Halloweenské pečení

25. října 2022
Halloweenské pečení

Kdo se bojí, nesmí do lesa. A do kuchyně už vůbec ne. Tedy aspoň ne koncem října, kdy jsou přípravy na Halloween v plném proudu. Pokud se ale naopak bojíte rádi, možná už plánujete nezapomenutelný hororový večírek pro kamarády a kolegy. Nebo právě vymýšlíte nevšední výzdobu a strašidelné dobroty na dětskou párty. Máme pro vás 2 recepty na značně netradiční bábovky, kterými zaručeně ohromíte.

Šlehačková bábovka s brusinkami (použito na formu lebky)

doba pečení: cca 40 minut

Čokoládová bábovka s oříšky (použito na formu tajemného zámku)

doba pečení: cca 45 minut

Halloweenské pečení

Abyste si tento výjimečný den všichni parádně užili, nechte se inspirovat kouzelnými recepty. Punc originality jim dodají fantastické formy značky Nordic Ware.   Začarovaný les, Lebky nebo úžasný a do posledního detailu vyvedený Tajemný zámek se ve vašem strašidelném zákoutí budou skvěle vyjímat a atmosféra bude dokonalá. Krotitelé duchů, váš čas nadešel!

Šlehačková bábovka s brusinkami

Ingredience:

  • 4 celá vejce
  • necelý hrnek cukru
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • cca 200 ml smetany ke šlehání
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 hrst sušených brusinek
  • 3 lžíce griotky, případně rumu

       Na vysypání formy

  • olej, hrubá mouka

Postup:

  1. Brusinky na noc naložte do alkoholu.
  2. Předehřejte troubu na 180 stupňů.
  3. Pečicí formu vymažte olejem a vysypejte hrubou moukou.
  4. Oddělte bílky od žloutků a z bílků vyšlehejte tuhý sníh.
  5. Žloutky utřete s cukrem do bílé husté pěny. Postupně přidejte cukr s prosátou moukou smíchanou s kypřicím práškem a brusinky včetně alkoholu. Nakonec opatrně vmíchejte sníh a přilijte smetanu.
  6. Těsto přelijte do bábovkové formy a vložte do trouby.
  7. Pečte podle vlastností vaší trouby asi 30-40 minut.

Čokoládová bábovka s oříšky

Ingredience:

  • 5 celých vajec
  • 300 g polohrubé mouky
  • 280 g cukru krupice nebo moučky
  • cca 300 ml mléka
  • 180 g změklého másla
  • 150g mletých vlašských ořechů
  • 50 g strouhané čokolády
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 lžíce kakaa
  • 1 prášek do pečiva, špetka soli

     Na vysypání formy

  • olej, hrubá mouka

Postup:

  1. Předehřejte troubu na 180 stupňů.
  2. Bílky oddělte žloutků a z bílků vyšlehejte tuhý sníh.
  3. Měkké máslo utřete s cukrem a žloutky do pěny a postupně do ní přisypávejte prosátou mouku a oříšky.
  4. Sníh opatrně vmíchejte do těsta a přidejte špetku soli, čokoládu a nakonec mléko dle potřeby.
  5. Do vymazané formy nalijte do ní těsto zhruba 45 minut dozlatova.

Základní krém

Ingredience:

  • 250 g mascarpone
  • 250 ml 33% smetany ke šlehání
  • 1- 2 lžíce zakysané smetany (záleží na její hustotě)
  • 3 lžíce moučkového cukru

Postup:

1. Smetanu spolu s cukrem ušlehejte do tuha.

2. Do vzniklé směsi šetrně vmíchejte mascarpone a zakysanou smetanu, podle chuti ještě můžete dosladit.

3. Krém vychlaďte, vložte do zdobicího sáčku a stříkejte na připravené studené korpusy. Krásně jím spojíte dohromady dvě části strašidelné lebky.

4. Pokud vám nějaký zbyde, uchovejte v lednici, kde vydrží minimálně dva dny.

Jak docílit červené barvy krému

  • Nejjednodušší je sáhnout po gelových nebo práškových potravinových barviva, které najdete v převážné většině supermarketů nebo drogeriích.
  • Pokud ale raději chcete jít přírodní cestou, můžete použít šťávu nebo prášek z červené řepy, který obvykle seženete v prodejnách se zdravou výživou.
  • Dobrou službu udělá i šťáva z granátového jablka, rozmixované a propasírované jahody a maliny nebo třeba brusinková marmeláda. Vždy je třeba počítat s tím, že tyto ingredience ovlivňují konzistenci a chuť krému

Tipy a triky

  • Zkuste klasickou pšeničnou bílou mouku nahradit částí žitné. Při použití celozrnných mouk spíše množstvím šetřete, dvě vrchovaté lžíce stačí, muffiny jsou potom hodně hutné a nejsou tolik nadýchané a vláčné.
  • Místo cukru můžete těsto dosladit zralým rozmačkaným banánem, medem, čekankovým nebo javorovým sirupem.
  • Těsto můžete dochutit i rozmačkaným banánem, pomerančovou šťávou, kokosem, rozinkami, sušenými brusinkami nebo čerstvými borůvkami
  • Na třené těsto se hodí hladká mouka, se kterou docílíte jemnější struktury těsta, ale i polohrubá. Díky ní zase docílíte příjemně křupavé krusty. Ideální je oba druhy mouk zkombinovat, a to tak, že k hladké přidáte 2 až 3 lžíce polohrubé mouky.
  • Víte, jak uchovat hotové pečivo, aby vydrželo v co nejlepší kondici? Základem je skladovat kousky, které jsou zcela vychlazené. Pak je uložte do vzduchotěsné nádoby a skladujte při pokojové teplotě kolem 20 stupňů.

Doporučené a související produkty