Proč litina?
Pouhým okem od sebe smalt a smaltovanou litinu rozeznáte ihned. Smalt je klasika, kterou máme každý na chatě nebo u babičky. Litina nebo smaltovaná litina je pořádně bytelný kus nádobí. I vlastnosti mají odlišné a při koupi nádobí byste rozhodně měli poznat, do čeho doopravdy investujete. Smaltované nádobí představuje uspokojivou variantu vybavení kuchyně, ale když milujete jídlo a vaříte takřka denně, litina by pro vás měla být jasná volba. Ihned povíme proč.
Smaltované nádobí je poměrně křehké a má tendenci praskat. V případě, že vám popraská vrstva uvnitř, použití se nedoporučuje. Naopak smaltovaná litina zvládne prudké zahřátí (i když rychlé zahřívání nedoporučujeme), když necháváte zatáhnout maso a fantasticky se hodí pro pomalé vaření, když připravujete třeba hovězí na víně. Litinové nádobí je odolné vůči poškrábání a dlouho drží teplo, proto s ním můžete svolat celou partu k obědu a vyzkoušet rustikální servírování rovnou z hrnce.
Staub je na litinu expert
K výrobě litinového hrnce je třeba hliníková forma pro přípravu pískové formy. Taková forma slouží pouze pro jeden odlitek. Procesem odlévání taveniny ze surového železa a koksu vzniká tvar ikonického hrnce Staub, který bude potřebovat ještě hodně péče, aby se k vám dostal v podobě, jak ho znáte. Nálitky se obrušují a ve třech vrstvách smaltují. Nakonec se při teplotě 800 °C vypalují.
Vlastnosti litinového hrnce Staub
- Pohodlné použití a snadná údržba.
- Dokáže udržet pod pokličkou o 10 % více vlhkosti. Vaše pokrmy tak budou šťavnatější.
- Niklová nebo mosazná rukojeť vydrží teplotu až 250 °C, takže můžete nádobí používat i pro pečení v troubě.
- Na vyvýšený okraj si pohodlně odložíte vařečku.
- Neměnný vzhled a nadčasový design.
- Tradice od roku 1974.
Před prvním použitím
Před prvním použitím zahřejte
Pečlivá příprava hrnce k použití podpoří jeho unikátní funkčnost. Hrnec nejdříve omyjte horkou vodou a osušte, poté potřete vnitřek nádoby troškou rostlinného oleje a zahřejna na 15 minut. Tento postup zajistí navázání tuku na materiál a dojde k vytvoření ochranného filmu. Jídlo se vám pak nebude připalovat a hrnec nebude korodovat. Nakonec přebytečný olej osušte. A teď už jste perfektně připraveni.
Zajímají vás více o litinovém nádobí? Máme na našem blogu další články například:
Často kladené otázky ohledně litinového nádobí.
Video návod: Jak správně čistit litinové hrnce Staub