Podzimní přírodní inspirace

29. září 2024
Podzimní přírodní inspirace

Co ukrývá les? Nejen houby. Jako vyhlášený národ houbařů navštěvujeme sice na podzim les především kvůli nim, ale kromě hub tam můžeme najít mnohem víc. Klid, ticho, inspiraci...A někde trošku překvapivě také jedlé kaštany, které se tam pravděpodobně zatoulaly z kaštanek – kaštanových alejí, které se u nás dříve zakládaly. Na loukách a mýtinách nás zase kromě maliní a ostružiní často uvítají i šípky. A právě tyto plody podzimu – kaštany a šípky jsou zásobárnou cenného vitamínu C a dalších našemu tělu užitečných minerálních látek, které v sychravých podzimních dnech jako když najdeme. Představíme vám 3 vyzkoušené recepty, jak s úlovky z podzimní procházky lesem naložit.

A na co se můžete těšit? Na čaj z čerstvých šípků, který si můžete uvařit do zásoby. Na pikantní naložené lišky s jalovcem a hřebíčkem. A také na voňavé domácí pečené kaštany.

Podzimní přírodní inspirace

Jak se do lesa volá, tak se z lesa ozývá

V lese nikdy nejsme sami, i když se nám to na první pohled může zdát. České lesy jsou domovem mnoha druhů zvířat a celkově bohatého ekosystému. Zkrátka nejsou jenom naše, ale sdílíme je se spoustou živočichů, kteří na naše pokřikování ale vůbec nejsou zvědaví a může jim naopak způsobovat hluboký stres, tedy něco, čeho se my chceme zpravidla zbavit, když do lesa jdeme. A když se ztišíme a postojíme, les, i ten městský, se nám zaručeně odmění. Ať už to bude selfie s rezatou veverkou nebo cestu přebíhající srna s odrůstajícím mládětem, bude to další dotyk přírody blahodárně působící na náš nervový systém. A pak si z takové lesní procházky přineseme i o dost lepší náladu, bez ohledu na to, jak bohatý náš úlovek bude. A to za to stojí, přece.

Houby, těšte se...

Liška – královna hub

 Lišky, zejména mladé kousky, vás nezklamou v jakékoli úpravě. Hodí se nejen do smaženice nebo omáčky, ale také k sušení a nakládání do octa i do oleje. Starší plodnice pak můžete usušit a následně rozemlít na houbový prášek, který v sobě jedinečnou chuť i vůni dokáže uchovat a skvěle se tak hodí k dochucování polévek, omáček i masa. Důležité: Houby, a to jakkoli kvalitní jsou v den sběru, byste měli sníst nejpozději do 48 hodin, pokud se je rozhodnete sušit nebo jinak konzervovat, pak do této doby zpracovat.
Také nechápete, proč je rčení "houby s octem nakyselo" synonymem planého příslibu? Přece houby, naložené ve sladkokyselém nálevu, jsou samotné skvělé jako chuťovka a umožní vám třeba uvařit si kulajdu nejen v sezóně ale klidně i uprostřed zimy. Naložené houby jsou zkrátka pikantní pochutinou, navíc se zanedbatelnou kalorickou hodnotou! Máme pro vás recept na nálev, který jsme objevili na webu, vyzkoušeli a můžeme potvrdit, že právem vyhrál jednu ze "nálevových" soutěží.

Voňavé lišky nadivoko (recept)

Ingredience na 1 litr nálevu:

  • 220 ml ocet (obyčejný kvasný lihový 8%)
  • 780 ml voda
  • 90 g cukr krystal
  • 25 g sůl
  • 15 kuliček černý pepř
  • 20 kuliček nové koření
  • 1 kulička jalovec
  • 1 ks hřebíček
  • 1 velký bobkový list (adekvátně 2-3 malé)
  • 1,5 čajové lžičky hořčičné semínko
  • 0,5 čajové lžičky semínko koriandru

Co budete dále potřebovat:

  • čerstvé houby 
  • 25 g soli/ l vody
  • špetku kyseliny citronové/ l vody

Postup:
1. Nejprve si připravte nálev. Vše svařte, doba vaření stačí 5 minut. Nechejte přes noc vychladnout a macerovat s kořením.
2. Následující den nálev sceďte a uchovejte. Čerstvé houby povařte 15 minut v mírně osolené vodě s kyselinou citronovou. 
3. Po uvaření houby slijte a nechejte v sítu odkapat.
4. Připravené vypařené sklenice naplňte houbami ze 2/3, zalijte připraveným nálevem, zavíčkujte a sterilujte při 100 °C. (370ml sklenice stačí 20 minut, ty s větším objemem větší 25-30 minut).

Naložte jim!

