Co jste nevěděli o pepři

05. ledna 2022
Co jste nevěděli o pepři
V každé kuchyni, na každém jídelním stole. Pepř je prostě všude a neobejdeme se bez něj v kuchyni ani při stolování, ale co o něm ve skutečnosti víme? Odhalte s námi tajemství pepře.
Co jste nevěděli o pepři

Něco málo z historie

V minulosti celý západní svět po pepři velmi prahl a byl tak vnímán jako vzácná surovina, a to až do chvíle, než Vasco de Gama objevil v roce 1498 Indii a otevřel tak po moři přímou cestu k tomuto zdroji.

Pepř, jehož botanický název je pepř černý, je tropickou rostlinou pocházející z jižní Indie, ze západní části zvané Malabarské pobřeží. Pepř je popínavá rostlina z čeledi pepřovíkovitých, která potřebuje ke svému růstu oporu. Po odkvětu vytvoří rostlinka pepře shluky malých pepřových zrnek. Zralost těchto zrnek během sklizně ovlivňuje barvy a chuti pepře.

pepř rostlina

Jedna rostlina, čtyři druhy pepře

4 druhy pepře

Čtyři barvy pepře tedy zelená, černá, bílá a červená pochází ze stejné rostliny, jen se liší již zmiňovanou dobou sklizně.
Zelený pepř pochází z pepřových zrnek, která jsou sesbíraná předtím, než dozrají. Zelený pepř lze konzumovat čerstvý, nakládaný, sušený nebo sublimačně sušený.
U černého pepře se sesbírají pepřová zrnka, když se jejich barva změní na oranžově žlutou a suší se výhradně na slunci. Slunce zrnka vysuší, jejich barva se změní na černou a tím vznikne “černý pepř”.
V případě bílého pepře se pepřová zrnka sbírají, když mají třešňově červenou barvu a jsou zcela zralá. Pak se na několik hodin ponoří do vody, aby bylo možné sloupnout dužinu a nechat jen zrnko, které se pak suší, dokud nedosáhne krémově bílé barvy.
Červený pepř jsou zcela zralá pepřová zrnka, která mají jasně červenou barvu. Posbírají se a sušením na slunci vzniká červený pepř.

Různé odrůdy pepře

Setkat se můžeme i s různými odrůdami pepře třeba cubeb bobule nebo stopkatý pepř, dlouhý pepř nebo divoký pepř, jako je Voatsiperifery pepř z Madagaskaru.
Pepřovec balzámový jsou bobule, které sice vypadají jako černý pepř a mají podobně pálivou chuť a aroma, ale náleží do jiné botanické čeledi. Mezi nejznámější příklady patří sichuanský pepř, růžový pepř, jamajský pepř, tasmánský pepř, pepř mrkvový, a pepř z Guiney nebo Maniguette pepř. Představují zcela jinou čeleď koření a mají často velmi delikátní chuť. Pokud chcete správně využít pepř v kuchyni, nezapomeňte si pořídit kvalitní mlýnek na pepř.

Související a doporučené produkty