O grilech a také o grilovacích pomůckách jste u nás již četli. Nyní vám ukážeme, jak správně marinovat, jak si poradit s přílohou a také poradíme, na co se zaměřit pro dokonalý výsledný dojem. Pomůžeme vám připravit nezapomenutelnou barbecue party.
Marinádou k dokonalé chuti
Nakládání masa ale i zeleniny nebo sýrů před tepelným zpracováním má své dobré důvody. Marináda je často nositelem chuti a například u chuťově nepříliš výrazného bílého drůbežího masa dokáže doslova zázraky.
Marináda je většinou kyselá, čemuž pomůže ocet, citron, džus nebo víno, ale také kefír nebo jogurt. Neměl by v ní chybět ani katalyzátor chuti olej (už jste ochutnali náš vynikající extra virgin olivový?) a koření či čerstvé bylinky.
Nejde však jen o chuť. Kyselost marinády vašemu steaku pomůže roztáhnout póry a rozkládat vlákna, takže i ne zcela vyzrálé maso bude křehké a šťavnatější. Snad jen dvě drobné rady – marinujte raději v ledničce, abyste zabránili množení bakterií. A nezapomeňte, že kov může s kyselinami reagovat. Používejte tedy raději mísy z porcelánu, keramiky, skla nebo plastu.
Videonávod jak marinovat maso s vakuovací pumpou Fresh & Save Zwilling
Pomozte si fyzikou – vakuum udělá své
Jak dlouho nechat maso v marinádě? Někdy postačí hodinka, jindy je lépe nespěchat a dát tomu den či dva. My však víme, jak to celé urychlit. Vakuem. Tedy vzduchoprázdnem a podtlakem. To pomůže masu roztáhnout póry a narušit vlákna, takže marináda do něj vnikne snadněji a hlouběji, aby lépe a rychleji vykonala svou práci. Přišli na to mistři kulinářské inovace v německé společnosti Zwilling J. A. Henckels – jejich kolekce Fresh & Save obsahuje elektrickou vakuovací pumpu a příslušenství k ní nezbytné. Nechybí tak vakuovací misky z plastu nebo skla či vakuovací sáčky pro opakované použití. Díky ní se hodiny zkrátí na minuty a dny nejvýše na desítky minut. Boj s časem jsme pro vás vyhráli a vy zvítězíte nad hladem a sbíhajícími se slinami.
Buďte gastronomickými alchymisty
Nesehnali jste vyzrále hovězí? Nevadí, kyselá marináda nebo třeba jogurt tento proces nezbytný pro křehký a šťavnatý steak vyřeší. Potřebujete k tomu jen málo – vstřikovací jehlu od Rösle. A vašim hostům klesne brada, až uvidí jak marinádu nebo kořenící roztok vstříknete rovnou do masa.
Steak propečený tak akorát?
Při použití vařiče Sous-vide Efinigy značky Zwilling nebudete muset vaření tolik organizovat a také ušetříte nějaký čas navíc. Zbavíte se strachu z toho, zda se vám podaří maso správně propéct nebo zda jídlo nevystydne do doby, kdy přijede rodina. Pokud čekáte hosty na grilování, maso si dopředu naložíte, vložíte i s marinádou či kořením do vakuovacích sáčků a necháte přes noc vařit při nízké teplotě. Až přijdou hosté, pouze vaše vymazlené steaky vložíte na gril a pěkně opečete, aby byly zlatavé dle vašich představ. Hosté mají zpoždění? Nevadí! Středně udělaný steak zůstane středně "propečený", i kdy by zůstal ve vodě o dvě hodiny déle. Díky vařiči Zwilling Enfinigy získáte jistotu, že je maso uvnitř správně šťavnaté a uvařené i v jeho jádru, a to bez ohledu na jeho tloušťku. Maso dokonce neztrácí ani svůj objem. Teplota vody, ve kterém připravujete potraviny, ať už jde o maso, rybu, zeleninu či ovoce, nikdy nepřesáhne bod varu. Nehrozí tak převaření či spálení vašich surovin.
Tácy, tály, hrnce a vše ostatní
Keramika nikdy nezklame
Jsou materiály, které nikdy nevyjdou z módy. Keramika mezi ně rozhodně patří a pro tu vyhlášenou se jezdí do francouzské rodinné manufaktury Emile Henry, jejíž technologie Flame je zárukou perfektní odolnosti proti nárazu, poškrábání a hlavně žáru.
Keramický tác na gril Emile Henry
Krom funkčnosti, kvality a odolnosti je však pádným argumentem i estetický dojem. Kvalitní servírování zkrátka k prvotřídnímu grilování patří. Přesvědčí vás o tom na první pohled obyčejný tác – jednou ho vyzkoušíte a navždy zapomenete na aluminiové mističky.
A co pizza na grilu?
Nezapomeňte, že fantazii se při grilování meze nekladou. Vyzkoušejte třeba skvělou pizzu, nebo si připravte originální přílohu. Potřebujete k tomu jen zázračný otočný hrnec, brambory, zeleninu, sůl, koření a snad trochu vlastní invence.
Nebo raději kámen či litinu?
V naší nabídce si své najdou i příznivci jiných materiálů. Co takhle kamenný grilovací tál, nebo litinové pánve, které si poradí i s tím největším žárem?
Luxusní stolování se hodí i ke grilu
Teď už víte, jak se z vás stanou mistři grilování. Chybí tomu poslední pomyslná třešnička na dortu. Nechejte se hýčkat dokonalostí a krásou jménem Villeroy & Boch. Nevěřte tomu, že se nehodí na zahradu nebo ke grilu a podívejte se na okouzlující řadu BBQ Passion. Jak je u V&B zvykem, snoubí krásu s perfektními užitnými vlastnostmi. Kombinace porcelánu a akátového dřeva je stylová, rustikální a podtrhne dokonalou chuť i aroma vašich pokrmů. Jíme přece i očima, nebo ne?
Talíře na steaky, tácy na zeleninu, ryby či klobásy dodají vaší barbecue punc skutečného luxusu. Výsledný dojem už jen podtrhnete grilovacími příbor VaB. Nezbývá než popřát dobrou chuť a hodně zábavy při letním grilování!
Související témata: Grily Weber
Co by vás mohlo zajímat o grilování
25. dubna 2022
Grilujte, ať jste kdekoli!
06. června 2022
Grilovací speciál aneb jak vybrat pomůcky pro grilování
28. dubna 2022
Vybrat si správného parťáka je základ
24. března 2023