
Křupavá kůrka a lahodně vláčný vnitřek - chléb patří mezi nejstarší potraviny, které lidstvo zná. Milujeme ho ve všech variantách, od bílého po celozrnný. Většinou si jej kupujeme v pekárně, ale ten domácí vždy chutná o něco lépe.
Vyzkoušejte recept na domácí žitný chléb podle Kluka v zástěře. Je připravený z žitné mouky a semínek, takže vás zasytí na delší čas a jako bonus navíc obsahuje cenné minerály a vitamíny. Při pečení vsaďte na speciální formu na pečení chleba, která vám zajistí dokonalý tvar bochníku, perfektní propečení a zlatavou kůrku.

Ingredience
- 55 g aktivního žitného celozrnného kvásku
- 350 g žitné chlebové mouky
- 150 g celozrnné žitné mouky
- 7 g soli
- 20 g sezamu
- 20 g slunečnicových semínek
- 20 g konopného semínka
- 350 g teplé vody (cca 35 stupňů)
CO BY SE VÁM MOHLO HODIT K PŘÍPRAVĚ A SERVÍROVÁNÍ
Postup
- Kvásek smíchejte s vodou a vlijte do předem proseté mouky. Zamíchejte, aby se těsto spojilo a přikryjte na zhruba 35 minut.
- Těsto přesuňte do kuchyňského robota. Přidejte sůl a semínka. Pomocí hnětacího háku na robotu nechte zapracovat do těsta. Trvá to asi 5 minut.
- Těsto vytvarujte do tvaru bochníku, přikryjte a nechte kynout v pokojové teplotě (zhruba 10 hodin).
- Po 10 hodinách dejte těsto na pomoučený vál a bochník hezky vytvarujte a utáhněte pomocí plastové stěrky. Přendejte do utěrkou vyložené a pomoučené ošatky nebo misky na cca hodinu.
- Po uplynutí doby vykynutý bochník dejte spojem dolů do formy na pečení chleba, vyložené pečícím papírem. Chleba nařízněte a vložte do vyhřáté trouby, Pečte na 230 stupňů 55 minut. Prvních 35 minut nechte přiklopené a ve zbytku času (15-20 minut) odklopené.
- Hotový chléb nechte před krájením vychladnout.