Proč med krystalizuje? Co ovlivňuje barvu medu? A jaký med je nejlepší?
Každý med je jedinečný, protože každá krajina je neopakovatelná
Pravý včelí med je ryze přírodní produkt, výsledek koexistence a vzájemné podpory nejen rostlinné a hmyzí říše, ale také přirozených přírodních cyklů. Barva medu úzce souvisí s jeho původem, tedy s rostlinami, které se vyskytují v dosahu úlu (cca 1,5 km) a také s ročním obdobím, ve kterém je vyráběn. Jarní medy jsou jasnější než ty nasbírané uprostřed léta a nejtmavší medy patří podzimu.
Tmavý nebo světlý med?
Barva medu je výsledkem reakce mezi jeho cukry, bílkovinami a minerály; čím více minerálů váš med bude mít, tím bude tmavší. Medovicové (tzv. lesní) medy jsou tmavší než ty květové (tzv. luční), protože mají více minerálů, díky nim mohou také být na chuť méně sladké a na patře místy můžete pocítit dokonce i lehce slaný ocásek.
Nevíte, co je to medovice? Jedná se o med, kdy včely zpracují kromě nektaru a pylu z květů také lepkavou šťávu, posbíranou na pupenech a mladých výhoncích jehličnatých i listnatých stromů; ta je produkována speciálními mšicemi (medovnicemi) a dalším drobným hmyzem, který se živí sladkou mízou těmito pupeny vylučovanou.
Proč každý med krystalizuje jinak?
Krystalizace (nesprávně nazývaná cukernatění medu), je zcela přirozená vlastnost pravých včelích medů. Čím nižší je obsah vody, tím je med považován za kvalitnější. Správný med je vlastně přesycený cukerný roztok, proto je krystalizace naprosto logickým procesem. Kvalitní med obsahuje nad 80 % cukrů a pod 18 % vody.
Rychlost krystalizace je dána teplotou okolního prostředí a složením medu, zejména pak obsahem pylu v něm. Ty medy, které obsahují menší množství pylu, krystalizují později, i déle jak za rok od vymetení. Míchání medu krystalizaci napomáhá, čím rychleji tato reakce probíhá, tím jsou krystalky menší a výsledná struktura krémovější. Pastový med tedy není nic jiného než kvalitní med, který byl během krystalizace promíchávaný, větší krystaly se tak rozbíjely na menší až ke konečné krémovité struktuře.
Ačkoliv krystalizace je žádoucí proces, potvrzující kvalitu medu, při průmyslové výrobě některých velkododavatelů je tendence dodávat na trh med čirý a tekutý; je zde aplikován proces pasterizace, kdy je med zahříván až na teplotu 70–80 °C. Tím jsou sice rozpuštěny všechny dosud vytvořené krystalky, ale zároveň je v něm zahubena i část obsažených přírodních komponent (například enzymů ze slin včel) a změněny i jeho senzorické vlastnosti jako vůně a chuť.
Jaký med je nejlepší?
Medovicový med obsahuje více minerálních látek, může také obsahovat oproti medu květovému až dvakrát více složitějších cukrů, přesto bývá na chuť méně sladký. Květový med naproti tomu obsahuje zase více vitamínů a pylu, méně složitých cukrů a je lépe stravitelný, ale také dříve krystalizuje. Na položenou otázku však existuje tedy překvapivě jednoduchá odpověď: Nejlepší med je ten, který vám nejvíce chutná.
Včelí med je považován primárně za sladkou potravinu, sladkost je také to, co ucítíte jako první na špičce jazyka. Ale postupně začnete cítit další tóny a doteky, které jsou plně závislé na tom, co převažovalo ve včelí pastvě, přičemž některé květiny mají tendenci ovlivňovat chuť medu více než jiné. Například medy z oblastí, kde v pastvě včel převažují květy pomerančovníků a citroníků nebo rozmarýn, jsou kyselejší, vřes nebo květy mandloně přinášejí do medu stopy hořkosti, naproti tomu slanou chuť medu dodá pastva včel na avokádu nebo středomořskému cesmínovému dubu; a to přestože jeho nektar je sladce lepkavý, je však také plný minerálů. Příroda je zkrátka mocná kouzelnice a je jen na vás, jak její štědré dary dokážete využít. Potten & Pannen-Staněk pro vás dovezl ten nejlepší med ze slunné Andalusie – špičkové organické medy z produkce španělské rodinné společnosti VerdeMiel, které si můžete koupit u nás na e-shopu anebo je můžete přijít ochutnat na všechny naše kamenné prodejny a vybrat si tak podle své chuti.
A jedna perlička na závěr
Víte, proč med funguje i jako rychlá 1. pomoc při včelím bodnutí?
Součást včelího jedu Apamin, který silně působí na nervovou soustavu, tedy ovlivňuje i centrum bolesti, je zásaditý peptid. Med, jakkoli sladký, je naproti tomu svým chemickým složením pořád kyselina, i když slabá. Takže zafunguje základní chemická neutralizační poučka a pokud postižené místo potřete medem, přestane vás bolet. To ovšem neznamená, že byste při větším počtu žihadel, anebo pokud jste na včelí bodnutí alergičtí, neměli vyhledat příslušnou další pomoc.