Vychutnejte si originální spojení chutí
V tomto salátu se spojují úžasné kontrastní chutě jednotlivých ingrediencí. Podávejte ho jako slavnostní předkrm nebo jako lehkou rychlou večeři.Ingredience
Na 4 porce
- 500 g polníčku
- 2 lžíce bílého octa balsamico
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 šalotky
- 2 hrušky
- 150 g sýra gorgonzola nebo roquefort
- 200 g vlašských ořechů
- 2 lžíce cukru
- 1 lžíce medu
Postup
- Hrušky oloupejte, nakrájejte na poloviny a lžičkou vydlabejte jádřince, potom je nakrájejte na tenké plátky.
- Sýr, ještě vychlazený z lednice, nakrájejte na malé kousky.
- Cukr zahřejte v pánvi a jakmile se rozpustí, krátce v něm nechte zkaramelizovat nahrubo nasekané vlašské ořechy. Pak je z pánve odložte na talíř a nechte vychladnout.
- Smíchejte bílý ocet balsamico, olivový olej, med a jemně nasekané šalotky, vznikne lehká zálivka vinaigrette. Osolte a zálivkou přelijte na salátové listy, ty pak zamíchejte, aby se v zálivce obalily.
- Salát naservírujte, ozdobte jej hruškami a kousky sýru, posypte jej zkaramelizovanými ořechy a můžete podávat.
Mrkněte i na celou kolekci porcelánového nádobí Clever Cooking či článek o tom, jak snadno se v tomto nádobí nejen zapéká či ohřívá v mikrovlnné troubě, ale jak se dobře umývá a/nebo se v něm skladují dobře potraviny bez toho, že byste museli používat dnes všemi nechtěný plast.