo třeba lístečky čerstvé máty.
Náš tip: Pokud připravujete ledový čaj na párty, kam jste pozváni, vydrží vám po cestě krásně vychlazený v termosce. Do ní jej přelijete jakmile je ukončeno macerování a než dojdete či dojedete na místo určení, nic se na jeho kvalitě nezmění.
Na našem blogu najdete i několik originálních receptů na koktejly (alkoholické i nealkoholické), s dalším využitím ledového čaje. Jak sami seznáte, ledový čaj je zkrátka naprosto dokonalý nápoj pro sdílení s přáteli a rodinou , a to nejen během léta.
Originální recepty na letní nápoje
18. března 2024
Domácí ledový čaj slazený ovocem
15. února 2023
Kusmi Lady
09. února 2022
Doba domácích limonád je tu!
03. února 2022
Čas letního snění aneb 3 recepty na skvělé letní osvěžení
Když čaj, tak ledový!
Chlazený čaj je oblíbeným nápojem po celém světě, v USA stejně tak jako v Latinské Americe, v Thajsku nebo třeba ve Švýcarsku.
Američané svůj ledový čaj prostě zbožňují. A to tak moc, že dokonce každý rok 10. června slaví „Den ledového čaje“! Příběh zní následovně - i když se ledový čaj popíjel už několik desetiletí, nejvíce ho v roce 1904 zpopularizoval Richard Blechynden. Tento obchodník tento nápoj údajně podával na světové výstavě, která se daného roku konala v jednom z jižních států, v Missouri, ve městě Saint Louis, ležícímu na břehu řeky Mississippi. Slunce prý tehdy pražilo a mnozí návštěvníci veletrhu byli naprosto vyprahlí…Blechynden se rozhodnul podávat studený čaj, ze kterého byli všichni naprosto uneseni! Ledový čaj se v jižních státech podává vždy slazený, což ale na severu obvykle neplatí. Nicméně pokud si objednáte čaj, bez ohledu na to, kde se v USA právě nacházíte, a nespecifikujete, jaký druh si přejete, pravděpodobně vám ho přinesou ledový!
Thajský ledový čaj se podává jako černý čaj spolu s mlékem (obvykle s kondenzovaným mlékem) a s cukrem. Za svou krásnou okrovou barvu vděčí koření, jako je skořice, kardamom, anýz. Servíruje se dokonce i s pomerančovým květem. Tento typ čaje je oblíbený napříč celou jihovýchodní Asií.
I Švýcaři miluji svůj thé froid (jak ledový čaj nazývají). Pijí ho velmi často a některé studie dokonce tvrdí, že Švýcaři se nacházejí na prvním místě v žebříčku konzumentů ledového čaje v Evropě. Co se týče Latinské Ameriky, tam preferují ledovou verzi maté, kterou si dopřávají během celého dne.