Jaký je vůbec rozdíl mezi hrnkem a šálkem?
Ano je, je to podobné jako s hrncem a kastrolem. Klasický šálek je mělčí, nižší a široce otevřený nebo kónický, vždy s ouškem (někdy se dvěma) a rozhodně mu sluší podšálek jako nutný doplněk. Používá se při slavnostnějších příležitostech, i z tohoto důvodu, nejek kvůli menšímu objemu, je vhodným doplňkem také konvička. Máte-li konvičku, je vhodné pořídit jí doplňky v podobě cukřenky a mlíčenky
či džbánku na mléko nebo smetanu. Šálek se hodí nejen pro popíjení čaje, ale vychutnáte si z něj i hustou čokoládu nebo malou kávičku v podobě espressa či ristretta a z velkoobjemového šálku pak i cappuccino s mléčnou pěnou.
Hrnek je vždy vyšší než širší, zpravidla hlubší než šálek a povětšinou s ouškem. Hrnek bez ouška můžeme nazvat tumblerem, který se v dnešní době stále více dostává opět do módy.
Nadčasová klasika porcelánu
Vybíráte-li šálky na kávu nebo hrnky na čaj, budou nejčastěji porcelánové. Jestliže už investujete do dobrého kávovaru, vyplatí se ušlechtilý nápoj, kterým dobrá káva bezesporu je, podávat tak, aby servis ještě podtrhl jeho kvalitu. Totéž platí o dobrém čaji. U nás můžete zvolit klasiku, kterou je například kávový servis Maria od Rosenthal nebo čajový servis
Mariefleur od Villeroy & Boch či modernu, jakou jsou například kávové a čajové šálky Avarua z prémiového kostního porcelánu, velmi zdařilá kolekce pro chvíle klidu a pohody, příznačně nazvaná Like It´s my moment, oboje od od Villeroy & Boch nebo lehce extravagantní novinka Rosenthalu s názvem Far, Far, Closer.
Také si můžete sestavit čajový servis z prvků kolekce In the forrest od Masoin Cash. Ale třeba najdete ten svůj pravý šálek mezi něžnými hrnky z průsvitného kostního porcelánu z kolekce Flower Alphabet porcelánky Hutschenreuther či baculatými hrníčky jako po babičce Impressions Mugs dnes již legendární britské kameniny Mason Cash.
Kouzlo skla
Jste příznivci skla? Pak pro vás bude ten pravý trendy způsob servírování ve dvoustěnných sklenicích z kolekce Artesano Hot & Cold Beverages od Vileroy & Boch, ve kterých vynikne i barva připraveného nápoje. Navíc jistě oceníte praktičnost jejich klasických dvoustěnných sklenic a hrníčků – ani horká káva či čaj vás nebudou pálit.
Jak na správný kávový dýchánek si přečtěte v našem článku Jak (si) připravit dobrou kávu.
Jak na čajové potěšení?
Až si budete příště dopřávat chvilku pro sebe, nešiďte ani čajovou přípravu. Jen tak si vychutnáte dokonalý čaj v souladu s vhodným hrnkem nebo šálkem. A jaký že to tedy je? Pokud dáváte přednost anglickému servírování čaje, tedy silný černý, s cukrem a mlékem, pak doporučujeme mělký čajový šálek s konvičkou na dolévání, pro větší společnost těchto čajomilců pak
jednoznačně klasický čajový servis, jakým je například Audun nebo Old Luxembourg z Villeroy & Boch či o něco modernější Artesano Original nebo Brillance Fleurs des Alpes z Rosenthalu.
Máte-li ve zvyku uvařit si velký hrnek, o který si můžete zahřívat ruce a usrkávat, i takové u nás najdete, ať už to jsou třeba ty vánoční porcelánové od Rosenthal nebo Villeroy & Boch nebo kameninové od Mason Cash. Sladké arabské čaje nebo mátový čaj se vám bude nejlépe popíjet z tumblerů nebo zdobených sklenic
a bylinkovým čajům sluší hrnky s pokličkou, takové které nabízí například i ryze moderní kolekce Avarua.
Na co při přípravě dobrého čaje nezapomenout?
Dejte si pozor na teplotu i kvalitu vody, ze které si čaj připravujete a také na délku louhování. Na černé čaje ohřejte vodu na 80 °C - 90 °C. Na zelené čaje je správná teplota vody 70 °C - 80 °C nebo i trochu teplejší pro ty směsi, které obsahují maté. Na bílé čaje ohřejte vodu jen na 70 °C - 80 °C a čaje bylinné a ovocné je nejlepší zalévat vodu o teplotě 90 °C - 100 °C.
Ne vždy je možné změřit přesnou teplotu vody před zalitím čaje. Nicméně u nás si vyberete slušné množství rychlovarných konvic osvědčených značek, které umožňují zvolit si požadovanou teplotu (mezi 50 °C a 100 °C) a některé dokonce ukazují postupnou teplotu ohřevu na digitálním displeji. Perfektní nápad na dárek, pokud ještě takovou konvici nemáte.
Pro délku louhování je obecným pravidlem, že na černé a zelené čaje si počkáte asi 3–4 minuty a 5–8 minut na ovocné a bylinné čaje. Co se týče bílého čaje, neměl by se louhovat déle než 3 minuty, protože jeho lístky jsou velice jemné.
Co ještě budete potřebovat?
Základem pro správnou přípravu kávy i čaje je dobrá voda, zaručující nejen odpovídající chuť a vůni, ale také kvalitní pěnu v případě kávy a správnou barvu v případě čaje. Nejste spokojeni s kvalitou té, která teče z vašeho vodovodu? Vyzkoušejte filtrovanou, například systémem německé společnosti Brita.