Inspirujte se na víkend jednoduchým, ale o to chutnějším receptem, jehož příprava vám nezabere mnoho času a navíc vám mohou pomáhat i děti. Ugrilováno budete mít za necelých 10 minut.
Protože doba přeje domácímu, ať už sousedskému nebo čistě rodinnému grilování – ať už na zahradě či terase, na dvorku, v parku nebo na balkóně, zahajujeme inspirativní sérii jednoduchých receptů, které se hodí pro každý gril.
Tento recept v základu pochází od těch nejpovolanějších odborníků na grilování, z firmy Weber. Kromě grilu budete potřebovat špízové jehly – kovové či bambusové, nebo alespoň dřevěné špejle. Pamatujte však na to, že ty dřevěné i bambusové musíte před použitím nejméně na 30 minut namočit do vody.
Masové špízy s rajčaty a avokádovým dipem
Počet porcí: 4–6 jehel
Příprava: do 20 minut
Protože doba přeje domácímu, ať už sousedskému nebo čistě rodinnému grilování – ať už na zahradě či terase, na dvorku, v parku nebo na balkóně, zahajujeme inspirativní sérii jednoduchých receptů, které se hodí pro každý gril.
Tento recept v základu pochází od těch nejpovolanějších odborníků na grilování, z firmy Weber. Kromě grilu budete potřebovat špízové jehly – kovové či bambusové, nebo alespoň dřevěné špejle. Pamatujte však na to, že ty dřevěné i bambusové musíte před použitím nejméně na 30 minut namočit do vody.
Masové špízy s rajčaty a avokádovým dipem
Počet porcí: 4–6 jehel
Příprava: do 20 minut
Ingredience
na dip:
- 1 avokádo
- 1 okurka
- 4 lžíce zakysané smetany
- 1 jarní cibulka nakrájená na kolečka
- 4 lžíce čerstvého nasekaného kopru
- šťáva z jedné limety
- trocha chilli omáčky
- mořská sůl
špízy:
- 300 g libového masa (hovězí svíčková, krůtí nebo kuřecí prsa, vepřová panenka) nakrájené na kostky cca 3 cm
- 24 ks koktejlových rajčat
- olej
TIP: špízy můžete podle své chuti doplnit třeba i o papriku nebo batáty
rub na maso (koření)
- 1 lžička rozetřeného česneku
- 1 lžíce hořčice a mletého chilli
- ½ lžíce sladké papriky
- ½ lžíce mletého koriandru
- ½ lžíce mletého římského
- ½ lžíce kmínu
- ½ lžíce hrubozrnné soli
Postup
Nejdříve si připravte dip:
- Vyjměte dužinu z avokáda. Oloupejte a nahrubo nakrájejte okurku.
- V mixéru dužninu avokáda a nakrájenou okurku rozmixujte společně se zakysanou smetanou a ostatními surovinami na dip. Jen chilli omáčku přimíchejte až do hotové směsi, kterou také až podle chuti osolte.
- Dip nalijte do misky a nechte ji zakrytou v chladnu uležet zhruba do doby, než začnete grilovat maso. Pro podávání by měla mít pokojovou teplotu.
Špízy si připravte následovně:
- V misce rozmixujte směs přísad. Přidejte kostky masa a míchejte, dokud nebudou rovnoměrně pokryty kořením.
- Střídavě napíchněte maso a rajčata na špízy. Maso i rajčata rovnoměrně potřete lehce olejem.
- Rozpalte gril na střední přímý žár (175–230 °C). Grilovací rošt očistěte kartáčem.
- Špízy grilujte za občasného otočení, se zavřeným poklopem, dokud nejsou hotové, což je asi 8 minut pro medium (středně propečené) hovězí a plně upečené drůbeží, vepřové nechejte na grilu alespoň 12 minut.
- Maso sejměte z grilu a podávejte horké, společně s omáčkou. Vhodnou přílohou může být jasmínová nebo basmati rýže.
Další recepty pro milovníky grilování
27. ledna 2022
Smetanový dip s koprem a ořechy
07. prosince 2021
Slaninová marmeláda
25. dubna 2022
Pstruh na grilu s česnekovo-hořčičným dresinkem
09. února 2022