Vyzkoušejte alternativu klasické italské pizzy – připravte si ji s vaším oblíbeným ovocem. Péct ji můžete v klasické formě na koláč či na pizza kameni, a to jak v troubě klasické tak třeba venku na vašem BBQ s pomocí pizza kamene od Rösle.
Ingredience
- 20 g droždí
- 1 lžička cukru
- 300 g polohrubé mouky
- 2 lžíce olivového oleje
- 1/2 lžičky soli
- 150 ml vody
- 250 g jahod (čerstvé jsou nejlepší, ale lze použít i kompotované)
- 200 g lučiny
- 6 lžic třtinového cukru
- 1 svazek bazalky
Postup
- Z droždí, cukru, lžíce mouky a trochy vody nechte vzejít kvásek.
- Do velké mísy dejte mouku, přidejte kvásek, olej, sůl, vodu a vypracujte hladké těsto, nebo si ušetřete čas a sílu a vše svěřte robotu.
- Z těsta pak vytvořte 2 bochánky a nechte je přikryté 20 minut odpočinout.
- Vyválejte 2 pláty a ozdobte je jahodami, malinami nebo jiným sezónním ovocem a rozdrobenou lučinou. Pizzy nechte odpočinout na vále ještě 10 minut.
- Pak je lehce zakápněte olivovým olejem.
- Mezitím předehřejte troubu na 220 °C a dejte do ní nahřát tál nebo formu na koláč.
- Pizzu přesuňte na rozpálený pizza kámen nebo do formy a pečte cca 10 minut, dokud není kůrka křupavá a zlatavá.
- Pizzu můžete také připravit na grilu. Předehřejte pizza stone při zavřeném poklopu. Pizzu přeložte na rozpálený pizza kámen, gril přiklopte a nechte péct 10 minut, dokud není kůrka křupavá a zlatavá.