Opinel
Nůž na kaštany N°07
Parametry a popis
Parametry
Rozměry (h × v × š) | 13,2 × 2,6 × 13,2 cm |
Hmotnost | 0,026 kg |
Délka čepele | 4 cm |
Materiál rukojeti | dřevo |
Materiál | nerezová ocel |
Popis
Speciální víceúčelový zavírací nůž Opinel s rukojetí z bukového dřeva a krátkou, špičatou a zahnutou čepelí z nerezové oceli, vybavený pojistkou ViroBlock. Nůž je určen nejen pro sběr a loupání jedlých kaštanů, perfektně jej využijete i v kuchyni pro loupání česneku anebo odstraňování pecek a jader z ovoce či zeleniny. Hezký a zároveň praktický dárek pro přírodu milující gurmány.
- Délka čepele 4 cm
Produkt najdete pod
Dlouhý popis
Opinel Zavírací nůž na kaštany – Všestranný pomocník při toulkách přírodou i do kuchyně
Perfektní vypeckovávací nůž, který využijete i při sběru a zpracování jedlých kaštanů nebo v kuchyni při práci s česnekem pro rozdělování paliček a následné loupání jeho stroužků. A samozřejmě i při práci s ovocem, které má jádra či pecky, tedy například při zavařování. Díky jeho skladnosti a příhodně tvarované čepeli jej využijete také jako houbařský nožík.
Výběr kvalitních materiálů je základ
Dřevo
95% dřeva, ze kterého se vyrábějí rukojeti, pochází z udržitelně obhospodařovaných francouzských lesů. Nedochází k přílišnému kácení lesů a znečištění ovzduší při dlouhém transportu – tím vším je méně zatěžována příroda. Hlavní dodavatel dřeva má své lesní plochy ve francouzském regionu Jura a samozřejmě je držitelem PEFC certifikátu.
Nerezová ocel
Výběr oceli na čepel je velmi důležitý, protože se jedná o jeden z určujících materiálů samotného nože. Určuje životnost a kvalitu samotného ostří. Pro tyto nože značky Opinel byla vybrána nerezová martenzitická ocel evropského původu s tvrdostí 55-57 HRC. Čepel těchto nožů nabízí vynikající ostrost a vysokou odolnost proti oděru (opotřebení), což jí umožňuje odolat pravidelnému kontaktu s tvrdými materiály, jako je například třeba keramika, bez nutnosti opětovného nabroušení. Nerezová ocel má na rozdíl od uhlíkové oceli tu výhodu, že za běžných podmínek použití nevyžaduje žádnou zvláštní údržbu. Přesto může narazit na své limity, zejména při dlouhodobém kontaktu s agresivním prostředím (kyselina, slaná voda, agresivní saponát ...).
Zrození legendy
Příběh dnes již ikonické značky Opinel® začíná v 19. století, kdy se obchodník Victor-Amédée Opinel během svých cest naučil kovat hřebíky a následně založil ve Francii svou kovárnu. Po jeho smrti převzal řemeslo syn Daniel, který se stal pro místní farmáře „výrobcem ostrých předmětů“ protože ostří jeho srpů a kos bylo vyhlášeno široko daleko jako to nejostřejší možné.
Ten pravý Opinel-zavírací kapesní nůž si ale na světlo světa musel ještě chvilku počkat. Nejstarší syn Daniela Opinela, Joseph, se rozhodl jít ve stopách svého otce a poháněn uměleckou vášní, spojil ruční zpracování s tehdy nejmodernější technologii a vytvořil malý zázrak. Psal se rok 1890 a světlo světa spatřil kapesní zavírací nůž Opinel, nůž od prvního dne milovaný a předávaný z generace na generaci. Nůž, který během dalších let získal stovky tisíc fanoušků po celém světě, stal se běžnou součástí spousty domácností, a tak trošku jedním ze symbolů celé Francie…
V dnešní době firma vyrábí nejen legendární zavírací outdoorové nože ale má i propracovaný kuchyňský program, včetně kovaných kuchyňských nožů; koupit si od značky Opinel dnes můžete také nerezové příbory i steakové nože. Více o samotné značce si můžete přečíst zde.
Podobné produkty
Ostatní si také kupují
Recepty a rady
16. listopadu 2024
Kuchyň dělá člověka: Richard Bielik
03. listopadu 2024
Kuchyň dělá člověka: YAK.SHA
20. října 2024
Kuchyň dělá člověka: Adriana Žiačková
29. září 2024