...hříšně dobrá pochoutka, na které získáte závislost!
Domácí slaninový džem vás nadchne rafinovanou chutí a jednoduchou přípravou. A navíc se dokonale hodí i jako vánoční dárek.
Toustem s tímto slanosladkým potěšením neurazíte žádnou návštěvu, hodí se jako příloha ke studenému i grilovanému masu nebo k sýrům. Pokud ji připravíte do ozdobných sklenic, krásný dárek k Vánocům pro každého gurmána je hned na světě. Nám tohle chuťové nebe občas přinese do práce náš mlsný kolega Luboš.
Doba přípravy: 25 minut + 4 hodiny táhlé vaření
Ingredience
- 1,3 kg uzeného boku (slaniny, gazdovské slaniny)
- 5–6 ks cibule na tenké plátky
- 8 ks stroužků česneku nadrobno
- 250 ml jablečného octa
- 200 g třtinového cukru
- 125 ml javorového sirupu
- 100 ml bourbonu
- 375 ml vody
- pepř, sůl
Lubošův tip: Chcete-li cibulový džem s lehce pikantní BBQ chutí, přidejte pár kapek tekutého kouře.
Postup
1. Nejprve nakrjejte slaninu či uzený bok na tenké nudličky a kostky.
2. Pak ve větším litinovém hrnci na středním plameni míchejte slaninu (uzený bok) tak dlouho, až pustí tuk a opeče se dozlatova.
3. Následně ji vyberte a odložte na talíř, vyložený papírovými utěrkami.
4. Z hrnce odlijte všechen tuk až na 2 lžíce a na ně vsypte na tenké plátky nakrájenou cibuli; tu na středním plameni zvolna opékejte dosklovita. Jakmile cibulka začne sklovatět, přidejte nadrobno nasekaný česnek (česnek je třeba přidat trochu později aby se nespálil a nebyl pak hořký).
5. Přisypte zbylé přísady, ztlumte oheň, zvolna přiveďte za stálého míchání k varu a vařte cca 2 minuty. Sůl přidávajte opatrně, podle slanosti špeku.
6. Pak vmíchejte odloženou slaninu. Odklopené nechejte táhnout 3–4 hodiny, až se cibule téměř rozpustí a džem zhoustne, zesirupovatí a bude mít karamelově hnědou barvu. Podle potřeby můžete podlít troškou vody.
Další chuťovky a předkrmy pro vaši inspiraci
25. ledna 2022
Zapečený ovčí sýr s jablky a skořicí
27. ledna 2022
Smetanový dip s koprem a ořechy
19. září 2022