Rafinovaný dezert s křupavou karamelizovanou krustičkou, pod kterou objevíte vláčný krém s vůní vanilky. Na jazyku se jen rozplývá.
Ingredience
- 500 ml plnotučného mléka
- 500 ml smetany ke šlehání
- 1 vanilkový lusk, rozpůlený a vyškrábaný
- 3 velká vejce
- 5 žloutků z velkých vajec
- 175 g krupicového cukru + 25 g na posypání povrchu krému
- špetka soli
Postup
- Přiveďte k varu mléko se smetanou. Jakmile se začne vařit, sundejte z plotny. Přidejte dřeň i vanilkový lusk, promíchejte a nechte 45 minut nasávat vůni vanilky.
- Předehřejte troubu na 160 ˚C. V míse ušlehejte vejce, žloutky, 175 g krupicového cukru a špetku soli, tak dlouho, až zhoustne a zesvětlá.
- Pak do vaječné směsi vmíchejte vychladlé mléko se smetanou.
- Na závěr vše přes jemné sítko rozlijte do šesti zapékacích mističek o objemu 200 ml. Mističky postavte do zapékací nádoby nebo pekáče, do kterého nalijte horkou vodu tak, aby sahala do poloviny mističek.
- Pekáček vložte opatrně do předehřáté trouby a pečte 40 minut. Pudink by měl mít po upečení pevný, jen ve středu by se měl trochu třást.
- Mističky vyndejte z pekáče a dejte je minimálně na 2 hodiny do lednice, kde krém ztuhne.
- Před podáváním posypte povrch krému cukrem a rozehřejte ho opalovací pistolí. Pokud ji nemáte, strčte misky na chvíli pod rozpálený gril v troubě… a je to!