Bezinková šťáva
Sezona kvetoucích bezinek už začala, takže neotálejte a hajdy na květy, protože základem bezinkové limonády je samozřejmě domácí bezinková šťáva. O svůj recept na ni se s vámi podělila kolegyně Petra.
Co budete potřebovat na výrobu domácí bezinkové šťávy z květů:
- 4l hrnec plný květů bezinek
- 4 l čisté vody
- 7 lžiček kyseliny citronové (cca 40 g)
- 1 bio citron
- 1,5 -2,5 kg cukru (podle preference sladkosti), bílý nebo třtinový (podle preference barvy)
Postup
1. Hrnec s bezinkovými květy zasypte kyselinou citronovou a zalijte 4 l studené vody. Přikryjte poklicí a nechejte v chladu stát 1-2 dny.
2. Vodu slijte přes hustý cedník do čistého hrnce (pečlivější mohou cedit přes plátýnko), přidejte na kolečka nakrájený citron (včetně kůry) a přiveďte k pomalému varu.
3. Do hrnce pomalu přisypte přiměřené množství cukru (já přidávám jen 1,5 kg třtinového cukru), krátce povařte, dokud se všechen cukr nerozpustí, a ještě horké přelévejte do vyvařených, čistých zavařovacích sklenic, které hned zavřete.
4. V uzavřených sklenicích můžete šťávu uchovávat ve spíži nebo na jakémkoli tmavém chladnějším místě libovolně dlouho, jakmile ji však otevřete, musíte ji už napořád mít v lednici a spotřebovat cca do 1 měsíce.
Bezinková limonáda
Tipy od Petry:
„Já bezinkové květy sbírám v naprosto čistém prostředí, takže je neproplachuji, zůstává tak na nich pyl, který dodává šťávě další škálu chuti," říká Petra a pokračuje: „recept, který jsem dostala od kamarádky Evy, ale počítá s důkladným promytím." A ještě přidává tip na uskladnění: „Po otevření šťávu přelévám do ozdobné karafy, kterou ale uchovávám v ledničce, kde mi vydrží do spotřebování."
A jak tedy na tu limonádu?
Máte-li dobrou bezinkovou šťávu i vodu, je bezinková limonáda výjimečné chuti už hračkou.
Do vysoké sklenice dejte 2-3 kostky ledu, kolečko citronu nebo pomeranče, do 1/3 nalijete bezinkovou šťávu a dolijete studenou vodou. Pokud máte rádi bublinky, dávkujte v poměru 1/3 šťávy, 1/3 obyč vody a 1/3 vody sycené. Na ozdobu můžete přihodit nějakou tu sedmikrásku.
Osvěžující citronová klasika s květy dobromyslu
recept na 1 litr vody
- 1 bio citron
- 1 obyčejný citron
- 1 lžíce třtinového cukru (nemusí být)
- 1 snítka kvetoucího oregana (dobromysl)
Tip: Protože chuť jahod a citronu se velmi dobře doplňuje, nic nezkazíte, pokud přidáte, máte-li, i pár čerstvých nakrájených voňavých jahod, které svým aroma citronovou vodu ovoní a kyselou chuť doplní tou svou, svěže sladkou.
Postup
1. Obyčejný citron vymačkejte, šťávu vlijte do džbánu a pokud chcete sladit, přidejte i cukr.
2. Zalijte studenou vodou a dlouhou lžící promíchejte.
3. Bio citron omyjte, nakrájejte na tenká kolečka a vhoďte do džbánu.
4. Přidejte kvetoucí oregano květem dolů. Rozkvetlé květy ve džbánku nejen pěkně vypadají, druhotným efektem je, že budou mít i pozitivní vliv na náladu popíjejících.
5. Nakonec můžete v parném dni přidat i pár kostek ledu.
Zázvorová limonáda s agávovým sirupem
Kolegyně Anja se s vámi podělila o recept na její oblíbenou limonádu, kterou servíruje na domácích oslavách a párty s kamarádkami.
Anjin tip: „K nápoji můžete přidat snítky máty nebo třeba pokrájené plátky citronu. Ostrá chuť zázvoru se s kyselostí citronu perfektně doplňuje a já mám tuhle limonádu ráda jenom takto jednoduchou, jen s ledem."
Co budete potřebovat
- 10-15 cm zázvoru
- 4 šťavnaté citrony (cca 180 ml vymačkané šťávy)
- 80 ml agávového sirupu
- 1,5 l vody
Postup
1. Zázvor oloupejte a nakrájejte na středně velké kousky a vhoďte do mixéru (blenderu), zalijte citrusovou šťávou a rozmixujte najemno.
2. Přeceďte přes jemné sítko do džbánku nebo karafy, přidejte sirup, zalijte vodou a dejte vychladit.
3. Podávejte s kostkami ledu
Chuť čisté vody
Domácí limonáda, vonící jen po bylinkách nebo ovoci
Aby všechny limonády měly jen takovou chuť, kterou jim dávají jejich ingredience, musí být voda dokonale svěží, čistá, bez nepříjemných příchutí a nedejbože zápachu. Pokud vaše voda, kterou pijete, tyhle vlastnosti nemá a vy nechcete neustále kupovat vodu balenou, řešením jsou vodní filtry Brita Pure Performance. Tyto vylepšené filtry jsou optimální pro lokality s měkkou a středně tvrdou vodou, mají nové složení, které ještě účinněji vylepšuje chuť pitné vody a zbavuje ji zápachu. Inovované vodní filtry obsahují větší množství aktivního uhlí, a proto jsou účinnější při odfiltrování chlóru, herbicidů, pesticidů a zbytků léčiv. Inspiraci najdete také v článku Jak vybrat filtrační konvici na našem blogu.
Expert na tvrdou vodu
Možná řešíte jiný problém – vaše voda má příjemnou chuť, ale je příliš tvrdá, takže zanáší vaše přístroje vodním kamenem. Poměrně jednoduchým řešením jsou vodní filtry Brita Hard Water Expert, které jsou až o 50 % účinnější při boji s vodním kamenem (v porovnání s filtrem Brita Maxtra+ Pure Performance). Tyto filtry obsahují větší množství pryskyřice, a proto jsou účinnější při změkčování vody, výrazné redukci vodního kamene a odfiltrování těžkých kovů.
Další recepty na osvěžující nápoje
03. února 2022
Čas letního snění aneb 3 recepty na skvělé letní osvěžení
11. března 2024
Jak si připravit vlastní Kusmi bubble tea
11. března 2024