Vůni pečených kaštanů všichni známe z vánočních trhů a nasypané v papírovém kornoutu nám jako bonus pěkně rozehřejí zmrzlé prsty. My vám nabízíme 2 tipy na to, jak si z nich vytvořit kulinární překvapení na štědrovečerním stole. Vyzkoušejte recept na sváteční polévku a nepečené cukroví. Delikátní, jemně nasládlá chutˇ kaštanů je totiž pro slavnostní příležitosti jako stvořená.
Jemná polévka z jedlých kaštanů
Polévka je smetanově hebká a kaštany jí dodávají svou typickou neodolatelnou chuť.
Ingredience
- 250 g upečených očištěných jedlých kaštanů
- 1 litr zeleninového vývaru
- 2 ks jemně pokrájené šalotky
- 30 g másla
- 150 g jemně pokrájeného řapíkatého celeru
- 50 g jemně nasekaného pórku
- 100 ml smetany ke šlehání
- asi 2 lžíce hladké mouky
- 1 lžička sušeného česneku
- sůl, bílý pepř, čerstvá petrželová nať
- pár kapek citronové šťávy
Postup kaštanová polévka
- Kaštany pokrájejte na menší kousky.
- Na pánvi rozpusťte máslo a šalotku nechte zpěnit.
- Pak k ní přidejte celer, pórek a kaštany a dvě minutky společně restujte.
- Přilijte horký vývar, jemně osolte a povařte do změknutí surovin.
- Odstavte a tyčovým mixérem rozmixujte do hladka.
- Vraťte zpátky na sporák, ve smetaně, která má pokojovou teplotu, rozmíchejte mouku, aby v ní nevznikly hrudky, a přilijte k polévce.
- Provařte asi 15 minut, dochuťte solí, pepřem, citronovou šťávou a sušeným česnekem.
- Na talíři posypejte petrželkou a servírujte horké s bílým pečivem (třeba s čerstvě upečenou domácí bagetkou nebo ciabattou)
- Tip: Polévku můžete na talíři ozdobit tenkými kaštanovými plátky a ušlehanou smetanou.
Místo mouky použijte k zahuštění nastrouhané vařené brambory.
Kaštanové kuličky s čokoládou
Nepečené lahodné kuličky se na jazyku jen rozplývají a ze stolu zmizí jako mávnutím kouzelného proutku.
Ingredience
- 50 dkg čerstvých jedlých kaštanů
- asi 8 lžic moučkového cukru
- 5 lžic kvalitního kakaa
- 20 dkg jemně nastrouhaných piškotů
- asi 5 dkg 70% čokolády
- asi 500 ml mléka
- 4 lžičky rumu
- moučkový cukr, kakao nebo strouhaný kokos na obalení
Postup kaštanové kuličky
- Omyté a osušené kaštany nařízněte do tvaru X na vypouklé straně.
- Vložte je do kastrolku se silným dnem a zalijte horkým mlékem, které má sahat asi do tří čtvrtin plodů.
- Za pravidelného míchání vařte na mírném ohni třicet minut, pak špičatým nožem vyzkoušejte, zda je jejich střed měkký.
Poté je vyjměte z mléka a ještě horké oloupejte. Dbejte na pečlivé odstranění vnější i vnitřní slupky. - Cukr smíchejte s kakaem, potom rozpusťte čokoládu ve vodní lázni a udržujte ji vlažnou.
- Očištěné kaštany najemno nastrouhejte a pak je ve větší misce spojte s piškotovou strouhankou, kakaovým cukrem, rumem a rozpuštěnou čokoládou.
- Vytvořte váleček a zabalte jej do potravinářské folie.
- Nechte odpočinout v lednici po dobu 30 minut.
- Ze vzniklé hmoty poté vytvarujte kuličky o průměru asi 3 centimetry a obalte je v kakau, moučkovém cukru nebo kokosu, podle svých preferencí
Uchovejte v ledničce nebo chladné spíži.
Tip:
- Z mléka, ve kterém se kaštany vařily, připravíte i lahodný nápoj: ohřejte je, oslaďte a přidejte rum. Servírujte se šlehačkou posypané strouhanou čokoládou.
Co jste možná nevěděli
- jedlý kaštan (castanea sativa) znali naši předci již v 5. století před naším letopočtem
- stromy se dožívají více než 400 let, pocházejí z oblasti Malé Asie, odkud se dostaly do Řecka, později i do Itálie a Španělska
- jedlý kaštan se sklízí v říjnu tak, že se plody ze stromu setřesou
- v obchodech nejčastěji narazíte na čerstvé plody nebo na mražené pyré. To v Maďarsku a na Slovensku podávají jako výborný dezert s čerstvě ušlehanou smetanou
- čerstvé vyloupané plody uložte do lednice, jejich trvanlivost je asi 5 dní
- z kaštanů se připravují i pálenky a nádivky do sladkého pečiva, v USA či ve Francii se jimi plní krůta a další druhy drůbeže
- kaštany jsou zdrojem vitamínu C, B a E, obsahují významné množství draslíku a fosforu.
- jsou užitečné při snižování krevního tlaku, napomáhají jaterní očistě, zlepšují psychiku, kvalitu vlasů a nehtů