V hlavní roli cuketa! Úspěch této rychlé večeře, či jen pochoutky na líné odpoledne, je zaručen.
Cuketa je v naší kuchyni celoroční stálice. Její největší výhodou je, že ji můžete schovat téměř do všeho, ať už vařeného nebo pečeného. Dnes vám ji ale představíme v hlavní roli společně s tradičním řeckým dipem z jogurtu, česneku, okurky a kopru.
Doba přípravy: 45 minut včetně pečení
Počet porcí: 4-6
Cuketa je v naší kuchyni celoroční stálice. Její největší výhodou je, že ji můžete schovat téměř do všeho, ať už vařeného nebo pečeného. Dnes vám ji ale představíme v hlavní roli společně s tradičním řeckým dipem z jogurtu, česneku, okurky a kopru.
Doba přípravy: 45 minut včetně pečení
Počet porcí: 4-6
Ingredience
Cuketové hranolky:
- 3 cukety
- 150 g panko strouhanky
- 60 g celozrnné mouky
- 45 g parmezánu
- 2 velká vejce
- sušené oregáno a bazalka
- pepř a sůl
Tzatziki dip:
- 2 salátové okurky
- 2 lžíce kopru
- 2 stroužky česneku, utřené
- 150 g řeckého jogurtu
- sůl a pepř na dochucení
CO BY SE VÁM MOHLO HODIT K PŘÍPRAVĚ A SERVÍROVÁNÍ
Postup
Cuketové hranolky:
- Předehřejte troubu na 210–220 °C.
- Cuketu nakrájejte na hranolky a obalte v mouce.
- Smíchejte panko strouhanku, najemno nastrouhaný parmezán, bylinky, pepř a sůl ve velké míse a odložte zatím stranou.
- V jiné misce rozšlehejte vejce.
- Do vajec postupně namočte pomoučněné cukety a obal dokončete ve směsi ze strouhanky.
- Obalené hranolky rozmístěte na plech přikrytý pečicím papírem. Pečte v předehřáté troubě 20-30 minut.
Tzatziki dip:
- Nahrubo nastrouhejte okurky, osolte je, zamíchejte a odložte na několik minut do cedníku, aby pustily vodu.
- Okurky vyždímejte od přebytečné vody a smíchejte s ostatními ingrediencemi a máte hotovo.
Náš tip: Věděli jste, že jemné struhadlo Microplane Zester můžete použít místo lisu na česnek? Česnekové stroužky na něm nastrouháte na jemnou pastu, kterou využijete do omáček i dipů.
Další letní zeleninové recepty
26. května 2023
Čtyři rychlé zeleninové recepty, které musíte vyzkoušet!
21. prosince 2021
Salát s hruškou, gorgonzolou a karamelizovanými vlašskými ořechy
26. června 2023
Buddha bowls – misky plné chutí
18. ledna 2022