Kdo se bojí, nesmí do lesa. A do kuchyně už vůbec ne. Tedy aspoň ne koncem října, kdy jsou přípravy na Halloween v plném proudu. Pokud se ale naopak bojíte rádi, možná už plánujete nezapomenutelný hororový večírek pro kamarády a kolegy. Nebo právě vymýšlíte nevšední výzdobu a strašidelné dobroty na dětskou párty. Máme pro vás 2 recepty na značně netradiční bábovky, kterými zaručeně ohromíte.
Šlehačková bábovka s brusinkami (použito na formu lebky)
doba pečení: cca 40 minut
Čokoládová bábovka s oříšky (použito na formu tajemného zámku)
doba pečení: cca 45 minut
Abyste si tento výjimečný den všichni parádně užili, nechte se inspirovat kouzelnými recepty. Punc originality jim dodají fantastické formy značky Nordic Ware. Začarovaný les, Lebky nebo úžasný a do posledního detailu vyvedený Tajemný zámek se ve vašem strašidelném zákoutí budou skvěle vyjímat a atmosféra bude dokonalá. Krotitelé duchů, váš čas nadešel!
Šlehačková bábovka s brusinkami
Ingredience:
- 4 celá vejce
- necelý hrnek cukru
- 2 hrnky polohrubé mouky
- cca 200 ml smetany ke šlehání
- 1 vanilkový cukr
- 1 prášek do pečiva
- 1 hrst sušených brusinek
- 3 lžíce griotky, případně rumu
Na vysypání formy
- olej, hrubá mouka
Postup:
- Brusinky na noc naložte do alkoholu.
- Předehřejte troubu na 180 stupňů.
- Pečicí formu vymažte olejem a vysypejte hrubou moukou.
- Oddělte bílky od žloutků a z bílků vyšlehejte tuhý sníh.
- Žloutky utřete s cukrem do bílé husté pěny. Postupně přidejte cukr s prosátou moukou smíchanou s kypřicím práškem a brusinky včetně alkoholu. Nakonec opatrně vmíchejte sníh a přilijte smetanu.
- Těsto přelijte do bábovkové formy a vložte do trouby.
- Pečte podle vlastností vaší trouby asi 30-40 minut.
Čokoládová bábovka s oříšky
Ingredience:
- 5 celých vajec
- 300 g polohrubé mouky
- 280 g cukru krupice nebo moučky
- cca 300 ml mléka
- 180 g změklého másla
- 150g mletých vlašských ořechů
- 50 g strouhané čokolády
- 1 vanilkový cukr
- 2 lžíce kakaa
- 1 prášek do pečiva, špetka soli
Na vysypání formy
- olej, hrubá mouka
Postup:
- Předehřejte troubu na 180 stupňů.
- Bílky oddělte žloutků a z bílků vyšlehejte tuhý sníh.
- Měkké máslo utřete s cukrem a žloutky do pěny a postupně do ní přisypávejte prosátou mouku a oříšky.
- Sníh opatrně vmíchejte do těsta a přidejte špetku soli, čokoládu a nakonec mléko dle potřeby.
- Do vymazané formy nalijte do ní těsto zhruba 45 minut dozlatova.
Základní krém
Ingredience:
- 250 g mascarpone
- 250 ml 33% smetany ke šlehání
- 1- 2 lžíce zakysané smetany (záleží na její hustotě)
- 3 lžíce moučkového cukru
Postup:
1. Smetanu spolu s cukrem ušlehejte do tuha.
2. Do vzniklé směsi šetrně vmíchejte mascarpone a zakysanou smetanu, podle chuti ještě můžete dosladit.
3. Krém vychlaďte, vložte do zdobicího sáčku a stříkejte na připravené studené korpusy. Krásně jím spojíte dohromady dvě části strašidelné lebky.
4. Pokud vám nějaký zbyde, uchovejte v lednici, kde vydrží minimálně dva dny.
Jak docílit červené barvy krému
- Nejjednodušší je sáhnout po gelových nebo práškových potravinových barviva, které najdete v převážné většině supermarketů nebo drogeriích.
- Pokud ale raději chcete jít přírodní cestou, můžete použít šťávu nebo prášek z červené řepy, který obvykle seženete v prodejnách se zdravou výživou.
- Dobrou službu udělá i šťáva z granátového jablka, rozmixované a propasírované jahody a maliny nebo třeba brusinková marmeláda. Vždy je třeba počítat s tím, že tyto ingredience ovlivňují konzistenci a chuť krému
Tipy a triky
- Zkuste klasickou pšeničnou bílou mouku nahradit částí žitné. Při použití celozrnných mouk spíše množstvím šetřete, dvě vrchovaté lžíce stačí, muffiny jsou potom hodně hutné a nejsou tolik nadýchané a vláčné.
- Místo cukru můžete těsto dosladit zralým rozmačkaným banánem, medem, čekankovým nebo javorovým sirupem.
- Těsto můžete dochutit i rozmačkaným banánem, pomerančovou šťávou, kokosem, rozinkami, sušenými brusinkami nebo čerstvými borůvkami
- Na třené těsto se hodí hladká mouka, se kterou docílíte jemnější struktury těsta, ale i polohrubá. Díky ní zase docílíte příjemně křupavé krusty. Ideální je oba druhy mouk zkombinovat, a to tak, že k hladké přidáte 2 až 3 lžíce polohrubé mouky.
- Víte, jak uchovat hotové pečivo, aby vydrželo v co nejlepší kondici? Základem je skladovat kousky, které jsou zcela vychlazené. Pak je uložte do vzduchotěsné nádoby a skladujte při pokojové teplotě kolem 20 stupňů.