Výborný teplý zimní nápoj si nachystejte večer, abyste se zahřáli, nebo k víkendové snídani.
Čajové latte je obecná fráze odvozená z tradičního chai latte. Věděli jste, že slovo „chai“ znamená v hindštině opravdu čaj? Indové si svůj čaj dopřávají povětšinou s mlékem a s výrazným kořením jako je skořice, hřebíček nebo kardamom.
Sypaný čaj je druhým nejoblíbenějším nápojem na světě a můžete si ho dopřát hned v několika různých variantách. Zejména v sychravém počasí je ideální čas pro to, dopřát si chvilku požitkářství a pohodlí. Ingredience máte pravděpodobně stále při ruce, na základní čajové latte potřebujete totiž jen svou oblíbenou čajovou směs a trochu mléka.
„Dopřát si čas, kdy neděláte vůbec nic, je naprosto zásadní. Umožní vám to jen tak vidět, slyšet a cítit…A to je přesně ta chvíle, kdy si skutečně uvědomujete svět.“
Fabrice Midal (francouzský filozof a učitel meditace, zakladatel tzv. Západní školy meditace)
Postup
- Vyberte si svůj čaj
Pro přípravu latte by to měl být vždy čaj s výraznou kořeněnou chutí, mezi které patří Kashmir Tchai, inspirovaný tradičním receptem na Chai, ale také Tsarevna, kultovní vánoční směs nebo Tchai of Tiger s výraznou chutí skořice, zázvoru a kardamomu.
- Čaj správně připravte
Poté, co vyberete čajovou směs, svařte vodu, nalijte ji do třetiny šálku a nechejte směs louhovat. Čím déle necháte čaj louhovat, tím silnější chuť získá.
Při přípravě černého čaje doporučujeme louhovat lístky 3-4 minuty, aby se uvolnilo veškeré aroma.
- Zahřejte mléko a našlehejte pěnu
Mléko nalijte do rendlíku a zahřívejte ho na nízkém plamenu, aby se nepřipálilo. Jakmile se nad ním bude uvolňovat pára, odstavte jej z ohně. Nejlepší způsob pro vytvoření tuhé pěny je použít napěňovač mléka.
- Přilijte mléko
Postupně přilévejte mléko do šálku s čajem, dokud není téměř plný po okraj. Nejlepšího výsledku dosáhnete, pokud budete pomalu naklánět nádobu, aby pěna zůstala uvnitř. Poté co přidáte mléko, navrch dolijte také mléčnou pěnu, která dokonalá přeměnu vašeho čaje v tchai latte.
- Dodejte latte osobní kouzlo!
Zkuste jej poprášit špetkou kurkumy nebo kakaa, nebo na okraj hrnečku položit svitek skořice. Stačí trocha fantazie a váš inspirativní čaj latte je připravený k podávání!
Pokud máte alergii na laktózu, jednoduše nahraďte mléko sójovým nebo vanilkovým mandlovým mlékem, které mírně ochutí váš čaj.
Tip – matcha latte
Hledáte chuť, která vás překvapí? Připravte si matcha latte! Recept zůstává úplně stejný, jen použijte matchu, zelený čaj tradičně pěstovaný v Japonsku. Jasně zelená barva potěší vaše oči a charakteristickou chuť si zase oblíbí vaše chuťové buňky!