Když vás honí mlsná aneb 2+1 recept na zdravé mlsání

11. května 2022
Když vás honí mlsná aneb 2+1 recept na zdravé mlsání
Všichni to známe, ten neodbytný pocit, touha, které nelze odolat, zkrátka nezřízená chuť na něco dobrého, většinou sladkého... Chcete-li si tedy zamlsat bez výčitek, vyzkoušejte naše tipy.
Když vás honí mlsná aneb 2+1 recept na zdravé mlsání

Ugrilujte si ananas

Toto ovoce je nejen skvelou prílohou ke grilovanému masu, ale zafunguje i jako vynikající dezert. Zralé ovoce je sladké samo o sobe, proto s cukrem budeme šetrit, prípadne jej není treba použít vubec.

Ingredience:

  • 1 menší zralý ananas
  • lžicka skorice
  • olivovový olej nebo prepuštené máslo
  • velká lžíce trtinového cuktu (nemusí být)
  • kvalitní pepr

Postup:

1. Naporcujte ananas na kolecka nebo na podlouhlé plátky, cca 1 cm silné, vyríznete tvrdý stred. 

2. Grilovací pánev potrete olejem nebo na ní rozpustte oríšek másla a plátky lehce osmažte po obou stranách, cca 2 minuty jedna strana.

3. Plátky ananasu prendejte na talír a ješte horké posypte skoricí, poprípade jemne cukrem. Mužete vyzkoušet i kombinaci s peprem, jehož chut s anansem velmi zajímave rezonuje.

Ušlehejte si tvaroh

Plnotucný, nejlépe farmárský tvaroh, jen osolený nebo treba ješte s pažitkou ci jinou cerstvou bylinkou, je lahudkou sám o sobe, ovšem slanou. Stejný tvaroh vyšlehaný se žloutkem a pár dalšími prísadami se promení v naprostou delikatesu, která spolehlive zažene vaše hríšné choutky po sladkém.

Ingredience:

  • 250 g farmárský tvaroh (nebo alespon plnotucný, netermizovaný)
  • 1 žloutek
  • 1 lžíce plnotucného mléka
  • 1 vanilkový cukr (ne vanilinový!)
  • 1 lžicka javorového sirupu
  • hrst sekaných orechu
  • hrst rozinek

Postup:

1. Žloutek vyšlehejte s vanilkovým cukrem.

2. K napenené smesi pridejte tvaroh, zalijte mlékem a pomocí rucního šlehace nebo tycového mixéru se šlehacím nástavcem vyšlehejte jemný krém.

3. Vmíchejte sirup, rozinky a orechy a mužete zacít mlsat.

Nastrouhejte si cerstvou mrkev

Muj oblíbený recept ze staré kucharky Francouzská domácí kuchyne na základní úpravu strouhané mrkve se jmenuje Mrkev z Quercy. Z nastrouhané karotky, pár lžic dobrého oleje, jedné cibule a korení si pripravíte lahodný salát nasládlé chuti. Když si budete chtít trochu zahrešit, promícháte s velkou lžící kvalitní majolky.

Ingredience:

  • 500 g mrkve
  • 1 malá cibule
  • hrst zelené petrželky
  • 6 lžic olivového oleje
  • 2 lžíce vinného octa
  • špetka pepre
  • špetka soli
  • poprípade 1 polévová lžíce majonézy

Postup:

1. Syrovou mrkev oškrábejte a nastrouhejte na jemné nudlicky.

2. Cibuli i nat petrželky nasekejte na drobno a pridejte k mrkvi, spolecne s olejem, octem a korením.

3. Promíchejte, pri míchání by salát mel zacít "mlaskat". Když se tak nedeje, pridejte ješte olej.

4. Pokud chcete lehce hrešit, tak namísto 6 lžic oleje pridejte lžíce jen 2 a k nim vrchovatou lžíci kvalitní majonézy.

Související a doporucené produkty