Advent za dveřmi, i když venku to zatím tak nevypadá. Nalaďte se na letošní Vánoce a upečte si o víkendu perníčky podle receptu od mistrů cukrářů z USA.
Počet porcí: cca 16 velkých perníčků
Počet porcí: cca 16 velkých perníčků
Ingredience
na perník
- 360 g polohrubé mouky
- 225 g másla (změklé na pokojovou teplotu)
- 300 g třtinového cukru
- 1 vejce
- 1 čajová lžička prášku do pečiva
- 1 čajová lžička strouhaného muškátového oříšku
- 1 čajová lžička mletého hřebíčku
- 1 čajová lžička mleté skořice
- 1 čajová lžička mletého zázvoru
- ½ čajové lžičky soli
na Královskou polevu
- 225 g prosátého moučkového cukru
- 80 g bílků pokojové teploty (2 vejce)
- 1 lžička citronové šťávy (1/2 citronu)
Postup
Jak na perníčky:
- Prosajte do mísy mouku, přidejte prášek do pečiva a koření a odložte stranou.
- V další míse vyšlehejte máslo s cukrem do pěny, do ní přidejte vejce a sůl. V ruce to ale rozhodně nezvládnete. Nemáte-li kuchyňský robot, vezměte na pomoc ruční šlehač nebo tyčový mixér s nástavcem metlička na šlehání. Až v momentě, kdy se ingredience dokonale spojí, přisypte mouku. Vyměňte metličku za hnětací násady a vypracujte těsto.
- Máte-li kuchyňský robot, pak připojte plochý šlehač a ušlehejte máslo s cukrem do pěny na stupni 4. Pak zvolněte na stupeň 2, přidejte vejce a sůl a dokonale promíchejte. Během chodu následně přidejte prosátou mouku a umíchejte hladké těsto.
- Hotové těsto položte na potravinářskou fólii, přeložte tak, aby bylo těsto zakryté, a vyválejte jej přes ni válečkem na tloušťku cca 0,5 cm. Zaviňte do válečku a vložte na 20 minut do ledničky.
- Vyjměte z ledničky, rozviňte váleček a odstraňte vrchní vrstvu fólie. Pomocí oblíbených vykrajovátek vykrájejte z těsta perníčky a pokládejte na plech, vyložený pečicím papírem.
- Pečte 10-12 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Perníčky budou hotové, jakmile budou na povrchu suché, ale při tom zůstanou měkké na dotyk.
- Hotové perníčky nechejte chladnout na mřížce.
Jak na Královskou polevu:
- Vyšlehejte bílky do pěny. Pomocí kuchyňského robota toho dosáhnete během chviličky při použití metly na stupeň 6.
- Přidejte citronovou šťávu a postupně přisypávejte moučkový cukr, dokud nedosáhnete požadované konzistence.
- Vychladlé perníčky ozdobte dle své fantazie.