Lehká letní večeře v italském stylu, na kterou potřebujete jen pár ingrediencí a dobrou pánev.
Pravá italská saltimbocca se připravuje z tence naklepaných plátků masa z mléčného telete, parmské šunky a čerstvých šalvějových lístků. V našem receptu jsme zaměnili telecí za kuřecí a přidali zeleninový salátek. Smažené kuřecí závitky se šalvějí a prosciuttem – kuřecí saltimbocca je porce tak akorát pro lehkou letní večeři.
Počet porcí: 4
Doba přípravy: 20 minut
INGREDIENCE
- 4 kuřecí prsní řízky
- 4 lístky šalvěje
- 4 hrsti rukoly
- 1 granátové jablko
- 1 citron
- 4 plátky parmské šunky
- 100 ml suchého bílého vína
- 2 lžíce přepuštěného másla
- bílý pepř, sůl, olivový olej
POSTUP
1. Kuřecí řízky naklepejte, jemně opepřete, každý stočte do válečku a zabalte do plátku parmské šunky, navrch položte 2 lístky čerstvé šalvěje a připevněte k masu párátkem nebo špejlí.
2. Rozehřejte na pánvi máslo a připravené válečky z kuřecího masa na něm zprudka osmahněte po obou stranách dozlatova, cca 2 minuty každou stranu. Začnete stranou se šunkou a šalvějí, při tom maso také velmi lehce osolte.
3. Snižte teplotu a restujte dalších 5 minut, pak opečené maso podlijte vínem, nechte probublat cca 2–3 minuty, až se větší část vína odpaří, pak pánev odstavte ze zdroje tepla, šťávu zjemněte lžičkou másla a nechejte 2 minuty odpočinout.
4. Na talíř vždy dejte hrst rukoly, zakápněte olivovým olejem, lehounce opepřete a osolte, přidejte lžíci granátových semínek. Navrch položte kuřecí váleček a zalijte lžičkou šťávy. Podávejte s čerstvým pečivem.
Kuřecí saltimbocca výborně chutná také s čerstvými těstovinami; nezbytným doplňkem je ovšem v každém případě vychlazené bílé víno. Tak tedy Na zdraví!