Nevšední varianta na klasický mrkvový dort, který jednou ochutnáte a už na něj nedáte dopustit. Sladký dezert z mrkve a batátů, který stojí za to si připravit.
2 dortové formy o průměru 23 cm
Celková doba přípravy: 2 hodiny 50 minut, z toho:
Příprava: 20 minut
Pečení: 30 minut
Odležení: 2 hodiny
2 dortové formy o průměru 23 cm
Celková doba přípravy: 2 hodiny 50 minut, z toho:
Příprava: 20 minut
Pečení: 30 minut
Odležení: 2 hodiny
Ingredience
na korpus:
- 2 středně velké batáty
- 1 velká mrkev
- 4 velká vejce
- 625 g hladká mouka
- 350 g cukr krupice
- 235 ml stolní olej (slunečnicový, řepkový)
- 235 ml podmáslí
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1 rovná čajová lžička skořice
- 1 rovná čajová lžička drceného nebo mletého hřebíčku
- 1 rovná čajová lžička mletého zázvoru
- 1,5 čajové lžičky jedlé sody
- špetka soli
- špetka drceného nového koření
na krém:
- 250 g máslo
- 454 g čerstvý tučný tvaroh
- 112,5 ml zakysaná smetana
- 1 celý vanilkový lusk
- 750 g moučkový cukr
- 100 g nasekané vlašské ořechy
Postup korpus
- Troubu zapněte na 160 °C, do její spodní části na rošt dejte 2 dortové formy (průměr á 23 cm), které vyložte pečícím papírem a vymažte nebo vystříkané sprejem na pečení.
- Nastrouhejte oloupanou mrkev i batáty. Máte-li robot s nástavcem nebo sekáček – food procesor, významně vám usnadní práci. Odložte stranou.
- Do větší mísy vlijte všechny tekuté ingredience, tedy podmáslí a olej, přidejte vejce a vanilkový extrakt a umíchejte do pěny. Pak přidejte nastrouhanou nebo nasekanou mrkev a batáty a opět dobře promíchejte.
Máte-li robot, směs umícháte plochým šlehačem se stěrkou na stupeň 3 do pěny, pak nasadíte šlehač bez stěrky, přidáte nasekanou mrkev a batáty a opět promícháte na rychlost 2.
- V další míse smíchejte vařečkou dohromady všechny suché ingredience –mouku, cukr, skořici, hřebíček, zázvor, jedlou sodu, sůl a nové koření. Tuto směs pak vmíchejte do mísy s tekutými ingrediencemi, za pomoci robotu vám to půjde rychleji a lépe. Vymíchejte hladké tekuté těsto.
- Do dortových forem nalijte těsto a pečte v předehřáté troubě 25-30 minut, nebo dokud není korpus zcela upečený, což vyzkoušíte špejlí – vyndáte-li ji suchou, máte upečeno.
- Hotový korpus vyndejte z trouby a nechte na mřížce vychladnout.
Postup krém
Během pečení si připravte krém:
- Do mísy dejte tvaroh, zakysanou smetanu a vyškrábanou vanilku z lusku, vyšlehejte dohladka. Pak postupně přidávejte cukr a zašlehejte jej do nadýchaného krému. Pokud si cukr před tím přesijete, půjde vám to lépe.
V této fázi přípravy vám opět významně vypomůže kuchyňský robot nebo alespoň ruční šlehač.
- Vychlazený korpus rozkrojte a dobře promažte krémem. Dort potřete krémem i po stranách a na povrchu. Nakonec posypejte nasekanými ořechy a dejte na chladnější místo cca 2 hodiny rozležet.
Další recepty na dort
30. března 2022 Josef Maršálek