Doba přípravy: cca 15 minut
Odležení: 5-12 hodin
Vlastní pečení: 15 minut
Počet porcí: cca 12 velkých / 24 ks malých sušenek
Před časem se další prémiovým produktem v našem portfoliu staly kampotské pepře od společnosti La Plantation. Nevěřili byste, jaká kouzla s nimi v kuchyni můžete provádět. Například červený pepř z Kampotu je středně pálivý, s výrazným, jemně nasládlým ovocným aroma, ve kterém zachytíte tóny dřeva a ovoce – datlí, červeného ovoce, švestek a také lehký dotyk medu. Nejenže opravdu perfektně dochutí zvěřinu nebo kachnu, ale také, pro některé dost překvapivě, dokonale ladí s čokoládou. A tak tedy pro ty z nás, kteří si rádi zaexperimentují, je to přímo výzva k použití do ovocného koláče, cookies nebo do ovocných salátů.
Ingredience
- 230 g mouky
- 150 g másla
- 120 g hořké čokolády (70 %)
- 80 g krystalového cukru
- 80 g hnědého cukru
- 1 lžíce vanilkového extraktu
- 1 vejce
- 2 lžičky červeného kampotského pepře
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1/2 lžičky jedlé sody
- špetka soli
Postup
1. Pomocí kuchyňského robota s plochým šlehačem vyšlehejte máslo s cukrem a špetkou soli. Šlehejte tak dlouho, dokud nebude máslo hladké a nadýchané. Zvládnete to i v ruce s pomocí cukrářské metly, ale bude vám to trvat o hodně déle.
2. V mlýnku umletý červený kampotský pepř přidejte k vyšlehanému máslu. Následně důkladně promíchejte spolu s vejcem a vanilkovým extraktem.
3. V další misce smíchejte mouku, prášek do pečiva a jedlou sodu. Pomocí síta nebo prosévačky prosijte k máslu a pomocí plochého šlehače pak na pomalé otáčky vytvořte hladké těsto. V ruce vám to bude trvat cca 15 minut. Úplně nakonec nasekejte čokoládu na malé kousky a opatrně pomocí stěrky nebo špachtle vmíchejte do hotového těsta.
4. Těsto na sušenky nechte uležet minimálně 5 hodin v ledničce. Po uležení těsta předehřejte troubu na 180°C.
5. Rozdělte těsto na cca 60g nebo 30g porce a vytvarujte placičky., nebo použijte tvořítko na sušenky. Ty umístěte na plech vyložený pečicím papírem tak, aby měly dostatek místa kolem sebe. Pečte cca 12 minut do zrůžovění až lehkému zhnědnutí. Po upečení nechejte zchladnout na mřížce.