Zabíjačka u vás doma

13. února 2023
Zabíjačka u vás doma

Jitrničky, jelítka, tlačenka nebo ovar, bez nich si zabijačku nelze představit. Patříte mezi milovníky těchto lahůdek? Nemusíte mít v chlívku svého pašíka, všechny dobroty si můžete připravit i v domácích podmínkách, chce to jen zapálení pro věc. A zdaleka to není tak složité, jak by se na první pohled zdálo. Jen náročné na čas…

Zabíjačka u vás doma

Pokud se vám právě začaly sbíhat sliny, kromě receptu na domácí jitrnice určitě oceníte i šikovné pomocníky, kteří vám přípravu zpříjemní.

Na ostří nože

Základem práce s masem je kvalitní nůž, nejlépe celá sada. Třeba na magnetické liště, která brání ztupení, protože ostří musí být v nejlepší kondici. Do té ho dostane ocílka. Pakliže s ní tak úplně nekamarádíte, pořiďte si brousek, se kterým to půjde raz dva. Na porcování masa je skvělý odolný sekáček s dlouhou čepelí. Praktický je také sekací nůž zvaný kolébka, na maso i bylinky.

 

Vybírejte zostra

Melu, meleš, meleme

Maso můžete umlít ručně, ale proč se namáhat, když existuje celá řada elektrických mlýnků nebo kuchyňských robotů, k nimž lze toto příslušenství dokoupit. Nakoupená střívka pak snadno naplníte pomocí nástavce na plnění, který je součástí mlýnku na maso. Do prejtu, jitrnic a jelítek patří takzvaná zabijačková buchta. Robot za vás těsto uhněte a vy jej jen vložíte do sádlem dobře vymazaného pekáče.

Hrnečku vař!

Dostali jste chuť na polévku, ovar nebo jitrnice? Velký hrnec je základ. Kromě něj přijdou vhod také masivní krájecí prkénka. A co doma vyškvařené sádlo? Ani v tomto případě se bez hrnců neobejdete, poohlédněte se po těch se silným dnem, aby se obsah nepřipaloval. Bez míchání to nepůjde, mrkněte do zásuvek, možná už přišel čas na nové vařečky a stěrky.

A kam sádlo uložit? Do pěkných kameninových nádob, případně hrnečků, které se budou na stole krásně vyjímat, nebo do zavařovacích sklenic.

Voňavé přísady

Mlýnky na sůl, pepř i další koření nejsou žádnou rozmařilostí, protože dochucujete-li čerstvě mletou či ingrediencí, na chuti to pak zaručeně poznáte. Stejné pravidlo platí i pro bylinky, přidáváte-li například majoránku, upřednostněte proto čerstvou před sušenou. Neztratí se ani lis na česnek.

Čerstvé rozhodně déle

Věděli jste, že čerstvě připraveným jídlům můžete výrazně prodloužit trvanlivost nejen zamrazením, ale i pomocí vakuování? Až budete mít všechny pochoutky hotové, můžete to vyzkoušet se sadami Zwilling Fresh & Save. Tak ať vaše vepřové hody dopadnou na jedničku.

Jak na domácí jitrnice?

Ingredience na 3 kg jitrnic (cca 20 kusů):

  • 6-8 m vepřových střev
  • 1,3 kg tučného masa z ovaru (vepřová hlava, lalok, koleno, bok)
  • 250 g vařených vepřových plic
  • 50 g syrová vepřová játra
  • 350 ml vývaru (z ovaru)
  • 900 g zabíjačkové buchty (den staré rohlíky)
  • 30 g sůl
  • 3 g pepř
  • 13 g majoránka
  • 3 g nové koření mleté
  • 90 g česnek prolisovaný


Postup

1.  Zakoupená střeva musíte nejprve důkladně proprat podle návodu a zpravidla nechat cca 30 minut ponořená ve vlažné vodě. Pak je nakrájejte na kousky tak dlouhé, jak velké chcete jitrničky mít + 5 cm na každé straně na zašpejlování a na jedné straně je rovnou zašpejlujte.

2.  Uvařené maso oberte od kosti a na válu nasekejte nadrobno (řeznickou kolíbkou nebo kolíbkovým nožem). Přendejte do větší mísy.

3.  Buchtu (rohlíky) nakrájejte na větší kousky, zalijte vývarem a nechejte nasáknout. Pak přebytečnou tekutinu vymačkejte a buchtu najemno rozdrobte do masové směsi.

4. V mlýnku na maso umelte najemno syrová játra a uvařené plíce a přidejte ke směsi v míse, promíchejte.

5.  Ve hmotě, vzniklé v míse, udělejte prohlubeň až ke dnu, vlijte vývar a do něj vsypte všechno koření, nasekanou majoránku i utřený česnek. 

6.  Vše rukama důkladně promíchejte a ochutnejte, raději na několika místech, abyste se ujistili, že celá směs je perfektně dochucená. Jste-li spokojeni, můžete začít plnit!

7.  Jitrnice zašpejlujte a vložte do hrnce s tepou (nikdy ne vařící!) vodou. Při teplotě cca 85-90 °C vařte cca 20 minut, do doby, než vyplavou na povrch. Hrnec odstavte ze zdroje a jitrnice v něm ponechejte ještě 5 minut. 

8.  A jak poznáte, že jitrnice je hotová? Jestliže jde špejlí volně otočit, protočit ve střívku, máte vyhráno. Jitrnice vylovte z hrnce, vložte do studené vody, aby se zatáhly, postačí 5 minut a následně je uložte na chladném místě – rozložené nebo zavěšené.

Recepty a rady, které by se mohly také hodit

Recepty a rady, které by se mohly také hodit