Doba přípravy: cca 10 minut
Počet porcí: 8–10
Ingredience
- 500 g mascarpone
- 500 ml smetany ke šlehání (alespoň 33%)
- 4 lžíce moučkového cukru
- 1 vanilkový lusk
- 1 citron
- 500–1000 g čerstvého ovoce
Postup
1. Nejprve ze smetany ve vyšší nádobě vyšlehejte tuhou šlehačku. V první řadě musíte pracovat s kvalitní smetanou na šlehání. Měla by mít minimálně 33 % tuku, pokud nechcete používat ztužovač. Smetanu je také třeba v lednici vychladit na 6 °C.
2. Šlehat ručním šlehačem začněte zvolna a teprve až smetana zhoustne, zvyšte otáčky na maximum. Pozor však na přešlehání! Na vysoké otáčky šlehejte téměř do pevna, pak však otáčky zase snižte, přidejte pár kapek citronové šťávy a došlehejte na nich do tuhého stavu.
3. V další misce vyšlehejte mascarpone s cukrem, do kterého vyloupejte vnitřek vanilkového lusku. Tip: nemáte-li vanilkový lusk, kápněte 3-4 kapky extraktu z Bourbon vanilky
4. Šlehačku vmíchejte do mascarpone a krém dejte v uzavíratelné dóze alespoň na 60 minut vychladit do lednice.
5. Svěží krém lehounké konzistence chutná skvěle s jakýmkoli čerstvým, měkkým ovocem, domácím i exotickým, použít jej můžete i jako dortovou náplň. Je však nutné jej uchovat v chladu do doby konzumace.