Recept na vánoční perníčky, jak je možná neznáte

08. prosince 2024
Recept na vánoční perníčky, jak je možná neznáte
Advent je v plném proudu, i když venku to zatím tak nevypadá. Nalaďte se na letošní Vánoce a upečte si o víkendu perníčky podle receptu od mistrů cukrářů z USA.

Počet porcí: cca 16 velkých perníčků
Recept na vánoční perníčky, jak je možná neznáte

Ingredience

na perník

  • 360 g polohrubé mouky
  • 225 g másla (změklé na pokojovou teplotu)
  • 300 g třtinového cukru
  • 1 vejce
  • 1 čajová lžička prášku do pečiva
  • 1 čajová lžička strouhaného muškátového oříšku
  • 1 čajová lžička mletého hřebíčku
  • 1 čajová lžička mleté skořice
  • 1 čajová lžička mletého zázvoru
  • ½ čajové lžičky soli

na Královskou polevu

  • 225 g prosátého moučkového cukru
  • 80 g bílků pokojové teploty (2 vejce)
  • 1 lžička citronové šťávy (1/2 citronu)

Postup

Jak na perníčky:

  • Prosajte do mísy mouku, přidejte prášek do pečiva a koření a odložte stranou.
  • V další míse vyšlehejte máslo s cukrem do pěny, do ní přidejte vejce a sůl. V ruce to ale rozhodně nezvládnete. Nemáte-li kuchyňský robot, vezměte na pomoc ruční šlehač nebo tyčový mixér s nástavcem metlička na šlehání. Až v momentě, kdy se ingredience dokonale spojí, přisypte mouku. Vyměňte metličku za hnětací násady a vypracujte těsto.
  • Máte-li kuchyňský robot, pak připojte plochý šlehač a ušlehejte máslo s cukrem do pěny na stupni 4. Pak zvolněte na stupeň 2, přidejte vejce a sůl a dokonale promíchejte. Během chodu následně přidejte prosátou mouku a umíchejte hladké těsto.
  • Hotové těsto položte na potravinářskou fólii, přeložte tak, aby bylo těsto zakryté, a vyválejte jej přes ni válečkem na tloušťku cca 0,5 cm. Zaviňte do válečku a vložte na 20 minut do ledničky.
  • Vyjměte z ledničky, rozviňte váleček a odstraňte vrchní vrstvu fólie. Pomocí oblíbených vykrajovátek vykrájejte z těsta perníčky a pokládejte na plech, vyložený pečicím papírem.
  • Pečte 10-12 minut v troubě předehřáté na 180 °C.  Perníčky budou hotové, jakmile budou na povrchu suché, ale při tom zůstanou měkké na dotyk.
  • Hotové perníčky nechejte chladnout na mřížce.

Jak na Královskou polevu:

  • Vyšlehejte bílky do pěny. Pomocí kuchyňského robota toho dosáhnete během chviličky při použití metly na stupeň 6.
  • Přidejte citronovou šťávu a postupně přisypávejte moučkový cukr, dokud nedosáhnete požadované konzistence.
  • Vychladlé perníčky ozdobte dle své fantazie.


Videonávod, jak na vánoční perníčky


Mohlo by se hodit