Malé houby jasně oranžové barvy, kterých dřív bývalo všude plno. Dnes sice není tak úplně jednoduché je najít, když se vám to ale podaří, na každém jídle z nich si dokonale pochutnáte. Tento recept navíc zvládnete se vším všudy do 30 minut.
Dušené lišky na paprice se zakysanou smetanou
Kromě čerstvých hub a dalších ingrediencí budete potřebovat hlubší pánev, s průměrem podle počtu připravovaných porcí. Jste-li sami nebo pokud jste jen dva, bohatě postačí pánev o průměru 20– 22 cm, pro 4–6 osob pak bude ideálem pánev s průměrem 24-26 cm a vaříte-li pro vícečlennou společnost, poohlédněte se po pánvích s průměrem 28–30 cm. Více o tom, jak si vybrat pro sebe tu pravou najde na našem blogu v článku zde.
Ingredience
- čerstvě nasbírané lišky podle počtu osob (1 plná hrst / 1 osoba)
- sladká paprika – 1/2 lžičky na každou porci
- cibule – půl střední cibule na každou porci
- sůl podle zvyku
- zakysaná smetana – kelímek na 4 porce
- čerstvé oregáno – nasekané lístky (1/2 lžíce na porci)
Postup
- Na pánvi zpěňte nadrobno nakrájenou cibulku, zasypte paprikou a rozmíchejte
- Přidejte očistěné a pokud jsou větší, tak i nakrájené lišky, osolte, aby pustily šťávu, nepodlévejte a pod pokličkou zakryté duste cca 15-20 minut
- Po uplynutí doby podlijte smetanou a vařte jen tak dlouho, aby omáčka zhoustla.
- Zasypte oregánem, promíchejte a můžete podávat. S čerstvým chlebem nebo vařenými novými bramborami.