

Ugrilujte si ananas
Toto ovoce je nejen skvelou prílohou ke grilovanému masu, ale zafunguje i jako vynikající dezert. Zralé ovoce je sladké samo o sobe, proto s cukrem budeme šetrit, prípadne jej není treba použít vubec.

Ingredience:
- 1 menší zralý ananas
- lžicka skorice
- olivovový olej nebo prepuštené máslo
- velká lžíce trtinového cuktu (nemusí být)
- kvalitní pepr
Postup:
1. Naporcujte ananas na kolecka nebo na podlouhlé plátky, cca 1 cm silné, vyríznete tvrdý stred.
2. Grilovací pánev potrete olejem nebo na ní rozpustte oríšek másla a plátky lehce osmažte po obou stranách, cca 2 minuty jedna strana.
3. Plátky ananasu prendejte na talír a ješte horké posypte skoricí, poprípade jemne cukrem. Mužete vyzkoušet i kombinaci s peprem, jehož chut s anansem velmi zajímave rezonuje.
Ušlehejte si tvaroh
Plnotucný, nejlépe farmárský tvaroh, jen osolený nebo treba ješte s pažitkou ci jinou cerstvou bylinkou, je lahudkou sám o sobe, ovšem slanou. Stejný tvaroh vyšlehaný se žloutkem a pár dalšími prísadami se promení v naprostou delikatesu, která spolehlive zažene vaše hríšné choutky po sladkém.
Ingredience:
- 250 g farmárský tvaroh (nebo alespon plnotucný, netermizovaný)
- 1 žloutek
- 1 lžíce plnotucného mléka
- 1 vanilkový cukr (ne vanilinový!)
- 1 lžicka javorového sirupu
- hrst sekaných orechu
- hrst rozinek
Postup:
1. Žloutek vyšlehejte s vanilkovým cukrem.
2. K napenené smesi pridejte tvaroh, zalijte mlékem a pomocí rucního šlehace nebo tycového mixéru se šlehacím nástavcem vyšlehejte jemný krém.
3. Vmíchejte sirup, rozinky a orechy a mužete zacít mlsat.
Nastrouhejte si cerstvou mrkev
Muj oblíbený recept ze staré kucharky Francouzská domácí kuchyne na základní úpravu strouhané mrkve se jmenuje Mrkev z Quercy. Z nastrouhané karotky, pár lžic dobrého oleje, jedné cibule a korení si pripravíte lahodný salát nasládlé chuti. Když si budete chtít trochu zahrešit, promícháte s velkou lžící kvalitní majolky.
Ingredience:
- 500 g mrkve
- 1 malá cibule
- hrst zelené petrželky
- 6 lžic olivového oleje
- 2 lžíce vinného octa
- špetka pepre
- špetka soli
- poprípade 1 polévová lžíce majonézy
Postup:
1. Syrovou mrkev oškrábejte a nastrouhejte na jemné nudlicky.
2. Cibuli i nat petrželky nasekejte na drobno a pridejte k mrkvi, spolecne s olejem, octem a korením.
3. Promíchejte, pri míchání by salát mel zacít "mlaskat". Když se tak nedeje, pridejte ješte olej.
4. Pokud chcete lehce hrešit, tak namísto 6 lžic oleje pridejte lžíce jen 2 a k nim vrchovatou lžíci kvalitní majonézy.
