Pokud milujete palačinky, vyzkoušejte alternativní náplň z toho, co máte jistě doma. Budete překvapení, jak dobře to chutná.
Vyzkoušejte další oblíbený recept kolegyně Petry, která se stará o náš blog, a kromě toho miluje palačinky i kulinární experimentování.
Alternativou k cibulové náplni je v podstatě jakákoli vámi oblíbená zelenina, která se bude dobře párovat s česnekem – cuketa, lilek, papriky. Stejně tak pokud jste vegetariány anebo nemáte rádi špek, můžete si palačinky na talíři ozdobit nastrouhaným sýrem nebo zakysanou smetanou.
Doba přípravy: 15 minut
Smažení: cca 20-25 minut
Počet porcí: 15 tenkých palačinek
Vyzkoušejte další oblíbený recept kolegyně Petry, která se stará o náš blog, a kromě toho miluje palačinky i kulinární experimentování.
Alternativou k cibulové náplni je v podstatě jakákoli vámi oblíbená zelenina, která se bude dobře párovat s česnekem – cuketa, lilek, papriky. Stejně tak pokud jste vegetariány anebo nemáte rádi špek, můžete si palačinky na talíři ozdobit nastrouhaným sýrem nebo zakysanou smetanou.
Doba přípravy: 15 minut
Smažení: cca 20-25 minut
Počet porcí: 15 tenkých palačinek
Ingredience
- 500 ml mléka (plnotučné raději)
- 150 g hladké mouky
- 50 g polohrubé mouky
- 5-6 středně velkých cibulí
- 3 vejce
- 1 česnek ( ½ paličky)
- 1 menší cuketa (nemusí být)
- 1 lžíce přepuštěného másla
- prášek do pečiv – špička nože
- cukr, sůl – špetka
- olej na smažení (slunečnicový, řepkový)
- kousek špeku
Postup
- Nejprve začněte s náplní. Cibule oloupejte a nakrájejte na kolečka nebo malé měsíčky. Ve větším rendlíku rozpusťte máslo a přidejte cibuli. Promíchejte a nechejte na středním ohřevu pomalu smažit.
- Mléko nalijte do vyšší nádoby, ze které se vám pak bude dobře nabírat hotové těsto na palačinky. Já používám cca litrový nerezový hrnec.
- Přidejte rozklepnutá vejce a metličkou dobře promíchejte, následně přidejte špetku soli, špetku cukru a na špičku nože prášek do pečiva, opět důkladně promíchejte.
- Úplně na konec přisypte za stálého míchání obě mouky, v libovolném pořadí. Podstatné a důležité je to, abyste mouku opravdu dobře s mlékem prošlehali a ve vzniklém těstíčku nebyly žádné hrudky.
- Zkontrolujte cibuli, zda se nepřipaluje a rozpalte si na střední stupeň palačinkovou nebo jinou vhodnou pánev, jejíž dno potřete olejem. Mělčí naběračkou pak nabírejte tekuté těsto, které vlijte na pánev a následně smažte po obou stranách tak, že jakmile jde palačinka podebrat, obraťte ji.
- Mezi smažením jednotlivých palačinek si utřete nebo prolisujte česnek a také lehce vyškvařte na kostičky nakrájený špek.
- Hotovou palačinku vždy potřete česnekem, potřete tenkou vrstvou gratinované cibule a zaviňte. Porci 2-3 palačinek na talíři pak ozdobte kostičkami rozškvařeného špeku, nebo svým oblíbeným nastrouhaným sýrem či zakysanou smetanou.
Doporučení a tipy naší kolegyně Petry:
„Nezdá se to, ale nejen na těstě, ale i na kvalitě pánve opravdu záleží, jak dalece tenké se vám palačinky povedou, a od tloušťky pak závisí počet jejich kusů,“ říká Petra a pokračuje: „Na pomalé propékání cibule na másle jsem vyzkoušela letošní novinku od Emile Henry, malou ale opravdu šikovnou misku na rozpékání sýrů – cheese baker, jejíž využití je velmi univerzální, takže jsem ji použila i na gratinování. Nakrájenou cibuli (nebo jakoukoli jinou, vhodnou zeleninu) do ní vložím, přiklopím, strčím do trouby roztopené na 220 °C a už se o ní nestarám. Za 25 minut (jakmile dosmažím svoje palačinky) mám hotovo.“