Křupavá kůrka a lahodně vláčný vnitřek - chléb patří mezi nejstarší potraviny, které lidstvo zná. Milujeme ho ve všech variantách, od bílého po celozrnný. Většinou si jej kupujeme v pekárně, ale ten domácí vždy chutná o něco lépe.
Vyzkoušejte recept na domácí žitný chléb podle Kluka v zástěře. Je připravený z žitné mouky a semínek, takže vás zasytí na delší čas a jako bonus navíc obsahuje cenné minerály a vitamíny. Při pečení vsaďte na speciální formu na pečení chleba, která vám zajistí dokonalý tvar bochníku, perfektní propečení a zlatavou kůrku.
Ingredience
- 55 g aktivního žitného celozrnného kvásku
- 350 g žitné chlebové mouky
- 150 g celozrnné žitné mouky
- 7 g soli
- 20 g sezamu
- 20 g slunečnicových semínek
- 20 g konopného semínka
- 350 g teplé vody (cca 35 stupňů)
CO BY SE VÁM MOHLO HODIT K PŘÍPRAVĚ A SERVÍROVÁNÍ
Postup
- Kvásek smíchejte s vodou a vlijte do předem proseté mouky. Zamíchejte, aby se těsto spojilo a přikryjte na zhruba 35 minut.
- Těsto přesuňte do kuchyňského robota. Přidejte sůl a semínka. Pomocí hnětacího háku na robotu nechte zapracovat do těsta. Trvá to asi 5 minut.
- Těsto vytvarujte do tvaru bochníku, přikryjte a nechte kynout v pokojové teplotě (zhruba 10 hodin).
- Po 10 hodinách dejte těsto na pomoučený vál a bochník hezky vytvarujte a utáhněte pomocí plastové stěrky. Přendejte do utěrkou vyložené a pomoučené ošatky nebo misky na cca hodinu.
- Po uplynutí doby vykynutý bochník dejte spojem dolů do formy na pečení chleba, vyložené pečícím papírem. Chleba nařízněte a vložte do vyhřáté trouby, Pečte na 230 stupňů 55 minut. Prvních 35 minut nechte přiklopené a ve zbytku času (15-20 minut) odklopené.
- Hotový chléb nechte před krájením vychladnout.
Další články, které by vás mohly zajímat
24. dubna 2023
Pečeme chleba. Jakou formu vybrat, aby byl co nejlepší?
10. června 2022
Hrníčkový domácí chleba, který se peče (skoro) sám
17. února 2023