Klasické kynuté lívance nebo lívanečky s ovesnými vločkami patří mezi oblíbené evergreeny české tradiční kuchyně. Tentokrát zkuste “americkou” variantu lívanců s jablečným pyré.
Ať už se rozhodnete vyhrát si s nimi na velkou víkendovou snídani nebo je budete podávat jako sladké hlavní jídlo, v každém případě vám budou lívance mizet pod rukama ještě při pečení.
Doba přípravy: cca 40 minut včetně smažení
Počet porcí: 12 lívanců
Ať už se rozhodnete vyhrát si s nimi na velkou víkendovou snídani nebo je budete podávat jako sladké hlavní jídlo, v každém případě vám budou lívance mizet pod rukama ještě při pečení.
Doba přípravy: cca 40 minut včetně smažení
Počet porcí: 12 lívanců
Ingredience
lívance:
- 400 g hladké mouky
- 350 ml podmáslí
- 380 g jablečného pyré (bude to zhruba polovina z celé dávky jablečného pyré, zbylou část použijete při servírování)
- 3 velká vejce
- 50 g rozpuštěného másla (v případě, že nemáte nepřilnavou pánev na pečení, tak ještě další máslo na pečení lívanců)
- 1 prášek do pečiva
- 2 lžíce hnědého cukru
- 1 a ½ lžíce jedlé sody
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- ½ lžičky soli
jablečné pyré:
- 1,5 kg jablek, oloupaných, vykrájených od jádřince, nakrájených na cca 2 cm kostky (6-7 středně velkých jablek)
- půl hrnku vody
- 2 lžíce hnědého cukru
- 2 lžíce citronové šťávy
- 1 lžička mletého kardamomu
- ½ lžičky nastrouhaného muškátového oříšku
- ¼ lžičky soli
na dochucení:
- javorový sirup nebo jiná oblíbená poleva
Postup
- Začněte jablečným pyré. Do hlubšího hrnce dejte všechny ingredience na pyré, důkladně promíchejte a zahřejte na středním plameni.
- Přikryjte pokličkou a za občasného míchání duste, až jablka budou měkká (asi 10-15 minut).
- Jablečnou směs pak rozmixujte do jablečného pyré, které nemusí být úplně hladké. Ideální je, když v pyré zůstane struktura, tedy drobné kousky rozměklých jablek. Odložte stranou.
- Zatímco jablečné pyré chladne, připravte si lívancové těsto. Všechny suché ingredience promíchejte ve velké míse.
- V jiné velké míse smíchejte tekuté ingredience (kromě jablečného pyré) a rozmixujte do hladké konzistence.
- Do vzniklé hmoty pak pomalu vmíchejte suché suroviny, až se obě směsi dokonale spojí.
- Pak teprve opatrně vmíchejte cca polovinu jablečného pyré.
- Na středním plameni rozpalte lívanečník nebo širší pánev a menší naběračkou odměřujte na pánev jednotlivé lívance. Lívance obraťte, jakmile je povrch těsta protkaný bublinkami (za cca 3 minuty). Z druhé strany opečte dozlatova, to bude trvat o cca 1,5-2 minuty déle.
- Hotové lívance podávejte přelité zbylým jablečným pyré a javorovým sirupem.
- Pokud chcete, aby vám lívance vydržely teplé, než budou všechny hotové, vložte je na plech do trouby zapnuté na cca 90 °C.