Receptů na ten zaručeně pravý je mnoho. Historie nápoje je dlouhá, přicestoval k nám do Evropy přes velkou Británii až z Indie, odkud také, z hindštiny, pochází jeho název. V jazyku Hindu totiž dané slovo znamená "pět", protože v Indii byl nápoj tradičně připravován z pěti ingrediencí – alkoholu, cukru, citronové nebo limetové šťávy, vody a koření. My v Pottenu věříme, že obzvláště dobře chutná ten, co je připravovaný s láskou a pozitivními myšlenkami na všechny, které máte rádi. Ingrediencí používáme o kapku více než těch 5 základních a můžeme z vlastní zkušenosti potvrdit, že chutná náramně.
Ingredience
- 1 l červeného vína
- 0,5 l čaje Kusmi Tsarevna nebo Kashmir
- 100–250 ml karibského rumu
- 200 ml brusinkového džusu
- 120 g cukru krupice
- 150 g rozinek, namočte do rumu (alespoň na 2 hodiny, lépe 1 den)
- 1 na malé kousky nakrájené jablko
- 1 pomeranč, nakrájený na kolečka
- 1 větší citron, nakrájený na kolečka
- 30 ks hřebíčku
- 4 svitky skořice
- 1 vanilkový lusk
Postup
1. Nejprve si uvařte čaj a připravte k ruce všechny potřebné suroviny. Protože jakmile začnete, už musí vše běžet ráz naráz.
2. Pak ve větším, nejlépe nerezovém hrnci, připravte z cukru karamel. Je to trošku magie, ale vyplatí se. Nepoužívejte cukr třtinový, z toho se vám karamel připravit nepodaří při sebevětším snažení. Stejně tak není vhodný nerafinovaný, přírodní hnědý cukr.
3. Na dno hrnce vsypte cukr a zalijte cca 2 lžícemi vody. Za stálého míchání pomalu zahřívejte. Rozpouštěný cukr bude zahříváním zlátnout až hnědnout, měnit se bude nejen barva ale i jeho chuť. Ideální barvou je oranžovohnědá, budete cítit lehkou vůni oříšků. Pozor – bude-li příliš hnědý, bude hořký.
4. Zkaramelizovaný cukr odstavte a pomalu, za stálého míchání zalijte připraveným, ještě vlažným čajem, rozmíchejte a postavte zpátky na plotnu, zvyšte stupeň ohřevu, přilijte džus a víno. Vhoďte pytlíček s kořením a nakrájené jablko.
5. Po prvním probublání stáhněte z plotny, přilijte rum, přihoďte lžíci namočených rozinek a pár plátků citronu i pomeranče.
6. Zbytek plátků přidávejte jednotlivě do každé sklenice, stejně tak jako malou lžičku rozinek.
Náš tip:
Namísto vína červeného klidně vyzkoušejte i víno bílé, místo brusinkového džusu pak ale raději použijte hruškový, který bílé víno lépe doplňuje. Praktické je všechno koření umístit v síťovém nebo plátěném pytlíčku. Citron i pomeranč doporučujeme v bio kvalitě, protože tak do chutě i vůně nápoje výrazně zasáhne i voňavá kůra obou plodů. Pokud milujete vůni badyánu, přihoďte do pytlíčku 1 hvězdičku.
Recepty na oblíbené nápoje
18. března 2022
Vychutnejte si to pravé Latte Macchiato
04. ledna 2023
3 x tip na horký nápoj nejen pro dlouhé zimní večery
16. března 2022