Ledová káva s příchutí Karibiku
Co budete potřebovat na 1 porci:
- 200 ml plnotučného mléka
- 1 espresso
- 2 cl bílého rumu
- 1 kopeček oblíbené zmrzliny
- pár kostek ledu
- třtinový cukr, pokud sladíte
- šlehačka na dozdobení
Tip: Espresso můžete nahradit malou porcí kávy z moka konvičky nebo 1 lžičkou kvalitní instantní kávy
A věděli jste, že chuť chuť i vůni kávy velmi výrazně ovlivňuje voda, ze které je nápoj připravován? Stejně je tomu i s čajem. Nechce se vám stále přelévat vodu do filtrační konvice? Pořiďte si filtr přímo na vodovodní kohoutek!
Postup:
- Připravenou kávu smíchejte s mlékem, a pokud sladíte i s cukrem, dejte vychladit do lednice. Instantní kávu rozmíchejte přímo v mléce.
- Do vychlazené kávy přilijte rum a vyšlehejte do pěny, práci si rozhodně zjednodušíte použitím ručního šlehače nebo stolního mixéru.;
- Do vysoké sklenice vhoďte pár kostek ledu (zaplňte jimi cca 1/3) a dolijte kávou.
- Přidejte zmrzlinu a úplně na konec dozdobte lehce šlehačkou. S chutí kávy se nejlépe snoubí vanilka, oříšek nebo čokoláda, ale pokud patří k vašim oblíbeným chutím třeba kokos, ten jde zase báječně dohromady s bílým rumem.
- Takto připravená káva se obvykle servíruje s brčkem a dlouhou lžičkou. Popíjejte nejlépe umístěni v houpací síti, nebo alespoň na lehátku, pak možná uslyšíte i šplouchání moře...
Ledový zázvor
Co budete potřebovat na 1 l nápoje:
- 1 l studené vody
- 1 lžička koriandru celého (kuličky)
- 4 hřebíčky
- 4 větší plátky čerstvého zázvoru
- 1 ks celé skořice
- 1 citrón nejlépe bio
- med nebo třtinový cukr
- čerstvá máta na dozdobení
- 2-3 čerstvé jahody (nemusí být)
Postup:
- Všechno koření nasypte do vody a svařte volným varem cca 20 minut tak, aby voda moc nebublala.
- Odstavte, vložte do nápoje 2 plátky citrónu, přidejte lžíci medu nebo třtinového cukru.
- Dejte vychladit a podávejte s lístky máty.
- Pokud chcete, můžete dozdobit i plátky jahod, které nápoji ještě přidají svou vůni i vitamíny.
Tento nápoj je takový 2in1, protože horký léčí a vychlazený osvěžuje. Pokud se v létě cítíte nachlazeně třeba z klimatizace, opravdu vám pomůže. Je to totiž osvědčený recept naší kolegyně Blanky.
Živá voda z filtrů Brita
U všech uvedených receptů hraje samozřejmě velkou roli voda, ze kterých je budete připravovat. Svěží, živá voda je důležitá i pro přípravu i tzv. obyčejné kávy nebo čaje a divili byste se, jak moc je poznat rozdíl. U nás máme to štěstí, že ze všech kohoutků v zemi teče pitná, zdravotně nezávadná voda. Ovšem s její chutí a vůní to není na všech místech stejné a někdy se stane, že voda voní a chutná tak trochu po bazénu anebo má jinou divnou příchuť...Rešení je několik, od balených vod, přes filtrační konvice až po vodní filtry, umístěné přímo na vodovodní kohoutek. Zařízení, ve kterém je filtr umístěn, lze velmi snadno namontovat přímo na dřezovou vodovodní baterii a umožňuje jednoduše přepínat na nefiltrovanou vodu, abychom zbytečně tou filtrovanou neplýtvali např. na mytí nádobí. Kapacita jednoho filtru v zařízení s názvem Brita on tap je 600 litrů, dobu výměny vám nahlásí digitální samoodečet. Vyměnit starý filtr, respektive filtrovací patronu za novou, zvládnete behem minuty. Jedinou nevýhodou zatím je, že v současné době bohužel nejde namontovat na všechny vodovodní baterie, ale jen nejběžnější typy.
A jak že končí ta říkanka z úvodu, kterou začíná jedna oblíbená dětská hra? Bum! A přesně to se s vašimi nápoji stane, pokud na jejich přípravu nepoužijete ty správné a především kvalitní ingredience. Nebudou zkrátka vonět a chutnat tak, jak mají. A to by přece byla škoda, když už si člověk s jejich přípravou dá takovou práci, co myslíte?
A tady je poslední ze slíbených receptů, oblíbených u nás v "Pottenu" :
Okurková limonáda pro dokonalou relaxaci všech 5 smyslů
Co budete potřebovat:
- 2 salátové okurky
- 2 limety
- 1-2 polévkové lžíce třtinový cukr nebo med
- 2 plata ledových kostek
- 1-1,5 l čerstvé vody
- 200 ml sycené (bublinkové) vody
Postup:
- Jednu okurku oloupejte (slupky zatím nevyhazujte), nakrájejte na větší kousky a rozmixujte tyčovým mixérem do konzistence řidšího pyré.
- Přidejte přibližně 0,5 litru vody a nechte vylouhovat 10-15 minut v ledničce.
- Následně vylouhovanou okurkovou směs přeceďte do alespoň 1,5 litrového džbánu.
- Přidejte vymačkanou šťávu z limetek a podle chuti doslaďte.
- Přilijte bublinkovou vodu a do objemu dolijte obyčejnou vodou, pak dobře promíchejte, vhoďte cca 6 ledových kostek z platíčka a dejte dobře vychladit do lednice.
- Před podáváním vsypte do každé ze sklenic pár kostek ledu a dozdobte okurkovými spirálkami nebo kolečky.
A než se vám limonáda vychladí, sedněte si, oloupané slupky z okurky si nalepte na tvář, na oči si dejte po kolečku z okurky, co vám zbyla ze zdobení. Zavřete oči a zkuste vydržet alespoň 15 minut v klidu a pustit starosti z hlavy...
Mohlo by vás také zajímat...
04. ledna 2023
3 x tip na horký nápoj nejen pro dlouhé zimní večery
09. února 2022