Jedlé kaštany na svátečním stole

20. prosince 2022
Jedlé kaštany na svátečním stole
Vůni pečených kaštanů všichni známe z vánočních trhů a nasypané v papírovém kornoutu nám jako bonus pěkně rozehřejí zmrzlé prsty. My vám nabízíme 2 tipy na to, jak si z nich vytvořit kulinární překvapení na štědrovečerním stole. Vyzkoušejte recept na sváteční polévku a nepečené cukroví. Delikátní, jemně nasládlá chutˇ kaštanů je totiž pro slavnostní příležitosti jako stvořená.
Jedlé kaštany na svátečním stole

Jemná polévka z jedlých kaštanů

Polévka je smetanově hebká a kaštany jí dodávají svou typickou neodolatelnou chuť.

Ingredience

  • 250 g upečených očištěných jedlých kaštanů
  • 1 litr zeleninového vývaru
  • 2 ks jemně pokrájené šalotky
  • 30 g másla
  • 150 g jemně pokrájeného řapíkatého celeru
  • 50 g jemně nasekaného pórku
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • asi 2 lžíce hladké mouky
  • 1 lžička sušeného česneku
  • sůl, bílý pepř, čerstvá petrželová nať
  • pár kapek citronové šťávy

Postup kaštanová polévka

  1. Kaštany pokrájejte na menší kousky.
  2. Na pánvi rozpusťte máslo a šalotku nechte zpěnit.
  3. Pak k ní přidejte celer, pórek a kaštany a dvě minutky společně restujte.
  4. Přilijte horký vývar, jemně osolte a povařte do změknutí surovin.
  5. Odstavte a tyčovým mixérem rozmixujte do hladka.
  6. Vraťte zpátky na sporák, ve smetaně, která má pokojovou teplotu, rozmíchejte mouku, aby v ní nevznikly hrudky, a přilijte k polévce.
  7. Provařte asi 15 minut, dochuťte solí, pepřem, citronovou šťávou a sušeným česnekem.
  8.  Na talíři posypejte petrželkou a servírujte horké s bílým pečivem (třeba s čerstvě upečenou domácí bagetkou nebo ciabattou)
  • Tip: Polévku můžete na talíři ozdobit tenkými kaštanovými plátky a ušlehanou smetanou. 
    Místo mouky použijte k zahuštění nastrouhané vařené brambory.

Kaštanové kuličky s čokoládou

Nepečené lahodné kuličky se na jazyku jen rozplývají a ze stolu zmizí jako mávnutím kouzelného proutku.

Ingredience

  • 50 dkg čerstvých jedlých kaštanů
  • asi 8 lžic moučkového cukru
  • 5 lžic kvalitního kakaa
  • 20 dkg jemně nastrouhaných piškotů
  • asi 5 dkg 70% čokolády
  • asi 500 ml mléka
  • 4 lžičky rumu
  • moučkový cukr, kakao nebo strouhaný kokos na obalení

Postup kaštanové kuličky

  1. Omyté a osušené kaštany nařízněte do tvaru X na vypouklé straně.
  2. Vložte je do kastrolku se silným dnem a zalijte horkým mlékem, které má sahat asi do tří čtvrtin plodů.
  3. Za pravidelného míchání vařte na mírném ohni třicet minut, pak špičatým nožem vyzkoušejte, zda je jejich střed měkký.
    Poté je vyjměte z mléka a ještě horké oloupejte. Dbejte na pečlivé odstranění vnější i vnitřní slupky.
  4. Cukr smíchejte s kakaem, potom rozpusťte čokoládu ve vodní lázni a udržujte ji vlažnou.
  5. Očištěné kaštany najemno nastrouhejte a pak je ve větší misce spojte s piškotovou strouhankou, kakaovým cukrem, rumem a rozpuštěnou čokoládou.
  6. Vytvořte váleček a zabalte jej do potravinářské folie.
  7. Nechte odpočinout v lednici po dobu 30 minut.
  8. Ze vzniklé hmoty poté vytvarujte kuličky o průměru asi 3 centimetry a obalte je v kakau, moučkovém cukru nebo kokosu, podle svých preferencí
    Uchovejte v ledničce nebo chladné spíži.

Tip:

  • Z mléka, ve kterém se kaštany vařily, připravíte i lahodný nápoj: ohřejte je, oslaďte a přidejte rum. Servírujte se šlehačkou posypané strouhanou čokoládou.

Co jste možná nevěděli

    • jedlý kaštan (castanea sativa) znali naši předci již v 5. století před naším letopočtem
    • stromy se dožívají více než 400 let, pocházejí z oblasti Malé Asie, odkud se dostaly do Řecka, později i do Itálie a Španělska
    • jedlý kaštan se sklízí v říjnu tak, že se plody ze stromu setřesou
    • v obchodech nejčastěji narazíte na čerstvé plody nebo na mražené pyré. To v Maďarsku a na Slovensku podávají jako výborný dezert s čerstvě ušlehanou smetanou
    • čerstvé vyloupané plody uložte do lednice, jejich trvanlivost je asi 5 dní
    • z kaštanů se připravují i pálenky a nádivky do sladkého pečiva, v USA či ve Francii se jimi plní krůta a další druhy drůbeže
    • kaštany jsou zdrojem vitamínu C, B a E, obsahují významné množství draslíku a fosforu.
    • jsou užitečné při snižování krevního tlaku, napomáhají jaterní očistě, zlepšují psychiku, kvalitu vlasů a nehtů 

Co se bude se hodit