Recept na nedělní oběd, který provoní celou kuchyni a připomene vám mládí, navíc kromě masa budete potřebovat jen pár surovin, které obvykle míváte doma.
O dnešní recept se s vámi dělí kolegyně Martina, která vede tým lektorů naší prémiové školy vaření Gourmet Academy, kde nyní nemohou probíhat žádné kurzy. A tak se stalo, že Martině zbyl čas na to, aby si doma v klidu zase jednou uvařila parádní sváteční oběd, roštěnou, jak ji dělávala její maminka, nejčastěji na neděli.
Doba přípravy: 25 minut
Pečení: cca 145 minut
Počet porcí: 4-5
O dnešní recept se s vámi dělí kolegyně Martina, která vede tým lektorů naší prémiové školy vaření Gourmet Academy, kde nyní nemohou probíhat žádné kurzy. A tak se stalo, že Martině zbyl čas na to, aby si doma v klidu zase jednou uvařila parádní sváteční oběd, roštěnou, jak ji dělávala její maminka, nejčastěji na neděli.
Doba přípravy: 25 minut
Pečení: cca 145 minut
Počet porcí: 4-5
Ingredience
- 8 plátků hovězí roštěné, a 100 g
- 1 větší cibule
- 150 g slaniny nakrájené na kostičky
- 1,5 l hovězího vývaru
- cca 3 lžíce hladké mouky
- plnotučná hořčice
- sůl a pepř
- olej
- zelené bylinky na ozdobu
Postup
- Předehřejte troubu na 200 °C. Plátky roštěnek po okraji nařízněte, aby se nekroutily při smažení, osolte a opepřete z obou stran, potřete hořčicí a poprašte hladkou moukou.
- Maso vkládejte na pánev do rozpáleného oleje a opečte z obou stran.
- Do litinového hrnce na plotně nalije trošku oleje, rozehřejte, přidejte nadrobno nakájenou slaninu a cibuli a nechejte zesklovatět.
- Přidejte osmažené roštěnky, podlijte částí vývaru, přiklopte poklicí a dejte do trouby.
- Pečte 25 minut na 200 °C, poté ztlumte teplotu na 150 °C a pečte cca 2 hodiny, doměkka. Průběžně podlévejte zbytkem vývaru.
- Hotové maso vyndejte na talíř a šťávu propasírujte přes síto. Zahustěte ji lžičkou mouky, rozkvedlanou s troškou vody, a chvilku nechejte povařit.
- Maso vložte zpět do omáčky a servírujte s uvařenou rýží. Kopečky rýže můžete ozdobit nasekanými zelenými bylinkami nebo snítkou petrželky.