Pikantní dýňové chutney

09. října 2024
Pikantní dýňové chutney
Připravte si pikantní dýňové chutney, kterým hosty překvapíte nejen při grilování. Skleničky s touhle dobrotou vydrží až do Vánoc a můžete je pak nadělit i jako osobní kulinární dárek. Stačí dodržet jen správný postup při konzervaci, který najdete i v našem video návodu.

Ingredience

  • 1 kg dýně (již oloupané a nakrájené na menší kousky – muškátová, máslová nebo hokaido)
  • 500 g třtinového cukru 
  • 250 ml jablečného octa
  • 3 stroužky česneku
  • 3 lusky kardamonu
  • 1 střední cibule
  • 1 lžíce nastrouhaného čerstvého zázvoru
  • 1 lžička semínek černé cibule (černucha setá)
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/2 lžičky mletých chilli papriček
  • 5 kuliček černého nebo fermentovaného Kampotského pepře

Výše uvedené množství budete potřebovat na cca 1 litr hotového čatní.

Video, jak správně zavařovat

Nejprve se podívejte, jak správně konzervovat ovoce či zeleninu, aby vaše vynaložená práce nepřišla vniveč:


Postup

1. Celou dýni, včetně slupky, pečte v troubě na cca 180 °C, po dobu cca 30 minut. Nechte vychladnout, rozpulte, velkou lžící vyberte a vyhoďte semínka a máslovou či muškátovou dýni zbavte slupky, dýni hokaido loupat nemusíte. Pokrájejte na větší kousky a odložte stranou.

2. Než se vám dýně upeče, rozlouskněte kardamon lusky, vyberte semínka, skořápky vyhoďte. Semena spolu s chilli papričkou rozdrťte a lehce opražte na větší pánvi.

3. Přidejte nadrobno nakrájenou cibuli, nastrouhaný nebo prolisovaný česnek a zázvor, nakonec semínka černuchy a dobře promíchejte.

4. Přidejte nakrájenou dýni, přilijte jablečný ocet, osolte a  znovu promíchejte. Přilijte 250 ml vody, přiveďte k varu, ztlumte oheň a za stálého míchání přidávejte cukr, dokud se úplně nerozpustí.

5. Nechejte na mírném ohni probublávat dokud vám čatní nedostane tu správnou konzistenci, což bude trvat cca 30 minut. Občas promíchejte, dejte pozor, aby se vám směs nepřichytila.

6. Odstavte z plotny, přidejte rozdrcené kuličky fermentovaného kampotského pepře a naposledy dobře promíchejte. Pak ještě horké plňte do připravených, sterilizovaných sklenic, které po naplnění po okraj postavte dnem vzhůru a nechte na čisté utěrce zcela vychladnout. 

7. Pokud chcete chutney zcela hladké, jako pyré, po odstavení nepepřete! Po částečném zchladnutí rozmixujte směs ponorným mixérem, pak přiveďte opatrně celou směs znovu k varu, odstavte a postupujte dle bodu 6. 

Další chuťovky a předkrmy pro vaši inspiraci

Další chuťovky a předkrmy pro vaši inspiraci

Co se vám bude hodit