Je nakonec jedno, jestli si vaříte cibetkové kafe, nebo čaj z pytlíku. Vždy budou jen tak dobré, jak dobrá je voda, ze které je připravujete. Je to vlastně prachobyčejná chemie. Z čajových listů nebo pražených kávových zrn se uvolňují látky, které se ve vodě rozpouštějí a chemicky reagují na její složení. Výsledkem „pokusu“ může být to, že se oblizujeme až za ušima… nebo naopak krčíme nos.
Chemie – nechemie
Chemie nechemie, jsou věci, na kterých se kávoví a čajoví guruové shodnou. Pokud si nápoj chcete opravdu vychutnat, je důležité, aby voda:
- neměla sama o sobě příliš výraznou chuť ani vůni,
- na první pohled nebyla nijak zabarvená,
- měla neutrální pH (okolo 7),
- nebyla příliš tvrdá,
- neobsahovala nečistoty.
Co vlastně znamená, že je voda tvrdá
Tvrdost vody je měřitelná vlastnost, která odpovídá obsahu rozpuštěných nerostů, nejčastěji oxidu vápenatého a oxidu hořečnatého. Zjednodušeně se dá říct, že tu jde o obsah vápníku a hořčíku. Jejich celkový součet se vyjadřuje v rozličných jednotkách, v Česku používáme mmol/l. Za velmi tvrdou vodu pak můžeme považovat tu, ve které je víc než 3,75 mmol/l minerálů.
Pití tvrdé vody je zdravotně nezávadné. Nicméně v domácnostech dělá neplechu tím, že zanáší spotřebiče a nádobí vodním kamenem. Čajové mistry taky nepotěší, protože mění chuť nápoje. I s kávou se to má podobně, ačkoli někteří baristi s tvrdou vodou pracují záměrně, aby podpořili určité chuťové nuance. Pokud si ale kávu připravujete v běžných domácích podmínkách, je lepší se tvrdé vodě vyhnout.
Horský potok by nebyl?
Nejlepší voda pro přípravu čaje je ta z rychle tekoucího horského potůčku. Tak to aspoň v 8. století našeho letopočtu tvrdil čínský čajový mistr a literát Lu Jü. Nejspíš je to pravda i dneska, jenže málokdo z nás má takový potůček po ruce. Naštěstí existují alternativy. Nejbližší je asi balená pramenitá voda – ne minerálka, ta už je zase moc tvrdá a může čaj kazit kovovou pachutí. Nevýhodou balené vody je samozřejmě množství plastového odpadu.
Pokud se snažíte žít udržitelně a třeba i ekonomicky, dejte raději přednost vodě z kohoutku. V Česku se není třeba bát, že by byla nekvalitní nebo nevhodná k pití. Problém ale může být v její tvrdosti a případně v obsahu chloru nebo dalších chemikálií, které mění chuť. A to právě jako milovníci čaje a kávy nechceme.
Aby kohoutková neovlivnila chuť ani vůni
Neutrální zázrak z ní vytvoříte jednoduše – filtrováním. Upravíte tvrdost vody a váš oblíbený nápoj bude chutnat jako z kavárny nebo čajovny. Víte, že právě tyto podniky si často pořizují speciální systémy na filtraci a změkčování vody? Dobře vědí, že se to podepíše na chuti a nakonec i na spokojenosti zákazníka. Největší puristi nedají dopustit na původně japonský vynález: filtry s aktivním uhlím.
Kromě lepší chuti a vůně má filtrovaná voda i další výhody. Profesionální baristi vědí, že na kávě s ní lehce vytvoří hustou krémovou pěnu. V případě nefiltrované vody bývá pěna řídká nebo úplně chybí. V čaji z tvrdé vody se zase tvoří film z minerálů, který se při chladnutí usazuje na hladině. Čaj z vody filtrované, který vám naservírují v dobré čajovně, zůstane krásně průzračný.
Ani doma o zážitek nepřijdete. Stačí si pořídit filtrační konvici nebo lahev. Třeba ty od značky BRITA mají výměnné (a recyklovatelné) filtry, které z vody pomáhají odstranit vodní kámen, těžké kovy, ale i chemické nečistoty. Pitná voda z kohoutku se tak stává měkčí, bez rušivých pachutí, umožňuje naopak plně rozvinout chuť a aroma připraveného nápoje. Můžete navíc po japonském vzoru zvolit i filtr s aktivním uhlím. A pak už je jen na vás, jestli si připravíte perfektní matcha čaj, nebo třeba flat white.
Mohlo by vás také zajímat...
26. ledna 2022
Pitný režim jako základ pevného zdraví
01. února 2022