Čas na šípkový čaj

Ideální čas pro sběr šípků z růže šípkové je právě teď! Větvičky plné tvrdých, lesklých a jasně červených plodů, viditelné podél silniček a v polích na remízcích jsou toho nezvratným důkazem. Pokud si šípky chcete uchovat na delší dobu, můžete je usušit, naložit do cukru nebo do medu, připravit šípkovou marmeládu nebo základ do omáčky... Nejvíce vitamínů a dalších zdraví prospěšných látek z  nich však získáte samozřejmě zasyrova. Čerstvé šípky jsou pro naše tělo zásobárnou vitamínu C, pomáhají chránit organismus před oxidačním stresem, působí jako prevence proti nachlazení, stimulují imunitní systém a dokonce také potenci a libido...

Čerstvý šípkový čaj (recept)

Co budete potřebovat:

  • na 1 litr vody cca 80 ks čerstvých šípků

Postup:

1. Šípkům zahradnickými nůžkami ustřihněte stopku na jedné straně a tzv. bubák na straně druhé. Pak je přepulte, je vcelku jedno, zdali po délce nebo po šířce.

2. Ve vyšším hrnci je následně zalijte připravenou vodou a nechejte je v ní přes noc louhovat. 

3. Následující den výluh přes jemné síto slijte do dalšího hrnce, ohřejte na max. 80 °C a báječně voňavý, příjemně nakyslý šípkový čaj je na světě. 

4. Výluh, který proženete varem (čímž se tedy připravíte o část cenných látek a vitamínů) můžete také přelít do sterilních skleněných lahví a cca 14-21 dnů uchovávat v lednici.

Pro šípkové princezny

Jedlé kaštany jako energetická bomba

Pravdou je, že jedlé kaštany se volně vyskytují spíše v krajích na jih a západ od našich hranic, ale najít je v rámci toulek přírodou můžete i u nás. Užitečnou inspirací kam na ně vám může být tato mapka, ze stránek na-ovoce.cz. Jedlé kaštany je u nás jednodušší koupit, ale nebylo tomu tak vždy, už od 18. století se u nás vysazovaly z těchto stromů celé aleje a soudě podle starých kuchařek ještě za 1. republiky bývaly kaštany běžnou a velmi oblíbeným "ovocem" podzimu. Obsahují spoustu vitamínů (C a B1) a sacharidů (vhodných i pro diabetiky), minerály draslík a fosfor a téměř žádný tuk, dodají tělu pro nadcházející chladné měsíce potřebnou energii a jejich pravidelná konzumace zabraňuje ztrátě paměti.

Jedlé sladké kaštany od těch obyčejných, tzv. koňských (které mimochodem mají také významné léčivé účinky) rozeznáte snadno, a to podle obalu, který je neuvěřitelně pichlavý, plný malých dlouhých jehliček. V každém z nechutně pichlavých pouzder, které jsou však krásná na pohled i když uschnou, pak obvykle najdete 3 ploché kaštany. Jedlé kaštany se sbírají se ze země, nikdy se neklátí! Dozrávají koncem září a v říjnu, pro vyndavání plodů z pichlavých obalů užijete silné, nejlépe kožené rukavice (třeba grilovací) a speciální nožík, který se bude hodit i pro jejich vylupování ze skořápek. Vyloupnuté kaštany jsou měkké (tak i v obchodě poznáte jejich čerstvost, protože po vyjmutí z pouzdra rychle vysychají a tvrdnou).  Aby byly chutné je třeba je co nejdříve uvařit nebo upéct, syrové mají nechutně trpkou chuť, zesládnou až tepelnou úpravou. Oloupané je pak také můžete zamrazit pro pozdější použití, v mrazáku vydrží čerstvé cca 4 měsíce.

Vzhůru na na ně, pěkně vykutáleně

Domácí zapečené kaštany (recept)

Ingredience:

  • 10-20 ks kaštanů/osoba

Tip: Pro vyloučení nezdravých a poškozených plodů nejprve všechny ponořte do hrnce s vodou. Ty, co vyplavou na povrch vyhoďte, jsou pravděpodobně prázdné nebo zkažené.

Postup:
1.Troubu předehřejte na 210 °C.
2. U každého z kaštanu nařízněte lanulu (jeho nejsvětlejší část) do kříže.
3. Rozložte kaštany na plech nebo do zapékací misky a pečte cca 20 minut, dokud se nerozevřou a nezačnou vonět. Pak ihned servírujte.
4. Podávat je můžete teplé jako chuťovku nebo jako přílohu k masu. A pozor, jakmile vychladnou, ztvrdnou.

Upečeno dovoňava

Další podzimní recepty, které by vás mohly inspirovat

Další podzimní recepty, které by vás mohly inspirovat