Nadýchaná svačinka na letní piknik – jemný mascarpone krém s vanilkou, šlehačkou a ovocem

14. ledna 2022
Nadýchaná svačinka na letní piknik – jemný mascarpone krém s vanilkou, šlehačkou a ovocem
Vynikající, svěží a lehký jako vánek. Šlehačka sice představuje kalorickou bombu, je však plná vápníku, vitamínu B, zinku, fosforu a také kvalitních bílkovin, takže je pro naše tělo lehce stravitelná. Věděli jste to? Krém výborně chutná s jakýmkoli čerstvým ovocem.
 

Doba přípravy: cca 10 minut
Počet porcí: 8–10

Nadýchaná svačinka na letní piknik – jemný mascarpone krém s vanilkou, šlehačkou a ovocem

Ingredience

  • 500 g mascarpone
  • 500 ml smetany ke šlehání (alespoň 33%)
  • 4 lžíce moučkového cukru
  • 1 vanilkový lusk
  • 1 citron
  • 500–1000 g čerstvého ovoce

Postup

1. Nejprve ze smetany ve vyšší nádobě vyšlehejte tuhou šlehačku. V první řadě musíte pracovat s kvalitní smetanou na šlehání. Měla by mít minimálně 33 % tuku, pokud nechcete používat ztužovač. Smetanu je také třeba v lednici vychladit na 6 °C.

2. Šlehat ručním šlehačem začněte zvolna a teprve až smetana zhoustne, zvyšte otáčky na maximum. Pozor však na přešlehání! Na vysoké otáčky šlehejte téměř do pevna, pak však otáčky zase snižte, přidejte pár kapek citronové šťávy a došlehejte na nich do tuhého stavu.

3. V další misce vyšlehejte mascarpone s cukrem, do kterého vyloupejte vnitřek vanilkového lusku.  Tip: nemáte-li vanilkový lusk, kápněte 3-4 kapky extraktu z Bourbon vanilky

4. Šlehačku vmíchejte do mascarpone a krém dejte v uzavíratelné dóze alespoň na 60 minut vychladit do lednice.

5. Svěží krém lehounké konzistence chutná skvěle s jakýmkoli čerstvým, měkkým ovocem, domácím i exotickým, použít jej můžete i jako dortovou náplň. Je však nutné jej uchovat v chladu do doby konzumace.