Objevte symboliku sdílení a pohostinnosti tajine i u vás doma
Ve své domovině, Severní Africe, nás tajine vtáhne do světa sladkých a kyselých chutí, jejichž tajemství znají pouze místní obyvatelé.
Tradičně se tajine podává přímo z nádoby a symbolizuje tak sdílení a pohostinnost. Hosté sedí okolo pokrmu, pomocí kousku chleba jí zeleninu a spravedlivě rozdělují kousky masa. Je tajine určen pouze pro recepty ze Severní Afriky? Zde je několik nápadů, jak překvapit vaše chuťové buňky a zavést tajine přes hranice.
Co vařit v Tajine
Francouzská inspirace
Inspirace francouzskou kuchyní nahradí tradiční koření tajinu tymiánem, rozmarýnem, oreganem, česnekem a voňavými bylinkami, které vzkvétají z francouzské půdy. Dušené křehké jehněčí posypané bylinkami vařené v tajinu je opravdovou lahůdkou!
Vůně slunného Španělska
Pokud si zajedete do Španělska, můžete přidat uzenou papriku, cibuli, šafrán a plody moře ke kuřecímu masu a tím dodat tajinu chutě inspirované slavnou paellou.
Originální Afrika
Po cestě dolů do Centrální Afriky dodají tajinu originální sladké a kyselé chutě chilli, arašídová pasta a plantainové banány.
Barevná Latina
V Latinské Americe tajine nasaje atmosféru Chilli con carne. Chilli, červené fazole, kukuřice a paprika dodají tomuto jídlu a především kouskům hovězího masa barvu.
Pravá chuť Ameriky
Potom se tajine vydá na cestu Severní Amerikou s kuřecími stehýnky marinovanými ve směsi kečupu, medu a Worcesterské omáčky, opravdové americké potěšení!
Tajemná Asie
Konečně překračujeme Tichý oceán a náš tajine může udělat poslední zastávku v Asii. Tady se spojují chutě koriandru, citronové trávy, česneku, zázvoru a sezamového oleje s lososem do dokonalé kombinace.
Zpět k francouzským kořenům
Nakonec díky svým hřejivým, přátelským kořenům, slavnostní tajine přivede všechny dohromady ke stolu a překvapí vaše hosty během dlouhých slavnostních zimních večeří.
Jak to funguje
Díky speciálnímu tvaru jeho kónické poklice stoupá vzhůru pára, která se vytváří během vaření, kondenzuje se a stéká zpět dolů po šikmých stěnách. Sražená voda tak zvláčňuje pokrm během vaření, aniž by přímo padala do jídla. Takto tajine reguluje svou vlastní vlhkost a je perfektní pro vaření v páře.
V našem keramickém tajinu s technologií Flame® lze vařit klasické recepty stejně jako pomalu vařené pokrmy v troubě nebo na plotýnce. Může být použit na všechny typy plotýnek: plynové, elektrické nebo halogenové (s indukčním diskem i na indukčních plotýnkách) a v troubě. Naše keramika s technologií Flame® je navržená speciálně pro jemné mísení a odhalování chutí. Tajine je dostupný v cihlové, granátové, pepřové a makové barvě. Všechny produkty Emile Henry jsou vyrobeny ve Francii a mají desetiletou záruku.
Náš recept
Nevíte, co je to kapoun?
Ve francouzské kuchyni je to mladý, vykastrovaný kohoutek, chovaný na výkrm. Po vykleštění rychle přibývá na váze, je větší a má více masa, které je navíc velmi jemné a křehké.
Ingredience
- 1 celý kapoun, bez vnitřností
- 1 velká cibule
- 2 neoloupané stroužky česneku
- 1 lžička zázvoru v prášku
- 2 lžíce olivového oleje
- ½ lžičky kurkumy
- ½ lžičky Ras El Hanout
- 2 svitky skořice
- 1 lžíce másla
- 1 litr kuřecího vývaru
- 400 g kaštanů
- 250 g sušených měkkých fíků
- snítka koriandru
Postup
1. Kapouna nakrájejte na kusy, oloupejte cibuli a nasekejte ji najemno.
2. V tajinu rozehřejte máslo a olej. Přidejte nasekanou cibuli a koření, smažte přibližně 10 minut dozlatova a pravidelně míchejte. Vyjměte cibuli a dejte ji stranou.
3. Přidejte kousky kapouna a smažte dozlatova dalších 10 minut. Přijdete cibuli zpět do tajinu.
4. Přilijte kuřecí vývar a přidejte neoloupaný česnek. Okořeňte.
5. Přiklopte a nechte 45 minut vařit. Poté přidejte fíky a kaštany a nechte vařit nepřiklopené dalších 30 minut.
6. Posypte koriandrem těsně před servírováním.
Další recepty vařené v tajine
18. ledna 2022