Pstruh na grilu s česnekovo-hořčičným dresinkem

31. ledna 2022
Pstruh na grilu s česnekovo-hořčičným dresinkem
Grilovaná ryba je nejen výborné a lehké letní jídlo, navíc je za chvilku hotové. Svůj oblíbený recept nám na základě naší Grilovací výzvy poslala Anna Pavlačková ze Slovenska.

Anna z městečka Nemšová v Pováží nám napsala: „Grilovanie v teplých dňoch je u nás obľúbené, najmä ak je možné na prírodnom kameni. Čo grilujeme? Od tradičného oštiepku s brusnicami až po ryby." My jsme si z jejích tipů vybrali pstruha se zajímavým dresinkem a salátem.
Pstruh na grilu s česnekovo-hořčičným dresinkem

Ingredience na 2 porce

  • 2 čerstvé, vykuchané pstruhy
  • 1 citron (bio)
  • 2 větší stroužky česneku
  • 2 oříšky másla
  • 1 hrst nasekané čerstvé petrželky
  • 1/2 lžičky hrubozrnné soli
  • 1/2 lžičky sušeného nebo snítka čerstvého rozmarýnu
  • popř. grilovací koření, čerstvá bazalka, sůl

na salát:

  • citron
  • směs listových salátů
  • rukola
  • opečená slunečnicová semínka
  • olivový olej
  • sůl

na česnekovo-hořčičný dresink:

  • 4 polévkové lžíce hořčice
  • 1,5 polévkové lžíce medu
  • 1 lžíce balsamico ocet nebo balsamiko krém
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 stroužek česneku
  • 250 ml olivového oleje
  • 60 ml citronové šťávy (asi 1,5 citronu)

Budete potřebovat také:

Postup

1. Nejprve si připravte dresink smícháním všech ingrediencí, česnek prolisujte nebo utřete.

2. Pak přijde na řadu kořenící směs, kterou na závěr grilování vetřete do každého pstruha. Smíchejte prolisovaný česnek s hrubozrnnou solí, šťávou z 1/2 citronu a čerstvou nasekanou petrželovou natí, můžete přidat i bazalku.

3. Každého pstruha zevnitř lehce osolte, posypte rozmarýnem (nebo vložte snítku čerstvého), přidejte kolečko citronu, a to včetně kůry, a oříšek másla.

4. Grilujte v kleštích na ryby nebo na speciální mřížce či stojanu na přímém žáru přibližně 10–15 minut z každé strany, dokud není kůže pstruhů zlatavá a křupavá.

5. Nakonec potřete rybky zevnitř i vně připravenou kořenící směsí.

6. Podávejte s mixem zelených salátů, který dochutíte solí, olivovým olejem, citronovou šťávou ze zbylé půlky citronu a opečenými slunečnicovými semínky. Dresink servírujte v misce zvlášť, aby ryba zůstala křupavá i na talíři.

Související témata: Grily Weber

Další recepty pro milovníky grilování

Další recepty pro milovníky grilování

Související a doporučené produkty