Pečené cuketové hranolky s tzatziki dipem

03. července 2023
Pečené cuketové hranolky s tzatziki dipem
V hlavní roli cuketa! Úspěch této rychlé večeře, či jen pochoutky na líné odpoledne, je zaručen.

Cuketa je v naší kuchyni celoroční stálice. Její největší výhodou je, že ji můžete schovat téměř do všeho, ať už vařeného nebo pečeného. Dnes vám ji ale představíme v hlavní roli společně s tradičním řeckým dipem z jogurtu, česneku, okurky a kopru.

Doba přípravy: 45 minut včetně pečení
Počet porcí: 4-6
Pečené cuketové hranolky s tzatziki dipem

Ingredience

Cuketové hranolky:

  • 3 cukety
  • 150 g panko strouhanky
  • 60 g celozrnné mouky
  • 45 g parmezánu
  • 2 velká vejce
  • sušené oregáno a bazalka
  • pepř a sůl

Tzatziki dip:

  • 2 salátové okurky
  • 2 lžíce kopru
  • 2 stroužky česneku, utřené
  • 150 g řeckého jogurtu
  • sůl a pepř na dochucení

CO BY SE VÁM MOHLO HODIT K PŘÍPRAVĚ A SERVÍROVÁNÍ

Postup

Cuketové hranolky:

  • Předehřejte troubu na 210–220 °C.
  • Cuketu nakrájejte na hranolky a obalte v mouce.
  • Smíchejte panko strouhanku, najemno nastrouhaný parmezán, bylinky, pepř a sůl ve velké míse a odložte zatím stranou.
  • V jiné misce rozšlehejte vejce.
  • Do vajec postupně namočte pomoučněné cukety a obal dokončete ve směsi ze strouhanky.
  • Obalené hranolky rozmístěte na plech přikrytý pečicím papírem. Pečte v předehřáté troubě 20-30 minut.

Tzatziki dip:

  • Nahrubo nastrouhejte okurky, osolte je, zamíchejte a odložte na několik minut do cedníku, aby pustily vodu.
  • Okurky vyždímejte od přebytečné vody a smíchejte s ostatními ingrediencemi a máte hotovo.

Náš tip: Věděli jste, že jemné struhadlo Microplane Zester můžete použít místo lisu na česnek? Česnekové stroužky na něm nastrouháte na jemnou pastu, kterou využijete do omáček i dipů. 

Další letní zeleninové recepty

Další letní zeleninové recepty