Cuketové placky se smetanovo-jogurtovým dipem

26. ledna 2022
Cuketové placky se smetanovo-jogurtovým dipem
Usmažte si jednoduché zeleninové placky a připravte si k nim speciální dip ze zakysané smetany s jogurtem. Jednoduchá, chutná a rychlá večeře.
Cuketové placky se smetanovo-jogurtovým dipem

Cuketové placky od Moniky

Svůj oblíbený recept pro dnešní den poslala kolegyně Monika, která se stará o naše sociální sítě, Facebook i Instagram. Na nich teď panuje čilý ruch, naštěstí. Jsme rádi, že se s námi bavíte a naše rady vám připadají užitečné. Monika sdílí recept na zeleninové placky, který lze alternativně obměnit, podle vaší oblíbené zeleniny. Dobře funguje například i mrkev.

Ingredience

  • cca 1 kg cuket
  • 2 vejce
  • 100 g hladké mouky (cca podle vodnatosti cuket)
  • 2–3 stroužky česneku
  • lžička oregána
  • lžička majoránky
  • sůl a čerstvě namletý pepř
  • olivový olej na smažení

dip: 

  • 1 kelímek bílého jogurt
  • 1 kelímek zakysané smetany
  • 2–3 stroužky česneku
  • 1 citrón
  • sůl dle chuti

Cuketové placky

Postup

  1. Cukety omyjte a najemno nastrouhejte. Přidejte alespoň lžičku soli, promíchejte a nechte odstát asi 20 minut. Cuketa pustí vodu, kterou rukou vyždímejte, nejlépe přes sítko.
  2. K cuketě přidejte vejce, prolisovaný česnek, oregáno, majoránku a postupně přisypávejte mouku, dokud nebude směs tak akorát. Pro zdravější variantu můžete místo části mouky přistrouhat bramboru.
  3. Každá cuketa pouští jiné množství vody, nedá se proto předem určit potřebné množství ingrediencí. Pokud je směs příliš tekutá, přidejte mouku, pokud se trhá, použijte ještě jedno vejce.
  4. Na pánvi nebo v lívanečníku rozpalte trochu oleje a lžící tvořte tenké placky. Smažte na středním stupni dozlatova. Doporučuji začít jednou „testovací“ plackou, kterou ochutnáte a v případě potřeby zbytek směsi ještě dochutíte.
  5. Hotové placky vyndavejte na papírovou utěrku, aby se odsál přebytečný olej.

Tip: Výborné je namáčet placky do dipu ze zakysané smetany a bílého jogurtu s česnekem, citrónem, solí a čerstvou petrželkou.