Švestky už dozrávají a tak nastává klasická otázka – kam s nimi? Do pálenice nebo do povidel? A což vyzkoušet švestkové chutney! Příjde vám vhod k uzenému masu nebo grilované krkovičce.
Doba přípravy: 1,5 hodiny
Doba přípravy: 1,5 hodiny
Ingredience
- 1 kg najemno nasekaných čerstvých švestek
- 3 najemno nasekané cibule
- 1 utřený stroužek česneku
- 100 g sušených brusinek nebo rozinek nakrájených nahrubo
- lžíce jemně nastrouhaného zázvoru
- lžíce černých hořčičných semínek
- lžíce mletého kmínu
- lžíce papriky
- 2 lžičky soli
- lžička drcené sušené chilli papričky
- 750 ml červeného vinného octa
- 500 g třtinového cukru (Muscovado)
Postup
- Švestky a cibuli nasekejte pomocí ostrého kuchařského nože; jste-li hrdým vlastníkem food processoru nebo přídavného zařízení k tyčovému mixéru v podobě sekáčku, sekání zvládne za vás. Rozinky nebo brusinky nasekejte ručně, můžete využít třeba ostrou kuchařskou stěrku. Česnek prolisujte nebo nastrouhejte najemno na struhadle.
- Všechny suroviny, kromě cukru a soli, promíchejte ve velkém kastrolu a zvolna přiveďte k varu. Přiklopte a nechte pomalu vařit 15 – 20 minut, dokud se švestky nerozvaří.
- Přisypte cukr a sůl a míchejte, dokud se nerozpustí.
- Vařte bez poklice na mírném plameni 30 – 40 min. Často míchejte, aby se směs nepřipalovala.
- Plňte do sterilizovaných horkých skleniček, které následně důkladně uzavřete. Před konzumací nechte chutney ve skleničkách rozležet alespoň dva týdny. Vaše trpělivost bude odměněna příjemně sladkokyselou, po zázvoru a papričkách lehce pálivou chutí.
Než začnete, zkontrolujte si, zda máte všechny potřebné nástoje a pomůcky na přípravu tohoto receptu. Také se můžete inspirovat naším videem, jak správně zavařovat, aby vaše práce nepřišla na zmar.
Další chuťovky a předkrmy pro vaši inspiraci
21. prosince 2021
Pikantní rajčatový dip s chilli a koriandrem
07. prosince 2021
Slaninová marmeláda
27. ledna 2022