Anna z městečka Nemšová v Pováží nám napsala: „Grilovanie v teplých dňoch je u nás obľúbené, najmä ak je možné na prírodnom kameni. Čo grilujeme? Od tradičného oštiepku s brusnicami až po ryby." My jsme si z jejích tipů vybrali pstruha se zajímavým dresinkem a salátem.
Ingredience na 2 porce
na salát:
- citron
- směs listových salátů
- rukola
- opečená slunečnicová semínka
- olivový olej
- sůl
na česnekovo-hořčičný dresink:
- 4 polévkové lžíce hořčice
- 1,5 polévkové lžíce medu
- 1 lžíce balsamico ocet nebo balsamiko krém
- 1/2 lžičky soli
- 1 stroužek česneku
- 250 ml olivového oleje
- 60 ml citronové šťávy (asi 1,5 citronu)
Budete potřebovat také:
- speciální grilovací kleště (mřížku) nebo grilovací stojan na ryby
Postup
1. Nejprve si připravte dresink smícháním všech ingrediencí, česnek prolisujte nebo utřete.
2. Pak přijde na řadu kořenící směs, kterou na závěr grilování vetřete do každého pstruha. Smíchejte prolisovaný česnek s hrubozrnnou solí, šťávou z 1/2 citronu a čerstvou nasekanou petrželovou natí, můžete přidat i bazalku.
3. Každého pstruha zevnitř lehce osolte, posypte rozmarýnem (nebo vložte snítku čerstvého), přidejte kolečko citronu, a to včetně kůry, a oříšek másla.
4. Grilujte v kleštích na ryby nebo na speciální mřížce či stojanu na přímém žáru přibližně 10–15 minut z každé strany, dokud není kůže pstruhů zlatavá a křupavá.
5. Nakonec potřete rybky zevnitř i vně připravenou kořenící směsí.
6. Podávejte s mixem zelených salátů, který dochutíte solí, olivovým olejem, citronovou šťávou ze zbylé půlky citronu a opečenými slunečnicovými semínky. Dresink servírujte v misce zvlášť, aby ryba zůstala křupavá i na talíři.
Související témata: Grily Weber
Další recepty pro milovníky grilování
28. ledna 2022
Špízy na grilu s avokádovým dipem
17. prosince 2021
Pikantní dýňové chutney
20. ledna 2022
Velikonoce na grilu
21. prosince 2021