Ugrilujte si ananas
Toto ovoce je nejen skvělou přílohou ke grilovanému masu, ale zafunguje i jako vynikající dezert. Zralé ovoce je sladké samo o sobě, proto s cukrem budeme šetřit, případně jej není třeba použít vůbec.
Ingredience:
- 1 menší zralý ananas
- lžička skořice
- olivovový olej nebo přepuštěné máslo
- velká lžíce třtinového cuktu (nemusí být)
- kvalitní pepř
Postup:
1. Naporcujte ananas na kolečka nebo na podlouhlé plátky, cca 1 cm silné, vyřízněte tvrdý střed.
2. Grilovací pánev potřete olejem nebo na ní rozpusťte oříšek másla a plátky lehce osmažte po obou stranách, cca 2 minuty jedna strana.
3. Plátky ananasu přendejte na talíř a ještě horké posypte skořicí, popřípadě jemně cukrem. Můžete vyzkoušet i kombinaci s pepřem, jehož chuť s anansem velmi zajímavě rezonuje.
Ušlehejte si tvaroh
Plnotučný, nejlépe farmářský tvaroh, jen osolený nebo třeba ještě s pažitkou či jinou čerstvou bylinkou, je lahůdkou sám o sobě, ovšem slanou. Stejný tvaroh vyšlehaný se žloutkem a pár dalšími přísadami se promění v naprostou delikatesu, která spolehlivě zažene vaše hříšné choutky po sladkém.
Ingredience:
- 250 g farmářský tvaroh (nebo alespoň plnotučný, netermizovaný)
- 1 žloutek
- 1 lžíce plnotučného mléka
- 1 vanilkový cukr (ne vanilinový!)
- 1 lžička javorového sirupu
- hrst sekaných ořechů
- hrst rozinek
Postup:
1. Žloutek vyšlehejte s vanilkovým cukrem.
2. K napěněné směsi přidejte tvaroh, zalijte mlékem a pomocí ručního šlehače nebo tyčového mixéru se šlehacím nástavcem vyšlehejte jemný krém.
3. Vmíchejte sirup, rozinky a ořechy a můžete začít mlsat.
Nastrouhejte si čerstvou mrkev
Můj oblíbený recept ze staré kuchařky Francouzská domácí kuchyně na základní úpravu strouhané mrkve se jmenuje Mrkev z Quercy. Z nastrouhané karotky, pár lžic dobrého oleje, jedné cibule a koření si připravíte lahodný salát nasládlé chuti. Když si budete chtít trochu zahřešit, promícháte s velkou lžící kvalitní majolky.
Ingredience:
- 500 g mrkve
- 1 malá cibule
- hrst zelené petrželky
- 6 lžic olivového oleje
- 2 lžíce vinného octa
- špetka pepře
- špetka soli
- popřípadě 1 polévová lžíce majonézy
Postup:
1. Syrovou mrkev oškrábejte a nastrouhejte na jemné nudličky.
2. Cibuli i nať petrželky nasekejte na drobno a přidejte k mrkvi, společně s olejem, octem a kořením.
3. Promíchejte, při míchání by salát měl začít "mlaskat". Když se tak neděje, přidejte ještě olej.
4. Pokud chcete lehce hřešit, tak namísto 6 lžic oleje přidejte lžíce jen 2 a k nim vrchovatou lžíci kvalitní majonézy.