Kouzlo tohoto receptu spočívá za prvé v tom, že jídlo se převážně dělá samo, za druhé můžete do hrnce vložit téměř vše, co dům dal. A v neposlední řadě nakrmíte jednou ranou mnoho hladových krků.
Stew, alias jídlo z jednoho hrnce, je tradiční pokrm irské kuchyně, který má neskutečně mnoho podob. Je to proto, že se v něm uplatní všechny druhy zeleniny i masa, a tak je pokaždé výsledek o trochu jiný. Jeho hlavní kouzlo tkví v pomalém vaření v jednom hrnci, kdy se v silné omáčce spojí všechny bohaté chutě masa, zeleniny i koření.
Celková doba přípravy: 80-90 minut
Z toho pomalé vaření: 60-70 minut
Počet porcí: 4-6 osob
Stew, alias jídlo z jednoho hrnce, je tradiční pokrm irské kuchyně, který má neskutečně mnoho podob. Je to proto, že se v něm uplatní všechny druhy zeleniny i masa, a tak je pokaždé výsledek o trochu jiný. Jeho hlavní kouzlo tkví v pomalém vaření v jednom hrnci, kdy se v silné omáčce spojí všechny bohaté chutě masa, zeleniny i koření.
Celková doba přípravy: 80-90 minut
Z toho pomalé vaření: 60-70 minut
Počet porcí: 4-6 osob
Ingredience
- 450 g kuřecích prsou s kostí, bez kůže
- 150 g žluté cibule
- 40 g zlatých rozinek
- 750 ml zeleninového vývaru
- 2 petržele
- 2 batáty
- 2 stroužky česneku
- 1 konzerva krájených rajčat (cca 250 g)
- 1 velký tuřín (brukev)
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 bobkový list
- 1 lžíce kari
- 1 lžíce kmínu
- 1 lžička uzené papriky
- 1 lžička skořice
- lístky koriandru na dozdobení
- sůl, pepř na dochucení
příloha:
500 g uvařeného kuskusu (cca 170 g v suchém stavu)
Postup
- Rozpalte ve velkém kastrolu na středním plamenu olej, přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a nechte zezlátnout, zhruba 4-5 minut.
- Přidejte rozdrcený česnek, bobkový list a všechno koření. Nechte 1-2 minuty koření rozvonět, nezapomeňte promíchávat, aby se koření nepřipálilo.
- Pak vložte do kastrolu na hrubé kostky nakrájenou všechnu zeleninu, kuřecí prsa v celku, rozinky, zalijte vývarem a přiveďte k varu.
- Zmírněte plamen a nechte zvolna pod pokličkou dusit, dokud zelenina nebude měkká a kuře uvnitř hotové, tj půjde dobře od kosti, cca 40-60 minut.
- Poté maso vyndejte a nechte zchladnout, aby se s ním dalo dál pracovat.
- Do vzniklé omáčky mezitím přidejte rajčata a duste dalších 10-15 minut. Jakmile je maso zchladlé, natrhejte ho na kousky a vraťte zpět do hrnce. Podle chuti osolte a opepřete.
- Podávejte s kuskusem a ozdobte listy koriandru.