Moderní, delikátní chuťovka, která překvapivě nedá mnoho práce.
Obliba kozích sýrů v naší zemi poslední roky stále roste, a tak seženete řadu velmi kvalitních sýrů nejen v supermarketech, ale také u lokálních farmářských výrobců, kteří už teď zase smějí prodávat. Vypravte se vybaveni rouškou na farmářský trh a zaměřte svoji pozornost právě na kozí sýr.
Doba přípravy: cca 25 minut včetně rozpékání
Počet porcí: 4-5
Obliba kozích sýrů v naší zemi poslední roky stále roste, a tak seženete řadu velmi kvalitních sýrů nejen v supermarketech, ale také u lokálních farmářských výrobců, kteří už teď zase smějí prodávat. Vypravte se vybaveni rouškou na farmářský trh a zaměřte svoji pozornost právě na kozí sýr.
Doba přípravy: cca 25 minut včetně rozpékání
Počet porcí: 4-5
Ingredience
Na pomazánku:
- 300 g čerstvý kozí sýr
- 150 ml smetany na šlehání (30 %)
- kůra z 1 citronu (bio) nebo 1 lžička sušené
- čerstvý rozmarýn, nasekaný najemno
- čerstvě namletý černý pepř
Na crostini:
- francouzská bageta
- olivový olej
- 1 lžíce čerstvý tymián, nasekaný
K dozdobení a ochucení:
- 50 g vlašské ořechy
- pepř, sůl
Postup
- Do středně velké misky dejte všechny ingredience na pomazánku – ale ze smetany použijte pouze 1/3 dávky.
- Pomocí robota nebo ručním šlehačem šlehejte na nejnižší výkon tak dlouho, až se všechny ingredience propojí (cca 5 minut), pak zvyšte výkon a mixujte cca další 2 minuty, až bude kozí sýr hladký a krémový.
- Poté vyšlehejte v jiné nádobě zbylé 2/3 smetany do pevné šlehačky. S použitím stěrky jemně zapracujte šlehačku do krému z kozího sýra.
- Předehřejte troubu na 180 ºC. Plátky bagety z obou stran potřete olivovým olejem a rozložte je na plech. Posolte a opepřete a pak upečte dozlatova (asi 12-15 minut). Nechte crostini vychladnout.
- Opražte si potřebnou dávku ořechů.
- Vychladlé bagetky potřete 1-2 lžičkami pěny z kozího sýra, ozdobte opraženými ořechy a čerstvým tymiánem.