Usmažte si jednoduché zeleninové placky a připravte si k nim speciální dip ze zakysané smetany s jogurtem. Jednoduchá, chutná a rychlá večeře.
Cuketové placky od Moniky
Svůj oblíbený recept pro dnešní den poslala kolegyně Monika, která se stará o naše sociální sítě, Facebook i Instagram. Na nich teď panuje čilý ruch, naštěstí. Jsme rádi, že se s námi bavíte a naše rady vám připadají užitečné. Monika sdílí recept na zeleninové placky, který lze alternativně obměnit, podle vaší oblíbené zeleniny. Dobře funguje například i mrkev.
Ingredience
- cca 1 kg cuket
- 2 vejce
- 100 g hladké mouky (cca podle vodnatosti cuket)
- 2–3 stroužky česneku
- lžička oregána
- lžička majoránky
- sůl a čerstvě namletý pepř
- olivový olej na smažení
dip:
- 1 kelímek bílého jogurt
- 1 kelímek zakysané smetany
- 2–3 stroužky česneku
- 1 citrón
- sůl dle chuti
Postup
- Cukety omyjte a najemno nastrouhejte. Přidejte alespoň lžičku soli, promíchejte a nechte odstát asi 20 minut. Cuketa pustí vodu, kterou rukou vyždímejte, nejlépe přes sítko.
- K cuketě přidejte vejce, prolisovaný česnek, oregáno, majoránku a postupně přisypávejte mouku, dokud nebude směs tak akorát. Pro zdravější variantu můžete místo části mouky přistrouhat bramboru.
- Každá cuketa pouští jiné množství vody, nedá se proto předem určit potřebné množství ingrediencí. Pokud je směs příliš tekutá, přidejte mouku, pokud se trhá, použijte ještě jedno vejce.
- Na pánvi nebo v lívanečníku rozpalte trochu oleje a lžící tvořte tenké placky. Smažte na středním stupni dozlatova. Doporučuji začít jednou „testovací“ plackou, kterou ochutnáte a v případě potřeby zbytek směsi ještě dochutíte.
- Hotové placky vyndavejte na papírovou utěrku, aby se odsál přebytečný olej.
Tip: Výborné je namáčet placky do dipu ze zakysané smetany a bílého jogurtu s česnekem, citrónem, solí a čerstvou petrželkou.