Jedním z tradičních staročeských receptů, který byl součástí svátečního vánočního menu Jihočechů, je i oblíbený houbový kuba. Jde přitom o velmi snadný a chutný recept, který si můžete doma kdykoliv připravit nejen z čerstvých, ale také ze sušených či mražených hub.
Ingredience
- 3 hrsti sušených hub
- mléko pro namočení hub
- 300 g středních krupek
- 3 lžíce sádla + sádlo na vymazání pekáčku
- 2 velké cibule, najemno nakrájené
- 5 stroužků česneku, prolisovaných
- sůl, mletý pepř
- 3 lžíce majoránky
- 1 vrchovatá lžička čerstvě mletého pepře
Postup
- Houby na půl hodiny namočte do mléka, pak pět minut povařte a slijte. (Čerstvé houby poduste na pánvi alespoň 20 minut, dušené mražené houby pouze nechejte rozmrznout a následně prolijte horkou vodou).
- Krupky propláchněte vodou.
- Část sádla rozpalte v hrnci a kroupy na něm krátce osmahněte.
- Podle návodu na obalu přilijte vodu, osolte a kroupy uvařte doměkka.
- Cibuli osmahněte v pánvi na zbytku sádla, přidejte houby, kmín a asi 5 minut duste.
- Směs zamíchejte. K uvařeným krupkám, přidejte česnek, majoránku a pepř, dosolte a dejte zapéct ve vymazaném pekáčku asi dvacet minut.