Základní druhy nožů
Pořídit domu si můžete buď klasické nože evropského typu nebo asijské. Asijské nože už jsou tak populární, že pronikly i do základní sady klasických evropských nožů, ale pro kompletního průvodce asijskými noži jsme pro vás připravili speciální článek.
Čistící nůž
Oloupe brambory, ovoce a zeleninu. Je také perfektní na vykrajování kazových místeček z ovoce nebo zeleniny.
Nůž na zeleninu
Rovné ostří dělá z nože na zeleninu perfektní nástroj pro čištění a plátkování ovoce a zeleniny.
Nůž ke zdobení-špikovací
Špikovací nůž perfektní pro loupání, krájení, čištění a zdobení ovoce a zeleniny. Jeho ostrá špička z něj dělá skvělý nůž pro odřezávání.
Nůž na porcování masa
Tento nůž s vlnkovaným ostřím dokonale nakrájí na tenoučké plátky mimo jiné šunku nebo lososa, ale také porce dortů a zákusků. Vlnkované ostří zaručí, že se potraviny nebudou k čepeli lepit. Zaoblená špička čepele umožňuje rovnou plátky servírovat na talíř.
Univerzální nůž
Čistě a bez námahy nakrájí potraviny s tvrdou kůrkou nebo skořápkou a měkkým vnitřkem.
Velmi užitečný pro lehká jídla a studené obědy.
Steakový nůž
Jemně zaoblená čepel steakového nože zaručuje báječně hladký průřez restovaným nebo
grilovaným masem.
Vykosťovací nůž
Tento pružný nůž má čepel s vysokou špičkou, která je ideální pro vykosťování a
odstraňování tuku a šlach.
Filetovací nůž
Úzká a pružná čepel zaručuje, že filety masa nebo ryb budou úplně tenoučké.
Nůž na chleba
Vroubkované ostří umožní bez námahy proříznout tvrdou chlebovou kůrku a nakrájet tenké a čisté plátky díky svým výrazným hrotům.
Kuchařský nůž
Všestranný nůž pro profesionální i amatérské kuchaře, ideální pro nakrájení zeleniny, syrového masa nebo ovoce na kostičky, ale také sekání a krájení bylinek houpavým pohybem.
Plátkovací nůž
Dlouhý plátkovací nůž je perfektní pro nakrájení velkých kusů masa, třeba pečeně, na jemné plátky a na porcování syrového masa.
Nůž Santoku
Nůž Santoku je asijský ekvivalent našeho kuchařského nože – je dokonalý pro nakrájení masa, ryb i zeleniny. Všechny nože Santoku od Zwilling mají velmi špičaté leštěné ostří.
Nůž na lososa
Flexibilní čepel nože na lososa umožňuje nakrájet jedním pohybem tenoučké plátky lososa nebo šunky.
Sekáček
Geometrická vyváženost, široká čepel obdélníkového tvaru a poměrně tupý úhel krájecího ostří podobný sekeře. Rozseká velké kusy masa a přesekne žebra a další kosti.
Vidlička na maso
Vidlička na maso se používá pro udržení pečeně nebo šunky při krájení na plátky, pro otáčení kousků masa v pekáči nebo v pečící nádobě nebo pro servírování plátků na talíř.
31. prosince 2021
Vybroušený průvodce ostřením nožů
05. ledna 2022
Všechno co jste chtěli vědět o japonských nožích Miyabi
16. ledna 2023