Což si tak ugrilovat Přeštíka? Další důvod proč zahájit grilovací sezónu o něco dříve. Je jedno, zdali vaše grilovačka proběhne na terase, balkóně nebo v zahradě.
My si myslíme, že již zkrátka nastal čas provětrat svého starého parťáka nebo si rovnou pořídit nového a hlavně vyzkoušet horké novinky v receptech.
Co to je přeštické vepřové?
Oproti moderním plemenům, u kterých se šlechtitelé snaží dosáhnout co nejvíc libového masa, přeštické si zachovává šťavnatost a vynikající chuť vepřového. Je jemně prorostlé, jakoby mramorované, kuchaři říkají mléčné maso a zpravidla považují za výhodu, že není suché – je proto ideální na minutky i na gril, na pánev není třeba přidávat žádný tuk.
Nejen že si pochutnáte, ale ještě tak přispějete k záchraně tohoto plemene, které se u nás začalo šlechtit ve 2.polovině 19 století. To není protimluv. Přeštické černostrakaté prase totiž není atraktivní pro velkochov. Čím více nás, milovníků masa z přeštíka bude, tím větší bude i snaha chovatelů uspokojit poptávku a přeštíky zařadit do chovu...
Ingredience
- vepřové kotlety z přeštíka
- kampotský pepř černý
- sůl Fleur de Sel (solný květ)
Postup
1. Kotlety z přeštíka nechte vybalené cca 30 minut temperovat a nadechnout.
2. Mezi tím si připravte gril nebo grilovací pánev, tuk tentokrát není potřeba. Ideální je grilovací tál, kámen nebo litinová deska – tuk tak nebude odkapávat a využije se pro grilování masa.
3. Nejprve kotlety opečte z boku "na stojáka" na straně tukové vrstvy, tím zároveň přeštík pustí vlastní tuk, na kterém pak budete grilovat obě strany.
4. Grilujte do zlatova, každé straně kotletky budou stačit bohatě 3 minuty, maso si tak zachová svou jedinečnou šťavnatost.
5. Pak nechejte maso cca 2 minutky odpočinout – šťáva se tak vrátí ze středu masa do okrajů které jsou teplem stažené.
6. A to nejlepší samozřejmě na konec – osolte neobyčejnou solí Fleur de Sel, která má vynikající jemnou chuť a ideální strukturu na hotový steak. Opepřete černým pepřem z Kampotu, který čerstvě pomelete v mlýnku. Pokud chcete zakusit nejvyšší stupeň slasti, přihoďte si na každé sousto ještě po jednom zrnku fermentovaného kampotského pepře. A věřte, že rozdíl poznáte na první kousnutí.
Související téma: grily Weber
Recepty pro milovníky grilování
25. dubna 2022
Pstruh na grilu s česnekovo-hořčičným dresinkem
28. ledna 2022
Špízy na grilu s avokádovým dipem
07. prosince 2021
Slaninová marmeláda
09. října 2024
Pikantní dýňové chutney
Téma grilování
06. června 2022
Grilovací speciál aneb jak vybrat pomůcky pro grilování
28. dubna 2022
Vybrat si správného parťáka je základ
25. dubna 2022
Grilujte, ať jste kdekoli!
24. května 2022