Lasagne s masovým ragú a parmezánem (Lasagne al ragù di carne)
Dnes se vypravíme do Itálie, konkrétně do čarokrásného Toskánska, provincie známé svým vínem, pohádkovou krajinou a přívětivým slunečným počasím.
Doba přípravy: 80–90 minut
Počet porcí: 4-6 osob
Ingredience
lasagne + náplň
- ½ kg lasagní - těsto sušené nebo předvařené
- 700 g hovězího mletého masa
- 1 řapík celeru
- 1 mrkev
- 1 červená cibule
- 2 ks konzerva loupaných rajčat (cca 400-500 g)
- 1 ks sýr parmezán
- 2-3 stroužky česneku
- olivový olej
- červené víno na podlití
- sůl a pepř
- zelená petrželka nebo bazalka
bešamelová omáčka
- 40 g mouka
- 50 g máslo
- 600 ml mléko
- 1 malý bobkový list
- 6 zrnek černého pepře
- muškátový oříšek nebo květ
- mletý bílý pepř
Postup
- Na olivovém oleji poduste na kostičky pokrájený zeleninový základ (mrkev, celer, cibule).
- Jakmile cibule zesklovatí, přidejte pomleté maso, podlijte vínem a duste až do vypaření vína, cca 10–15 minut.
- Vložte pokrájená loupaná rajčata a pomalu vařte asi 35 minut, než se rajčata zcela vydusí. Nakonec vmíchejte utřený nebo prolisovaný česnek.
- V mezičase si připravte bešamelovou omáčku, viz příprava bešamelové omáčky.
- Dno zapékací mísy na lasagne zalijte hotovou bešamelovou omáčkou a začněte klást jednotlivé plátky tak, aby dno zcela pokryly.
- Na ně dejte vrstvu masového ragú se zeleninou, přidejte další vrstvu lasagní, zalijte bešamelem a posypte strouhaným sýrem. Prokládání opakujte nejméně 4x. Poslední vrstvou musí být bešamel, posypaný nastrouhaným sýrem.
- Pečte v troubě na 150–180 °C po dobu 20–30 minut. Hotové porce můžete ozdobit čerstvě nasekanou petrželkou nebo lístky bazalky.
Tip: Pokud máte dost času konzervovaná rajčata můžete nahradit 1 kg čerstvých, spařených rajčat. Doba vaření ragú potom bude cca 1,5 hodiny.
Příprava bešamelové omáčky:
1. Cca 2/3 mléka (tj. 400ml) dejte svařit s bobkovým listem a zrnky pepře. Jakmile přejde varem odstavte stranou.
2. V menší hlubší pánvičce nebo rendlíku rozpusťte máslo, zasypte moukou a umíchejte světlou jíšku (dorůžova).
3. Odstavte ze zdroje tepla a za stálého míchání zalijte studeným mlékem (cca 200 ml). Pak pomalu, po částech, přilévejte teplé okořeněné mléko.
4. Stále míchejte - vařečkou nebo metličkou, vraťte rendlík na plotnu a na mírném plameni přiveďte k varu. Vařte za jemného míchání 10–15 minut, do zhoustnutí.
5. Omáčku dochuťte solí, pepřem a špetkou muškátového květu nebo oříšku.