Nejen sladké pečení bez námahy
Ať chceme nebo ne, s příchodem zimy nabývá sladké pečení na významu. Tělo si totiž žádá větší přísun rychlé energie v podobě cukru, aby mohlo lépe čelit chladu. I když je letos téměř všechno jinak, tak tahle skutečnost se nemění. Internet je plný skvělých receptů na domácí sušenky cookies, biskupský chlebíček, bábovku či perník, my vám ale chceme nabídnout alternativu, která v sobě kombinuje výhody vlastnoručního domácího pečení (vím, co jím) a hotových pečících směsí (šetřím čas).
Prémiové pečící směsi
Prémiové pečicí směsi Fat Brothers jsou namíchány ze sypkých přísad té nejvyšší kvality a tak, že k nim stačí přidat 1-4 ingredience, které míváme běžně doma. Povětšinou to je máslo, vejce, mléko či jogurt. Ve skleněných dózách, nebo ekonomickém balení v papírovém sáčku, najdete nejen směsi pro sladké pečení, tedy namátkou směs s receptem na cookies, čokoládový chlebíček, brownies, bábovku či perník, ale také třeba směs na výborný tmavý nekynutý nebo celozrnný domácí chléb či housky. V letošním roce k nim přibyly i směsi bezlepkové, kde suroviny jsou zpracovávány v oddělené výrobě. Upéct si tak bez námahy můžete bezlepkový chleba ze slunečnicové a lněné mouky nebo muffiny s čokoládou.
Bezlepkové muffiny s mléčnou čokoládou
Recept na muffins, oblíbené domácí sušenky v bezlepkové variantě, najdete na obalu skleněné dózy. K sypkým ingrediencím stačí přidat jen máslo a jedno vajíčko.
Cookies s lentilkami a mléčnou čokoládou
Recept na cookies, oblíbené domácí sušenky, najdete na obalu skleněné dózy. K sypkým ingrediencím přidáte 4 ingredience – máslo, vejce, jogurt a mléko.
Tmavý nekynutý chléb s ořechy
Recept na vynikající, nekynutý tmavý chléb s ořechy a dýňovými semínky najdete na obalu skleněné dózy. K sypkým ingrediencím stačí přidat pouze podmáslí.
Bezlepkový chléb ze slunečnicové mouky
Recept na bezlepkový chleba, plný zdravých semínek, najdete na obalu skleněné dózy. K sypkým ingrediencím přidáte jen tvaroh a vejce.
Proč Fat Brothers alias Tlustí Bratři
Povedený název vymyslela pro změnu výrazná postava moderní cukrařiny, kterou možná znáte z televizní soutěže Peče celá země – Pepa Maršálek. Inspirovaly ho k tomu postavy obou hlavních aktérů, otců zakladatelů značky, na kterých je láska k dobrému jídlu znát na první pohled.
Uprostřed anglické zahrady, nedaleko Kolína, najdete krásný zámecký hotel Chateau Kotěra, s vynikající restaurací. Právě odtud nápady na nové směsi pod značkou Fat Brothers vycházejí. Provozovatelem a zároveň i manažerem restaurantu není od roku 2004 totiž nikdo jiný, než další milovník dobrého jídla, kromě jiného spolutvůrce konceptu legendární La Provence a Bazaar Mediterrané, špičkový kuchař a zároveň manažer Robert Chejna, druhý ze zakladatelů značky Fat Brothers.
Jak se (znovu) potkali u Kolína
Josef Maršálek a Robert Chejna se poznali před cca před 20 lety v restaurantu Robert´s, který byl Robertovým prvním samostatným projektem. Cukrář Maršálek tam, jak jinak, vypomáhal s dezerty a vymýšlel nové.
Profesně si oba pánové padli do oka a tak se znovu sešli roku 2017 v restauraci Chateau Kotěra v Ratboři, nedaleko Kolína. Robert Chejna ji už mnoho let úspěšně provozoval a Josef Maršálek, který se právě vrátil ze svých objevných cest po Indii, začal vymýšlet inovativní dezerty, vhodně doplňující tamní menu.
Zaměstnanci i hosté restaurantu hotelu Kotěra v Ratboři mají štěstí, protože jsou vždy první, kdo mohou dezerty z nově namíchaných směsí ochutnat a dát pak obratem zpětnou vazbu. Kromě rozšiřování vlastní distrubuce firmu Fat Brothers tak charakterizuje i neustálá snaha o vylepšování a upravování stávajících receptur a na základě pozitivních ohlasů i uvádění nových lahůdek na trh. Jsme rádi, že u toho můžeme být s nimi.
Nakopl je Rohlík
Asi rok před uvedením značky Fat Brothers na trh začali společně vážně uvažovat o míchání směsí na pečení tak, aby se daly jednoduše prodávat a bylo s nimi radost pracovat. Lámali si hlavu nad tím, jakým způsobem dostat na trh vlastními zkušenostmi ověřené pečicí směsi, které kupujícímu zajistí, že s minimem úsilí stvoří skutečně vynikající dezert, který mohou během pár minut bez ostychu nabídnout jakékoli návštěvě... Robert Chejna měl za sebou neúspěch s vlastní distribucí takových lahůdek, jako je paštika z divočáka, Foie gras a marmeláda z červené cibule, věděl, že bez zavedeného e-shopu se výroba nevyplatí. K finálnímu rozhodnutí tak pomohla náhodná návštěva Tomáše Čupra, majitele firmy Rohlík, který po pobytu v hotelu Chateau Kotěra a konzumaci vymazleného menu v hotelové restauraci slíbil vznikající lahůdky zalistovat. S vlastním podnikáním nakonec začali v listopadu 2018. Dnes je jediným vlastníkem firmy na výrobu směsí na pečení Fat Brothers Robert Chejna, s Josefem Maršálkem, alias usměvavým porotcem televizní soutěže Peče celé Česko, se přátelsky se rozešli v důsledku jiného pohledu na její další vývoj.